自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

schricky 發表於 20-2-22 08:53
依排無晒康文署個啲活動場地,圖書館等,香港一樣正常運作,咁唔通又證明依啲嘢可以cut晒去?咁成個康文署 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wcpcelia 發表於 20-2-22 09:27
其實有D服務, 只係非緊急而已, 又唔可以話真係取消佢...
例如: 圖書館還書, 換新智能身份證... ...

呢d可以留,但其中亦有可以去除既

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ssppeert 發表於 20-2-22 09:17
樓主 十分認同呀
我識人政府home office
佢呢3星期番左一日工

即系佢份工系10個人既野只需要一個做

珍珠宮

迷你人 發表於 20-2-22 09:07
或者咁講,根據樓主的推論,這個世界上都有好多無必要生存的人,諗咁這世界上就得番有用小人,就如思想幼稚 ...

哈哈,如果你願意咁歪曲件事。

講緊返工啊,醒下啦

珍珠宮

cara.mak 發表於 20-2-22 09:06
黑心醫護罷工, 都無影響香港正常運作,睇黎又可以cut埋佢哋! 要留低班叻又真心幫市民嘅醫護, 或者搵過新 ...

系啦,啱嗮

珍珠宮

二世龜 發表於 20-2-22 09:05
蠢到咁都天之驕子?

真係出晒名

系自以為天之驕子。同公司d人以為請左d天之驕子

男爵府

hohoho924 發表於 20-2-22 07:48
但真心問,有幾多公務員會home office? 有d要上system, 入機,響屋企做到嗎?
...

咪就係!佢哋hone office即完全休息、根本冇laptop, 冇得入公司network.

珍珠宮

karshing 發表於 20-2-22 09:02
行山嗰班,一定係首選

所以要派d人去各大郊野公園睇下邊個唔系home做office

珍珠宮

cara.mak 發表於 20-2-22 08:59
睇見樓主嘅回答及言論。 顯得好無智慧及好幼稚思想 唔講野無人話你啞嘅,出少句聲幫下自己啦:happ ...

請 照鏡

男爵府

回覆樓主:

其實有d 部門都無home office, 已正常工作

wcpcelia    發表於 20-2-22 14:56

子爵府

littlehoneymum 發表於 20-2-22 09:51
我有朋友係公務員,佢home office真係冇嘢做,佢話其實有好多department,都唔係可以拎嘢返屋企做 !
佢話有 ...

我公司都係,但唔代表可以cut人,因為當社會回復正常運作,就需要人。
就好似一部機器,停電停工時唔會去拆螺絲,拆零件,如果唔用時拆咗,到要開工運作就要重新裝配,有排都未正常,甚至變得混亂

珍珠宮

cara.mak 發表於 20-2-22 08:55
其實佢哋依家係輪班制、或在家真係工作中,一返工少左同事分擔,做野都變得勁忙的
...

咁講啦,有一班好有心,真系做到唔停同好辛苦既公務員。我系極心痛佢地既,奈何佢地冇好既團隊。

有好多躲系後面唔出力既人,是否去左。然後搵多d真系想做野同做得好既人黎幫輕現時好辛苦既同事好d呢。

我一向好支持政府,到而家我都覺得林鄭真系辛苦了。但點解咁辛苦呢,就系因為support唔夠,同意嗎?

珍珠宮

cc7312003 發表於 20-2-22 10:29
其實有d 部門都無home office, 已正常工作

呢批同事辛苦了,應該留

子爵府

講就home office 實質人地有冇返工你唔知姐

大宅

香港大把公務冗員 有同無都影響唔大

珍珠宮

白臉神偷 發表於 20-2-22 10:35
香港大把公務冗員 有同無都影響唔大

都系

大宅

leng1999 發表於 20-2-22 10:21
冇錯,但個部門都冇問題運作

市民閉關買定哂日用品在家唔出街,而生活運作冇問題,咁D餐廳商店係咪可以執哂佢?學生視像上堂ok喎,咁D學校及學習中心係咪又執哂佢?醫護罷工咁多日醫院仲可以運作,咁咪即係可以……

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

唔係無做嘢,而係將工作地點轉係屋企,有需要係要返office, 處理完可離開,不受正常時期返放工時間限制。至於電腦,呢個世界有樣嘢叫VPN, 令係屋企都可以access 到政府intranet& email。唔清楚就唔好亂講啦。

papajelly    發表於 20-2-22 12:19

珍珠宮

Hellomimi112 發表於 20-2-22 10:37
市民閉關買定哂日用品在家唔出街,而生活運作冇問題,咁D餐廳商店係咪可以執哂佢?學生視像上堂ok喎,咁D ...

已經關閉左好多。commercial市場會因應市場調節,而且馬上調節。但。。。

子爵府

二世龜 發表於 20-2-22 08:04
即係執晒d band 3 學校
都band 3, 讀乜鬼書

D band 3 細路都可以退学了

首頁
34567...12

尾頁

跳至