6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無媽媽bb一出世就幫佢買左保險?
人壽同危疾值唔值得買?
因有身邊啲人話touchwood bb有咩事,
政府醫院都會好快處理,
而有啲重大疾病,
私院都唔收會叫你返公立。
我由bb未出世諗到而加都未有決定(emoji)
所以想問下各位意見(emoji)(emoji)

男爵府

Banana0211 發表於 20-2-21 15:01
人壽同危疾值唔值得買?

BB 唔使買人壽。人壽係你有經濟負擔先要買,萬一你有意外,留返筆錢俾原本你負擔緊既家人。危疾同住院要買。大病係去政府醫,但BB 最多係小病小痛,發燒等,如果你見過公立 vs 私家兒科既環境你應該唔使諗就會買左。

複式洋房

honeybid2 發表於 20-2-21 16:35
BB 唔使買人壽。人壽係你有經濟負擔先要買,萬一你有意外,留返筆錢俾原本你負擔緊既家人。危疾同住院要買 ...

你都講得岩,touchwood我未見過,因為有媽媽話政府對小朋友都好緊張,無必要去私家(emoji)所以我先問下意見(emoji)

男爵府

Banana0211 發表於 20-2-21 17:49
你都講得岩,touchwood我未見過,因為有媽媽話政府對小朋友都好緊張,無必要去私家(emoji)所以我先問下意 ...

你自己大人都經歷過公立同私家既分別啦。唔係政府唔緊張,但冇資源,環境差係真。做檢查照呢樣照嗰樣全部都要排,私家全部即日照晒啦。點會有人話冇必要去私家

複式洋房

honeybid2 發表於 20-2-21 20:53
你自己大人都經歷過公立同私家既分別啦。唔係政府唔緊張,但冇資源,環境差係真。做檢查照呢樣照嗰樣全部 ...

我都唔知點解,佢個小朋友仲要係幾歲大(emoji)

大宅

人壽同危疾值唔值得買?

有能力嘅話要買住院,我個囡年年都好多利是錢,夠用黎交保費同埋儲蓄保險。

洋房

人壽同危疾值唔值得買?

BB 一定要買醫療同埋危疾保險! 萬一有咩事, 怎忍心在政府慢慢等

大宅

醫療係必需既,始終去私家一日乜檢查都做曬,唔洗等年幾,如果有事至買已經買唔到,就算你/老公公司包吖b醫療,自己都最好幫佢買返份

民房

人壽同危疾值唔值得買?

我同屋企人買左份醫療住院,之前都冇諗住買,覺得bb冇咁易病掛,但過年前女女病左住左一星期醫院(原來bb真係好易病(emoji)),但當時保險未生效,迫住公立醫院,如果私家,至少媽媽冇咁辛苦有個位訓,公立得張櫈。
因為個女發燒抽筋,所以我份保險個女一燒就可以入院

複式洋房

SiukukL 發表於 20-2-22 23:48
我同屋企人買左份醫療住院,之前都冇諗住買,覺得bb冇咁易病掛,但過年前女女病左住左一星期醫院(原來bb ...

咁真係應該要買了,多個保障

大宅

人壽同危疾值唔值得買?

你地唔會買意外保咩?

複式洋房

venice621 發表於 20-2-23 10:40
你地唔會買意外保咩?

應該會買埋,例如撞親頭果d都應該屬意外?

男爵府

冇買人壽,出世未夠一個月就幫個仔買保險...連東南亞國家入院都包
早個半月朝早7點無啦啦發燒39度即刻同佢去最近港安睇醫生,到第二日做晒測試傍晚先出院..連出院後一次覆診費 $118xx 另加兩晚住院現金賠償$1300/晚 全數賠足前後都冇10日搞掂

複式洋房

珍惜眼前 發表於 20-2-24 08:36
冇買人壽,出世未夠一個月就幫個仔買保險...連東南亞國家入院都包
早個半月朝早7點無啦啦發燒39度即刻同佢 ...

咁你果間都ok喔

複式洋房

我覺得好需要買,特別係住院同意外,如果有多餘錢就買埋儲蓄。我大仔都係一出世就買~當時真係好在有買...我仔成日出入醫院,同好在我個經紀好好,咩叫第一時間幫手!

男爵府

Banana0211 發表於 20-2-24 10:40
咁你果間都ok喔

都係,我個plan係總之醫生叫留院就有得賠(不過而家私院醫生好叻,佢咩都基本上問你留唔留院觀察)plan就其實都大同小異,最緊要搵個好經紀就真的

男爵府

畀面勳章

回覆 Banana0211 的帖子

BB嘅話最需要嘅係醫療同危疾。我女一出世就買,最近發現BuXX新出嗰隻保險,係自願醫伙保Plan,保額都好高,心郁郁想幫個女轉過去,因為想幫佢買私家房,而家病菌又多,有咩事入院一個人一間房環境好啲又冇咁大機會交x感染。

大宅

我哋係幫小朋友買BuXX,so far都幾好,小朋友發燒入過院幾次,claim起上嚟都快。我都覺得小朋友係要買住院醫療,經濟許可就加埋門診同危疾囉。

複式洋房

珍惜眼前 發表於 20-2-24 14:28
都係,我個plan係總之醫生叫留院就有得賠(不過而家私院醫生好叻,佢咩都基本上問你留唔留院觀察)plan就 ...

係既,一個好嘅經紀好難求

複式洋房

冢者FF 發表於 20-2-24 16:20

BB嘅話最需要嘅係醫療同危疾。我女一出世就買,最近發現BuXX新出嗰隻保險,係自願 ...

但buxx 好似乜都要自己搞無經紀?要好熟悉先得喔

首頁

尾頁

跳至