自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 DHA勳章 +3金熱血 玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

相信今次肺炎的爆發提醒了許多新手父母「防患於未然」的重要性。

其實不僅是這場疫情,小朋友在成長過程中總有機會經歷受傷或疾病。

須知道小朋友的抵抗力向來不及成年人,特別容易發燒、感冒,一不小心引發出併發症更是可大可小。故此,家中小孩一有病徵,為人父母通常會第一時間帶他們到私家醫院求醫,而非浪費時間去公立醫院排長龍。但如果每次到診住院都要全額自付,就算不是大數目,都頗「傷荷包」...…

作為精明爸媽都會為仔仔女女買份醫療保險,萬一子女不幸患病需入住私家醫院,也可以向保險公司索償有關醫療開支,減輕負擔。

5大最抵「自願醫保」標準計劃

如果你正考慮幫子女購買醫保,不妨參考一下食衞局早前就不同「自願醫保(標準計劃)」的年度保費所作的市場調查。以下亦以7至13歲男/女童平均每月保費為例,列出頭五間「自願醫保(標準計劃)」每月保費最低的保險公司,當中保泰的保費均為最低。

資料來源︰ 食衞局
上述價錢更新至2020年2月27日,只供參考,如需準確報價及產品詳情,請向各保險公司查詢。

值得注意的是,保費平並不代表保障差,保泰的自願醫保標準計劃與其他公司一樣,每年保障額為$42萬,物理治療、門診、住院等開支通通受保。

保泰可以做到「全城最平」是基於「零中介」、「全網上」的銷售模式,免除佣金客戶就可享有更高性價比的產品及保障。如於網上投保或索償遇到任何問題時,亦可透過熱線電話或即時聊天查詢,毋需擔心無agent就無service。

Baby Kingdom x Bowtie 「自願醫保」獨家優惠
專享額外
免2個月保費計劃
(限時加推)

Baby Kingdom國民由即日起至4月30日,使用優惠碼「BKFAMILY」於Bowtie網站成功投保自願醫保更可享以下獨家優惠:

個人優惠1
$3000 BowtieCash*
+ 額外免2個月保費

家庭優惠2
每人$5000 BowtieCash*
+ 額外免2個月保費

只需回答簡單健康問題,即可獲取報價:Bowtie自願醫保網站

越多屋企人一齊投保Bowtie自願醫保,就賺得越多BowtieCash,獎賞無上限!例子如下:

想知道如何運用BowtieCash 「入私家醫院$1都唔駛俾」?即睇點樣用盡VHIS + BowtieCash!

了解更多產品資訊懶人包!
即時網上報價:
Bowtie自願醫保網站

推廣日期:即日起至2020年4月30日

--------------------------------------------------------

1. 新客戶^於推廣日期內使用優惠碼「BKFAMILY」成功投保Bowtie自願醫保計劃,可於保單生效後第四和第七個月享有免保費優惠。

2. 如何獲取家庭優惠之方法:

a.於推廣日期內首次為自己或合資格家庭成員 # 投保Bowtie自願醫保產品

b.投保各張保單均需要使用相同的優惠碼「BKFAMILY」

c.成功投保2張或以上保泰自願醫保保單

d.每張合資格保單送你$5,000 BowtieCash(基本優惠+家庭優惠)

e.有關BowtieCash將會自動存入有關保單戶口

^ 新客戶指投保人未曾持有過Bowtie自願醫保計劃保單

# 合資格家庭成員: 有關申請之受保人必須為投保人本人,或其配偶及子女,或投保人或其配偶的父母、祖父母、外祖父母或兄弟姊妹

*BowtieCash獎賞計劃 - 助你索償時,支付任何超過保泰自願醫保計劃賠償額的合資格醫療費用,須受有關條款約束。詳情請參閱 推廣活動細則

如有任何關於網上投保保泰自願醫保計劃的問題,歡迎於以下留言,Bowtie團隊會為大家解答。

延伸閱讀:

想了解其餘24間保險公司的收費,可 按此了解更多

自願醫保同一般醫療保險有何分別?: 一文話你知!

一家大細一齊買有冇著數?:自願醫保計劃家庭優惠比較2020

私家醫院兒童病房大概幾錢?:私家醫院兒童病房收費2020

唔想出街見Agent,有咩方法可以上網買: 網上購買自願醫保教學

複式洋房

情報員 發表於 20-2-21 13:35
相信今次肺炎的爆發提醒了許多新手父母「防患於未然」的重要性。

其實不僅是這場疫情,小朋友在成長過程中 ...

有冇D實際例子可以解釋下Bowtie Cash可以點用?

王國客戶

回覆 Happy_andez 的帖子

Happy_andez,多謝你嘅留言。BowtieCash係為Bowtie自願醫保計劃客戶而設嘅獎賞計劃,客戶可以利用BowtieCash找「超出賠償限額」嘅合資格醫療費用。BowtieCash嘅用途廣泛,可以用作支付住院同手術費用等Bowtie自願醫保計劃包含嘅項目開支。以下嘅個案說明咗BowtieCash嘅實際用途:

其他BowtieCash實例包括小朋友喺日間手術中心進行包皮環切手術個案,立即按樓主post入面嘅Bowtie自願醫保網站連結睇下啦!

註:個別案例之收費及賠償,只供參考。

複式洋房

投保後是否即時生效及冷靜期有幾耐 ?

洋房

bowtiehk 發表於 20-3-14 18:24

Happy_andez,多謝你嘅留言。BowtieCash係為Bowtie自願醫保計劃客戶而設嘅獎賞計 ...
續保會唔會因索償次數或金額而有所影響(eg:增加保費)?

王國客戶

回覆 uone 的帖子

uone,多謝你嘅留言。網上投保Bowtie自願醫保,保單批核後保障即時生效,免卻「等候期」*。而Bowtie自願醫保計劃設有21日冷靜期,保單持有人喺保單批核日後起計21日內,登入Bowtie個人平台,就可以選擇取消保單,有關申請我地會盡快處理並退回保費。更多關於保險冷靜期嘅資訊,歡迎瀏覽:https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/保險冷靜期/

順帶一提,投保Bowtie自願醫保過程最快可以10分鐘內攪掂,申報健康狀況好簡單,約95%都係選擇題,而批核一般都只須1 - 2 個工作天,遇倒任何問題仲可以透過客戶服務熱線或Livechat查詢。

*符合自願醫保條款中的「投保時未知的已有疾病」情況除外。

王國客戶

回覆 Wcy0909 的帖子

Wcy0909,多謝你嘅留言。根據食物及衞生局嘅指引,保險公司唔可以因為個別受保人嘅健康狀況加價,保險公司會按受保人年齡、醫療通脹及風險池索償情況而決定加價幅度。

當完成網上申報健康狀況之後,除左每月保費,我地亦會提供未來5年保費作參考,保費只會因應你嘅年齡及醫療通脹而調整,保費唔會因為你嘅索償次數而作出增加。

複式洋房

請問子女係投保時未知已有的疾病 , 是否受保 ?

複式洋房

bowtiehk 發表於 20-3-23 10:11
回覆 uone 的帖子

uone,多謝你嘅留言。網上投保Bowtie自願醫保,保單批核後保障即時生效,免卻「等候期」 ...

謝謝回覆

想問問索償程序會唔會好複雜 ? 如果遇到申報上既問題 , 可以點做 ?

王國客戶

回覆 mamamia63 的帖子

mamamia63,多謝你嘅留言。根據食物及衛生局公佈自願醫保「標準計劃」保單範本中嘅條款,受保人於投保時需披露「投保前已有病症」或影響可保性嘅因素,如受保人喺遞交投保申請文件時有不察覺,及理應不察覺嘅「投保前已有病症」,我哋將會按條款及保障,根據以下等候期與賠償比率賠償合資格費用:

首個保單年度: 沒有保障

第二個保單年度: 按保障限額賠償百分之二十五

第三個保單年度: 按保障限額賠償百分之五十

第四個保單年度起: 按保障限額全數賠償

如有更多關於「投保前已有病症」嘅問題,歡迎致電客戶服務熱線 3008 8123 或Livechat查詢。

王國客戶

回覆 uone 的帖子

uone你好,Bowtie網上索償,輕鬆簡易,自己claim又得,親友透過免登入索償服務幫你claim又得。進行索償申請只需於Bowtie網上平台,回答幾條簡單問題,再上載所需文件,賠償申請獲批核後,賠償金額會於3個工作日內轉賬到你指定嘅銀行戶口。

而喺過去10個月我哋已成功處理多宗索償個案,償付比率高達 90%:https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/bowtie-索償-claim-賠償率/

如果遇到申報上既問題,我哋嘅網上系統、客服、護士代表都會為你提供協助。

想參考索償例子及常見問題,請瀏覽:https://www.bowtie.com.hk/zh/services/how-to-claim

複式洋房

bowtiehk 發表於 20-3-14 18:24

Happy_andez,多謝你嘅留言。BowtieCash係為Bowtie自願醫保計劃客戶而設嘅獎賞計 ...

投保期間,點樣可以賺 bowtiecash ? 做推薦人?

洋房

回覆樓主:

可否將自己現有既醫保計畫轉去自願醫保產品,thx.

王國客戶

回覆 bblove881 的帖子

bblove881,多謝你嘅留言。現時只有透過投保Bowtie自願醫保賺取BowtieCash,如日後有更多型式賺取BowtieCash或推出推薦計劃,我哋會透過Facebook同網站通知大家,請密切留意啦!

王國客戶

回覆 sher522 的帖子

sher522,多謝你嘅留言。到底「自願醫保」同一般住院醫保有咩唔同?基本上,自願醫保相對一般住院醫保有以下特點:

- 保證續保

- 投保年齡高達80歲

- 條款標準透明,產品條款受食物及衞生局認可及監管

- 可扣稅

- 保障「投保前未知但已有病症」

- 保障「診斷成像檢測」

歡迎你參閱 https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/住院保險比較-自願醫保-一般醫保 了解更多自願醫保特色,以及「標準計劃」以及「靈活計劃」(基本)比較。

假如你手頭上已有份醫療保險,轉保前應先考慮清楚自己真正需要邊啲保障、所需手續時間等,你亦可以致電我哋嘅客戶服務熱線 3008 8123 Livechat,同我哋嘅客戶服務團隊查詢。

複式洋房

bowtiehk 發表於 20-3-24 23:44
回覆 uone 的帖子

uone你好,Bowtie網上索償,輕鬆簡易,自己claim又得,親友透過免登入索償服務幫你claim ...

想再問問 , 醫保包唔包括牙科治療 ?

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

如果係特殊兒童係咪唔買得?

王國客戶

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆 uone 的帖子

uone,你好,一般自願醫保並不包括牙科治療。

關於牙科相關服務,Bowtie自願醫保剛新增咗BowtieGo門診服務,包括:洗牙、普通科門診、專科門診、中醫,跌打及物理治療等,為Bowtie自願醫保客戶「睇醫生 少一半負擔」,有興趣可瀏覽 https://bowtiego.com/zh/offers/vhis-campaign了解更多。

王國客戶

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 mamamia63 的帖子

mamamia63,你好,有關特殊兒童投保自願醫保,我哋會按個別情況進行核保,其間有機會需要主診醫生報告作核保之用。如閣下想了解更多,歡迎你致電客戶服務熱線30088123,我地嘅客戶服務團隊同註冊醫護代表會為你提供更詳盡資訊。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊