親子旅遊

跳至
[日本] 鹿兒島

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

鹿兒島4天3夜

hellohelloruby    發表於 20-3-3 17:45
Cheuk2012    發表於 20-2-23 00:08

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

又一次因為平機票+行李再連稅 ,約1400元,便決定來一次4天3夜,鹿兒島之旅。

第一曰霧島
早機~午餐~小瀑布~神之話里公園~霧島牧埸~霧島神宮~溫泉旅館

第二曰櫻島
返回鹿兒島中央站~shopping+午餐~酒店 check in~櫻島~天文館
笫三曰指宿
指宿~船唐峽~池田湖~長崎鼻~指樂~鹿兒島中央站
第四曰,中午機返港

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

做功課的時候才知鹿兒島市內的交通尚算方便,去櫻島火山的船和車都唔少問題不大。指宿要夾好巴士時間,否則等車時間耐,玩的地方又唔多。好彩同行伙伴合拍,順順利利做到預期的行程,唯一失望的便是看不到油菜花田。而霧島交通真的暈了,原本有的觀光巴士團無了。巴士班次極少,錯過巴士時間,就要等到天荒地去,竟然又比我在預訂的酒店官網中發現有 taxi tour. 和同伴商量下決定用錢換時間。好彩有呢個決定,最後都有一個預快的旅程

wcpcelia    發表於 20-2-23 18:30

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

酒店
旅行人山莊(一泊二食)

Cheuk2012    發表於 20-2-23 00:09

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

中午到達目鹿兒島機場,快速的買巴士卷去霧島,車程約35--40分鐘。到達霧島溫泉鄉市場,先吃午餐。然後正式開始旅程

Cheuk2012    發表於 20-2-23 00:09

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

酒店代安排taxi tour.
司機先生準時到達,先和他溝通行程內容,原本酒店說的是 5500曰元約2小時。但司機表示己加價到 6500日元,因相信曰本人做事方式,相信唔會呃我,所以照去。
其實做完功課,心知車程唔長,要玩的盡慶又唔想走馬看花,又加到 3個半鐘,最後車資是 9500曰元。
雖然比起巴士是貴好多,但坐巴士一定玩唔到咁多地方。
如果不是自駕遊,又有2~~3大個人,連行李,是值得推介。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

第一站是一個離温泉鄉市埸附近的小瀑布,影了幾張後往神之話里公園
。途中司機先生在停車時用 Google translate 講解霧島的風土人情,又幫我地影相,十分客氣。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

第3站,高千穗牧埸

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

第4站霧島神宮

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

第2曰上午返回鹿兒島中央站,到站後先在旅遊中心買 welcomecute pass. 跟住酒店 check in 然後去櫻島,點知一到車站出口,見到商店減價,入左去就出血了,後尾去 food court食埋個午餐,便去酒店 check in. 呢2晚住既係鹿兒島 駅附近的東急rei酒店。10分鐘腳程,交通方便,房間清潔。附近是 aeon mall. 入貨超方便。

小休後出發往櫻島。

Well comecute pass 是旅客常買的一曰 pass.1200 曰元。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

坐船途中,當然不可不影相。影影下發現火山噴烟中。
2張相分別在船上,同碼頭影的

Cheuk2012    發表於 20-2-23 00:10

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

由於時間緊迫,只能選擇在鳥島展望台下車,影下相,然後等下一班車往湯之坪展望台近看火山(呢個站司機會停1O分鐘影相)然後再開車返回碼頭。
跟著我地行去附近的公園睇風景。

Cheuk2012    發表於 20-2-23 00:10

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

返回天文通後先吃個晚餐,但商店街好早收舖,所以先行街,再食飯,食個白熊冰,再去激安殿堂,然後返回酒店。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

指宿交通的問題是我比較擔心,錯過巴士時間的話要等成個鐘才有下一班車,問題係會影响之後的行程。
到達指宿後先去買巴士一曰卷,同取時間表。睇完後決定更改了原計劃,改了先去唐船峽食流水麪,池田湖睇油菜花,長崎鼻睇小神宮同燈塔 ,跟著去砂洛玩沙浴,然後返市中心。

琥珀宮

回覆 wingchu 的帖子

Nice trip

大宅

wingchu 發表於 20-2-22 16:17
指宿交通的問題是我比較擔心,錯過巴士時間的話要等成個鐘才有下一班車,問題係會影响之後的行程。
到達指 ...

上網有冇宿巴士時間表? 想去之前plan 好d。

子爵府

虎到金來勳章

wingchu 發表於 20-2-22 13:43
又一次因為平機票+行李再連稅 ,約1400元,便決定來一次4天3夜,鹿兒島之旅。

第一曰霧島

請問邊間航空公司?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

多謝分享
I 大蚊豬   

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

wingchu 發表於 20-2-22 13:43

第一曰霧島

好抵

大宅

請問幾時去的?

首頁

尾頁

跳至