婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Gigi1127 發表於 20-2-21 10:09
自願做家庭主婦,但願老公唔幫自己手做家務。自己有仔、新抱、孫,但覺自己黑仔,好慘。全世界佢最慘。管你 ...

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 20-3-23 21:57
me too,又大聲又粗魯!成日夜媽媽同d阿姐係廳大大聲講電話嘈住曬,聽到佢把聲就憎
開關門又大大力,唔爛算 ...

我嗰件日日都嘈到爆!
佢日日晨早5點幾起身, 著住對人字拖周屋行!!
大大聲講電話! 開IPAD睇韓劇開到最大聲!
開關門, 洗碗又大大力!
總之一日到黑都不停發出噪音~!!!! 好難頂~!!!!

民房

lsyxx 發表於 20-3-20 02:41
見到我99直頭火都黎
搞小動作 最佳女主角 戲子黎
見到前面憎佢後面

+1

男爵府

happysharingman 發表於 20-4-5 22:35
我! 我生完仔之後就好討厭佢。成日發放負能量,又扮慘情博同情,成日刷存在感,好煩! ...

你個99係咪家庭主婦?
我個99是,成日搞到自己好忙,說自己洗衫洗到凌晨2-3點,覺得自己好慘,但實質佢唔洗工作又有飯食,在家幾點做什麼都自己掌控。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

babyhoi 發表於 20-2-21 13:36
我99都係成日慘樣上身
成日話睇相佬話佢得70歲命,
成日唔捨得用唔捨得食,
一聽到佢個名就想嘔 最叻就做戲 佢最怕死

別墅

我...
我99同姑奶性格一樣,好L自私,又好假

我99成日係我老公面前同我賣口乖
不過我唔受呢套的。

男爵府

Youngmonster 發表於 20-5-8 16:25
我...

咁你怎和99相處?
我覺得佢鍾意管野,好煩。可能家庭主婦悶,鍾意搵野黎做,做家務慢慢做,說自己好忙。佢的生活就是和親戚在自己住的區行街、食野,在家睇電視。有人說99肯湊孫已好好,其實佢係平時都無嗜好,佢湊孫反而佢開心,唔好講到只係得我要感恩咁至得架

男爵府

Youngmonster 發表於 20-5-8 16:25
我...

我仲因爲佢常多口同我說話,而我答佢就被老公覺得我唔尊重佢而為佢吵架。好無謂(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

Gigi1127 發表於 20-5-8 18:42
咁你怎和99相處?
我覺得佢鍾意管野,好煩。可能家庭主婦悶,鍾意搵野黎做,做家務慢慢做,說自己好忙。佢 ...

我基本上唔理佢,佢中意賣口乖咪賣口乖,佢都知唔唔係可以亂咁舞,大家保持距離

男爵府

Youngmonster 發表於 20-5-8 18:44
我基本上唔理佢,佢中意賣口乖咪賣口乖,佢都知唔唔係可以亂咁舞,大家保持距離
...

我都有時唔理佢,但唔答佢又似無禮貌。我寧願佢唔說話

別墅

Gigi1127 發表於 20-5-8 18:50
我都有時唔理佢,但唔答佢又似無禮貌。我寧願佢唔說話

我有時唔應佢,佢就唔會再問
唔係樣樣是必要答佢,一笑置之就知我唔想應

男爵府

Youngmonster 發表於 20-5-8 18:52
我有時唔應佢,佢就唔會再問
唔係樣樣是必要答佢,一笑置之就知我唔想應
...

全世界都覺佢對我好好,要我感恩。但試下搵人日日要去佢家食飯,日日要見佢。係咪會覺得好?
住得和6299超近

別墅

Gigi1127 發表於 20-5-8 18:57
全世界都覺佢對我好好,要我感恩。但試下搵人日日要去佢家食飯,日日要見佢。係咪會覺得好?
住得和6299超 ...

我最多一星期一次,而家抗疫兩星期一次,你同你老公講下可唔可以少啲去....我媽以前住我樓下,我都唔會日日去

複式洋房

Gigi1127 發表於 20-5-8 18:57
住得和6299超 ...

日日見?
我同老爺奶奶都住得近,之前一星期見三次,但我同奶奶係完全夾唔到既,無論去佢屋企前,定去完佢屋企,我都會情緒低落。我真係頂唔順,要變一星期一次。日日都見你地咪無晒自己生活?

複式洋房

我同99都住得超近。抗疫期間剛生左B, 我99一星期黎六晚,過黎食晚飯見下個孫。
生左bb幾個月,抗疫,我自己老豆都係見左bb兩次。其實同99講過唔只一次唔好著街外衫抱BB, 佢好似冇聽到咁。之後,買左件外套放响屋企,比佢黎到著住抱bb, 結果佢黎到著左兩次又唔著啦。
未到好嬲,不過好無奈囉。
呢段時間,好彩bb無事,如果傳染到,我唔知到時比咩反應。

複式洋房

Keungwy 發表於 20-5-9 21:47
我同99都住得超近。抗疫期間剛生左B, 我99一星期黎六晚,過黎食晚飯見下個孫。
生左bb幾個月,抗疫,我自己 ...

可唔可以叫老公出聲勸奶奶?抗疫時期,唔好話抱BB,我自己出完街返黎,都一定沖涼/換返屋企衫,先會係屋內走動。

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-5-9 21:55
可唔可以叫老公出聲勸奶奶?抗疫時期,唔好話抱BB,我自己出完街返黎,都一定沖涼/換返屋企衫,先會係屋內 ...

我老公永遠覺得佢阿媽無問題。所以我連外套都買埋比佢放响我屋企,諗住佢抱b前著住都好d,結果係99佢都費事理你,著過兩次,之後當冇件事。連我工人都有防疫意識,攞件外套比我99著。
而家件外套變左閒置。

複式洋房

Keungwy 發表於 20-5-9 23:46
我老公永遠覺得佢阿媽無問題。所以我連外套都買埋比佢放响我屋企,諗住佢抱b前著住都好d,結果係99佢都費事 ...

又係呢d老公,為左阿媽開心,寧願委屈老婆仔女。平時就話算啫,而家疫症都未完,真係錫個孫就唔應該要BB冒呢d風險。

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-5-10 00:35
又係呢d老公,為左阿媽開心,寧願委屈老婆仔女。平時就話算啫,而家疫症都未完,真係錫個孫就唔應該要BB冒 ...

我老公同99真心覺得冇問題㗎,我99仲答我話佢著緊個件唔係街外衫。大家諗野完全唔同。
就算你覺得唔係街外衫,咁bb阿媽話著外套先抱bb, 點解做兩日又當冇件事呢?
一星期黎6晚,就算唔係抗疫,都多啦。何況抗疫?
分開住,就係想有私人空間。至少係我想有私人空間。
點解99咁都唔明白?(不過我自己老公都唔明啦,何況個老人家,無謂怪人地)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Keungwy 發表於 20-5-10 06:56
我老公同99真心覺得冇問題㗎,我99仲答我話佢著緊個件唔係街外衫。大家諗野完全唔同。
就算你覺得唔係街外 ...

你99一個星期黎6晚,有冇喺度食飯?6晚好難頂

首頁

尾頁

跳至