自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

如果有問題點解仲咁多人去搶呢?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-2-21 15:05
根據新加坡National Environment Agency嘅研究, coloroxylenol係有效對抗冠狀病毒 (COVID-19係太新,報告 ...

英國滴露都 有說明 佢可以殺滅冠狀病毒,當然 沒有列出 包括 新冠狀病毒。 但非常時期 我覺得用 滴露 比 漂白水好。
當然,最好所有化學消毒清潔劑 可以少用 就 少用啦。

珍珠宮

感覺又有人(不是指樓主)想造謠抹黑

珍珠宮

回覆樓主:

編嘢完全只為搞笑!吾用滴露,用其他清潔劑就無污染?洗潔精、洗頭水、淋浴露等其他日常清潔用品就無毒?可以俾啲寵物亂掂,誤食都無事?

利申:屋企冇滴露

侯爵府

回覆樓主:

我都唔係好明,之前聽過有人話滴露喺湖北製造,又聽過話致癌,同埋影響生態,但其實清潔用品以致好多個人護理產品都會,用得正確,適可而止就得。至於係咪可以殺滅新冠狀病毒都無人知道,我地可以做既係盡量保持家居環境清潔,用適量清潔用品都無可厚非。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

屋企有威露仕,如果唔係最近疫情,我屋企什少用消毒藥水,漂水之類,次次未用晒就過期,所有化學制成品其實有有利有幣㗎啦,適量就係最重要。至於FB或者其他轉載嘅新聞,我依家一律唔接收亦叫朋友唔好再發比我,太煩啦,同埋發覺D人太得閑,9s垃圾都發得一餐,係得你一個資訊發達,我就住係深山,要其他人轉載我先睇到咁。。有時覺得佢地極度無聊。。

大宅

盡量用酒精啦..不過都真係好難買..

子爵府

2024年龍年勳章

不嬲無用開
Be Happy

男爵府

2024年龍年勳章

滴露得罪左邊個啊 咩都驚一餐, 做人會好辛苦
當然, 樓主的建議大家聽完自己分析下啦, 小心使用清潔產品始終無錯~

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2558495/%E3%80%90%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E%E3%80%91%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E7%92%B0%E5%A2%83%E5%B1%80%E8%AA%8D%E8%AD%89%2018%E6%AC%BE%E6%B6%88%E6%AF%92%E7%94%A8%E5%93%81%E6%9C%89%E6%95%88%E5%B0%8D%E6%8A%97%E5%86%A0%E7%8B%80%E7%97%85%E6%AF%92

大宅

kavenzou 發表於 20-2-22 14:42
編嘢完全只為搞笑!吾用滴露,用其他清潔劑就無污染?洗潔精、洗頭水、淋浴露等其他日常清潔用品就無毒?可 ...

可以用環保消毒劑,可以google下,例如衣個:https://hyginova.com/about-hyginova

利申:我沒用緊衣個牌子,剛剛google的。

侯爵府

kurocat 發表於 20-2-22 08:21
新加坡的dentol
是不是中國制?

呢支喺新加坡超市買,印尼制

大宅

我支滴露係個仔出世前買,用到而家都未用完,今年個仔六歲

首頁

尾頁

跳至