自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

侯爵府

V_VPONG 發表於 20-2-21 23:56
其實香港政府做得唔錯了

我只覺是市民自保做得好

子爵府

Fion710 發表於 20-2-21 17:37
韓國人好污糟好唔衛生,囗水食物互相分享,係街D人成日放飛劍

係呀!去過一次覺得好差,好污糟

珍珠宮

Lotharingien 發表於 20-2-21 16:53
香港快啲禁飛南朝鮮

政赫

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

tester5 發表於 20-2-21 01:37
別國重視,大規模撤橋,又比中國外交部部長王毅批評「反應過敏」。

點錯,都係人地既錯,我地中國係永遠 ...

伯爵府

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

liy7239 發表於 20-2-21 23:24
應該係講緊61歲個"毒後"吖,佢一個人令差唔多成百人中招,你上網睇睇呢兩日新聞
...

我知有「超級傳播者」,但冇睇到報導話佢拒絕驗,拒絕醫,請問你也聽到報導咁講嗎?

香港都有帶病毒者睇左6次醫生最後才確診,期間一直都唔知自己是武漢肺炎,生活如常,亦感染到其他人。最後佢肺花,再到急症室,才confirm武漢肺炎。咁佢又算唔算屬於拒絕驗、拒絕醫呢?

翡翠宮

V_VPONG 發表於 20-2-21 23:56
其實香港政府做得唔錯了

我唔覺得香港政府好差,不過有限度封關,內境14天隔離,真係應該早d做。越早做,市民要撲口罩的情況會少很多。病毒能由中國傳入香港的機亦會大大減少。而今次武漢肺炎事件,突顯林鄭其實唔適合當領䄂,佢只適合當執行者。佢係好有能力,但佢每個決定都太顧慮佢老細唸咩了(公務員性格)。相比澳門特首,就給比下去了。

珍珠宮

tester5 發表於 20-2-21 17:37
別國重視,大規模撤橋,又比中國外交部部長王毅批評「反應過敏」。

點錯,都係人地既錯,我地中國係永遠 ...

又仇中
開口埋口左一句右一句都抵毁自己國家,其實你講少半句無人話你啞,睇黎你以要全世界都仇視中國為人生目標

翡翠宮

cara.mak 發表於 20-2-22 06:27
又仇中
開口埋口左一句右一句都抵毁自己國家,其實你講少半句無人話你啞,睇黎你以要全世界都仇視中國為人 ...

我講事實咋喎,王毅係有咁講過。有胆講,沒胆認嗎?請問點算仇中?你仇中既定義係咩?

其實當日佢個訪問CCTVB一出、我身為中國人都自覺「好醜」。

堂堂一個外交官,講說話可以咁「無禮」嗎?

如果佢話「別國大規模撤僑,係過份敏感,但中國都好理解,大家咁做,都係避免病毒傳開,我地中國非法樂意與各國配合、係抗疫上共同合作」會唔會好得多呢?

你講得啱,王毅果番說話,反而真是抵毁了國家,丟盡中國人的臉。

珍珠宮

tester5 發表於 20-2-22 06:08
我知有「超級傳播者」,但冇睇到報導話佢拒絕驗,拒絕醫,請問你也聽到報導咁講嗎?

香港都有帶病毒者睇 ...

5 樓有2 個link, 其中一個有講個超播者拒絕2 次醫生話要驗

大宅

tester5 發表於 20-2-21 17:32
真係慘,比我地中國傳到過去,單單今日己經爆左100單,之前袁教授話最擔心既「社區爆發」

天佑南韓 ...

南韓好多中國人做物流,可能回國過年返去傳播,事實佢地亦非常唔注重衛生

wcpcelia    發表於 20-2-22 09:42
tester5    發表於 20-2-22 07:07

翡翠宮

sasa@uk 發表於 20-2-22 06:44

5 樓有2 個link, 其中一個有講個超播者拒絕2 次醫生話要驗

Thx
睇報導,佢都去過首爾,首爾都會有機丘水大規模爆發。
韓國今次好慘,是否己追蹤唔到邊個第一個由中國帶病毒傳比呢位「超級傳播者」呢?

水晶宮

回覆樓主:

南韓係俾自己友傻婆累死喎

侯爵府

香港算守得好好喇

禁止訪問

子爵府

tester5 發表於 20-2-22 06:16
我唔覺得香港政府好差,不過有限度封關,內境14天隔離,真係應該早d做。越早做,市民要撲口罩的情況會少很 ...

其實口罩問題香港從來冇缺過,只係冇正常價錢嘅口罩,如果冇假消息香港人唔會著左魔咁咩都搶,香港咁近中國到現在都唔過百,政府已經做得好好了,林鄭現在個處境點可以同澳門政府作比較呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

係呀,好多飛劍

翡翠宮

V_VPONG 發表於 20-2-22 08:54
其實口罩問題香港從來冇缺過,只係冇正常價錢嘅口罩,如果冇假消息香港人唔會著左魔咁咩都搶,香港咁近中 ...

林鄭就唔再講了,我覺得佢本身能力唔差,我對佢完全冇偏見,仲好欣賞佢能力,但只限執能力、不是領導能力,澳門特首說話情理兼備,今次林鄭完全給比下去。

口罩我覺得係唔夠,if個個香港人都要瘋搶3個月存貨。

我覺得要理性d,宏觀d,大家分享,每個人都有口罩才可,咁就一定夠。

搶口罩不是因爲假消息,此病傳染率極高,其實要保護自己,口罩是第一道防線。政府當時遲遲唔肯封關,每日3-4萬中港兩邊走的人係社會遊走,其實好高危,我反而理解當時香港人搶既心情係好無助,我自己冇本事排通宵吧了。我用完自己之前買既貨就用布就算。

侯爵府

appleceo 發表於 20-2-21 20:51
點只,仲要好鐘意share湯來飲!
我個人親身經歷,去釜山食街邊檔,最鐘意食魚糕,會飲個d湯,我同個fd企係 ...

咁都得想嘔

水晶宮

cara.mak 發表於 20-2-22 06:27
又仇中
開口埋口左一句右一句都抵毁自己國家,其實你講少半句無人話你啞,睇黎你以要全世界都仇視中國為人 ...

佢講事實不是抵毀和捏造事件,的而且確武漢肺炎係中國政府發明,全播世界各地,你要盲目相信不會阻止你!

首頁
45678...11

尾頁

跳至