自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

我屋企兩位好聽話 wor,邊度都唔敢去。

你不如話政府應該禁止香港人呢段時間出外旅遊。

琥珀宮

sitterivy 發表於 20-2-22 12:03
我都知如果我處理到就唔使咁激氣,我都係伸吓氣姐

唔好咁緊張啦

珍珠宮

kcwss 發表於 20-2-22 15:26
你話自己係五毛呀
你無理由無拎過政府福利囉,你拎又無問題呀?你好快就老,老人家福利唔洗眼紅 ...

佢應該覺得自己無機會老囉

男爵府

sitterivy 發表於 20-2-22 11:48
在現在呢個環境下,家中八十幾歲老人每天都要出去游車河,叫佢唔好去坐車死都唔肯仲話是政府俾老人嘅福利, ...

其實好多老人家都好萌塞,佢地覺得自己年紀大,仲有咩好怕?只覺得你地只係大驚小怪

侯爵府

wing_tt 發表於 20-2-22 12:51
支持上下班高峰時間無2蚊優惠, 可以分流, 鼓勵D老人家係無咁多人既時間搭車, 對大家都好 ...

贊成,我條線好多時就係咁上唔到車,但其實佢哋坐兩個站就落車,攪到一班返工返學嘅上唔到車!

伯爵府

I9528 發表於 20-2-22 11:56
唔係個個長者都只為遊車河的
學生停課,屋企父母又唔係個個可以在家工作,老人家要去幫手照顧小朋友的

係!樓主真係自私!我屋企小朋友靠母親大人黎睇!不如佢自己收左老人張八達通

伯爵府

無盡夏 發表於 20-2-22 12:07
個別事件,關其他長者咩事,有D仲要工作啵

伯爵府

在現在呢個環境下,家中八十幾歲老人每天都要出去游車河,叫佢唔好去坐車死都唔肯仲話是政府俾老人嘅福利, ...

你都幾自私!自己屋企事就要全香港老人陪你!你一係收左佢張八達通,一係收左佢D錢,米去唔到街

琥珀宮

畀面勳章

superkingdom 發表於 20-2-22 21:01
係!樓主真係自私!我屋企小朋友靠母親大人黎睇!不如佢自己收左老人張八達通
...

我識有老人家,靠儲蓄過活
佢每星期搭車 2 程,就去遠少少嘅街市買平餸,食足1 星期

水晶宮

ggoo 發表於 20-2-22 11:54
我屋企長者好聽話,好少出街

係呀, 我家2老都係除咗買必需品, 都無落街

珍珠宮

我屋企長者都好乖留喺屋企,沒有成日出外喎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

graceyung 發表於 20-2-22 12:10
而家香港唔知點解變成咁,自己唔做好本份,要成個制度就晒你

政府政府政府,屋企無廁紙都關政府事

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

痴根,自己處理唔到個人事,就要攬炒

子爵府

減齡達人勳章

kcwss 發表於 20-2-22 15:21
分流,你自唔自私啲,點解要 犧牲老人家
一句對大家好,要唔要叫政府強制所有唔需要返工嘅人士,唔可以離 ...
學生返放學時間同上下班時間都隔一段時間, 咁咪分流囉, 學生返學高峰完到上班族, 學生放完學到下班時間, 唔使大家逼埋哂同一個時間
取消繁忙時間2蚊優惠亦可以鼓勵長者出去食飯/覆診/做咩都好盡量避開人潮, 對佢地銀包好之餘對佢地身體都好, 少D碰撞, 空氣又好D, 而其他時間亦都唔會一窩峰無哂人搭車, 對大家都好
犧牲呢個形容誇左D, 想用返2蚊優惠咪等非繁忙時間先搭車, 照用2蚊優惠, 長者彈性又大過上班族同學生, 就算去覆診相信都可以盡量約到非繁忙時間
我覺得繁忙時間取消2蚊優惠幾好, 同港鐵早鳥優惠一樣, 需要用既長者仍然可以享用到, 亦做到分流效果

侯爵府

白毛毛 發表於 20-2-22 11:53
你的家事,個別事件,應該你去處理,不是政府。

侯爵府

wing_tt 發表於 20-2-22 22:44
學生返放學時間同上下班時間都隔一段時間, 咁咪分流囉, 學生返學高峰完到上班族, 學生放完學到下班時間, 唔 ...

咁有啲仲要返工嘅咪要硬食正價車費?佢哋返工放工時間係繁忙時間,對佢哋來講2蚊優惠變得冇咩大作用了。

禁止訪問

子爵府

卓楠媽媽 發表於 20-2-22 12:31
回覆 白毛毛 的帖子

同意,有些長者要搭車去覆診,車資優惠一定要有。他自己的家事自己處理,太自私行為。 ...

對,好多長者去看醫,又或攞物資。你估個個好似佢嗰個咁得閒咩!

子爵府

wing_tt 發表於 20-2-22 22:44
學生返放學時間同上下班時間都隔一段時間, 咁咪分流囉, 學生返學高峰完到上班族, 學生放完學到下班時間, 唔 ...

你講呢D嘢簡直人性泯滅,大佬呀!長者唔係人呀?呀佢避開D繁忙時間?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

吓...取消,立即有議員&老人出嚟抗議呀~香港仲大鑊

首頁

尾頁

跳至