1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

大女13個月時已有蛀牙,現在細女都好擔心都會,請問有冇人答我細女係未已經開始蛀,附圖

回覆 lucky1220 的帖子

Hi lucky1220 ,蛀牙是因細菌/酸素侵蝕牙齒組織引起, 口腔可能會有異味/口臭,感到痛楚, 小朋可能會無胃口、瞓得唔好, 牙肉亦有機會發炎或膿腫。細囡囡幾大? 有冇去做過牙齒檢查?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-26 15:20
回覆 lucky1220 的帖子

Hi lucky1220 ,蛀牙是因細菌/酸素侵蝕牙齒組織引起, 口腔可能會有異味/口臭,感 ...

細女依加20個月

子爵府

邊到啊?就咁睇又唔覺
不過我仔有時大牙位都黑左一點,大力d刷就冇左

lucky1220 發表於 20-2-26 17:15
細女依加20個月

衛生署建議每半年至一年帶小朋友做定期口腔檢查,如果媽媽有懷疑,同囡囡見下牙醫檢查牙齒會比較放心, 牙醫會向家長提供合適治療和口腔護理指導架。另外,建議媽媽可以俾佢用杯仔飲奶,有助減低蛀牙機會,囡囡鍾唔鍾意刷牙? 有冇早晚刷牙習慣?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

回覆 Daisywong313 的帖子

Hi Daisywong313 , 比較常見件導致牙齒變色嘅原因,例如經常飲用深色的飲品(果汁、中藥、有顏色醬汁),色素會沉積係囝囝牙齒表面引致牙齒變色,儘量減少深色醬汁、有色素飲品/食物,俾小朋友用含氟化物的兒童牙膏刷牙,牙線可以清潔牙刷唔能夠刷乾淨牙齒與牙齒之間的表面,媽媽有試過嗎?

別墅

lucky1220 發表於 20-2-21 20:58
大女13個月時已有蛀牙,現在細女都好擔心都會,請問有冇人答我細女係未已經開始蛀,附圖

...
咁細個有蛀牙?訓前有無刷牙潄口?

回覆 Qwax 的帖子

Hi Qwax,早、晚刷牙小朋友口腔會更清潔, 可減少蛀牙機會架! 小朋友透過唱刷牙歌,講有關刷牙嘅故事,俾佢知道刷牙嘅步驟同埋點先刷得清潔,或者俾蛀牙嘅圖片佢睇,俾佢知道刷牙唔乾淨嘅結果。媽媽參考以下網址: http://www.toothclub.gov.hk/chi/pandc_story.html

首頁

尾頁

跳至