自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

內容出自港聞, 出此POST, 只係希望港人多點自律, 多思考, 係尼個時勢真係要少出門, 少聚集, 少聚會;
而非挑中港盾, 或引戰; 都係成年人, 係唔係都應為自己行為負責! 而非一味的指責?另外都係嗰句, 除咗新界有丁權的原居民同少量的漁民; 香港99%都係移居自內地或其他國家, 或係大家的祖輩
父輩, 當然亦有現今年輕一代, 如大家熟悉的本土派梁天琦, 佢都係出生中國武漢!

1) 松滋市的張先生,與太太及12歲兒子滯留當地, 現要求直通[專]列車接回, 但佢係農曆年28返去, 即係佢一家三口於1月22日?

而1月23日武漢開始封城! 當時已係疫症高峰了, 可能佢真係無留意新聞!

2) 咸寧市的畢小姐,原定1月27日與丈夫回港,但因湖北宣布封城未能離開,畢又擔心在港的2個小孩和奶奶的生活,其中奶奶服食的藥物已告罄,但家人欲購買時遇到困難,不懂如何處理。

即係2公婆扔下2個細路自己去玩? 留底2小朋友俾阿奶奶照顧?
奶奶服食的藥物已告罄, 點解唔叫議員先幫手取藥? 老人家的若需長期服藥, 真係唔停得!

3) 1名懷孕30周、預産期為4月中的香港孕婦,她現正滯留武漢。當地實施封閉式管理,婦人已超過1個月沒有外出,亦未有機會作任何檢查。

懷孕6月接近7月都仲可以4周圍去? 1月中時武漢唔係已開始爆疫情了嗎? 都幾心大!

侯爵府

ANGE_FB 發表於 20-2-21 15:59
1) 松滋市的張先生,與太太及12歲兒子滯留當地, 現要求直通[專]列車接回, 但佢係農曆年28返去, 即係佢一家 ...

等吓啦!自己選擇,錯咗也冇辨法!
香港個99,其實冇藥自己唔去再攞?

公爵府

1) 松滋市的張先生,與太太及12歲兒子滯留當地, 現要求直通[專]列車接回, 但佢係農曆年28返去, 即係佢一家 ...

個孕婦都好大膽
明知疫症大住肚仲上去

男爵府

回覆 kayen 的帖子

香港個99可能真係唔識, 佢可以叫議員幫手, 或幫手聯絡陪診服務; 長期病患的藥真係唔停得!

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

1早講左有唔對路,係都要上去。
就等如果啲8號風球要出海要上山玩嘅人,救佢會害死救援人員(試過啦 )就算救返佢地都唔會乖乖地感恩 佢地只會投訴再投訴

Rhapsody2    發表於 20-2-21 20:03
想認識多啲屯門友

伯爵府

ANGE_FB 發表於 20-2-21 16:08
回覆 kayen 的帖子

香港個99可能真係唔識, 佢可以叫議員幫手, 或幫手聯絡陪診服務; 長期病患的藥真係唔停 ...

好似血壓藥都叫做長者病,好多長者病有門診可以攞藥。
我覺得佢借老人家小孩子,向政府施壓
係咁緊要嘅唔會2公婆走左去,起碼我同我啲朋友都唔會囉。

APIGMA    發表於 20-2-21 23:03
Rhapsody2    發表於 20-2-21 20:04
想認識多啲屯門友

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自己條命自己負責啦! 全部都係返鄉下! 自己都唔驚點解要人哋同佢哋諗!!
無一個case 係無辜

ms_maybb    發表於 20-2-21 21:06
Rhapsody2    發表於 20-2-21 20:04

伯爵府

小平媽媽 發表於 20-2-21 16:11
好似血壓藥都叫做長者病,好多長者病有門診可以攞藥。
我覺得佢借老人家小孩子,向政府施壓
係 ...

其實大陸都有藥㗎嘛?只不過敢唔敢食係一回事

公爵府

個個都話滯留要政府接佢哋返嚟,點解封城前唔離開?
疫症唔係突發事件或天災,自己造成的困境可以怨邊個?

男爵府

回覆 小平媽媽 的帖子

我都覺得好奇怪, 新年時間2公婆去玩, 留底小朋友都幾神奇!長者有可能係要複診, 真係可以約陪診服務!

子爵府

apple~y 發表於 20-2-21 16:07
個孕婦都好大膽
明知疫症大住肚仲上去

當年老公嫲嫲走,我陀住人9個月
我都唔敢上去

伯爵府

白糖糕 發表於 20-2-21 16:14
其實大陸都有藥㗎嘛?只不過敢唔敢食係一回事

係2公婆困左係武漢,留返老人家同小朋友係香港
老人家真係老到唔識買藥,呢2公婆就更過份
親戚,朋友,同學媽咪,點會1個都唔幫佢,除非佢真係超自私囉
想認識多啲屯門友

子爵府

第三個係咪新香港人,正常香港人有左6、7個月都唔會上大陸

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

老實講我唔戥佢哋慘

ms_maybb    發表於 20-2-21 21:07
buklaylay    發表於 20-2-21 18:41
yiumama    發表於 20-2-21 17:24

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ivy0508 發表於 20-2-21 08:17
第三個係咪新香港人,正常香港人有左6、7個月都唔會上大陸

我估3個都係新移民,趁過年返去探親

伯爵府

小平媽媽 發表於 20-2-21 16:17
係2公婆困左係武漢,留返老人家同小朋友係香港
老人家真係老到唔識買藥,呢2公婆就更過份 :ange ...

我睇錯咗,以為兩公婆喺香港,老人家係大陸

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

作出選擇前,應自己評估風險。

男爵府

回覆樓主:

根本就多鬼餘,一早講左大陸有疫情,仲要返去,自己黎
人地封城唔係即刻封ga ma,有預早講,自己唔走怪得邊個

公爵府

牛年勳章

tequiero_ic 發表於 20-2-21 16:23
人地封城唔係即刻封ga ma,有預早講,自己唔走怪得 ...
無錯

男爵府

tequiero_ic 發表於 20-2-21 16:23
人地封城唔係即刻封ga ma,有預早講,自己唔走怪得 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至