自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

有小朋友就好
冇小朋友日日一個嚮屋企做野悶到顛
同埋只可以support basic admin maintenance
大project 真係做唔到

珍珠宮

babyangie 發表於 20-2-22 16:38
有小朋友就好
同埋只可以support basic admin maintenance

Basic admin外,若你是做決策的management 工作,不是揼石仔,也可以。

大宅

白毛毛 發表於 20-2-22 16:51
Basic admin外,若你是做決策的management 工作,不是揼石仔,也可以。

搞唔到對人既project
咁只可以維持,唔可以發大,擴張,發展

男爵府

白毛毛 發表於 20-2-22 12:19
越來越喜歡。
我的工作只須覆emails,開會。需用的所有systems,applications, platforms 可VPN連接返公司, ...

我老公公司直頭話未來會轉home office 本來2個office將會搬埋一個!部分人轉home office, 有需要先返工....因為試左home office 呢幾個星期覺得好work!

珍珠宮

babyangie 發表於 20-2-22 17:45

搞唔到對人既project

如果你咁講,global性的MNC就唔可以expand了,事實如此?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

可以慳返交通時間,喺屋企仲可以 整下嘢食

珍珠宮

Tracy221 發表於 20-2-22 17:53
我老公公司直頭話未來會轉home office 本來2個office將會搬埋一個!部分人轉home office, 有需要先返工... ...

視工作性質,有些工種的確可以home office。
不論對員工同公司都增加了flexibility。公司在買/租office的成本慳了。呢幾年我見唔少大行加大了轉hot desks的力度,員工無固定位,座位數量的設計少過實際人口。
我上個職位經常飛,只要上到網,even係飛機上都可以工作。我間房其實係擺野多,仲要係私人野,如鞋

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都home office 左差不多一個月,講真,要做嘅嘢係屋企定係office 都無分別,都係咁做,所以我份工係可以wfh!都幾好,可以慳交通費同時間!

男爵府

babyangie 發表於 20-2-22 16:38
有小朋友就好

多年前我已試過中招,比阿女隻fat finger攪事!

伯爵府

慳交通費同時間,不過同社會有點脫節因為冇得同同事一齊八卦,又冇得lunch time 去行。

子爵府

白毛毛 發表於 20-2-22 12:19
越來越喜歡。
我的工作只須覆emails,開會。需用的所有systems,applications, platforms 可VPN連接返公司, ...

我覺得好係可以瞓晏個幾鐘,時間自由。但真係好悶,掛住同事。如果可以一星期home office 2/3日就perfect!
Sweetheartb

男爵府

bbc2018 發表於 20-2-22 14:58
可以的,我好朋友本來有2間律師行,佢見寫字樓升得急,前年賣咗一間,佢一向頭腦轉得快,佢安排自願想home ...

我即時諗我買嗰啲股票Reit會受壓, 因為寫字樓經過今次work from home嘅试驗, 可能大家發現office space需求唔係咁大, 老闆為咗慳租, 可能會搬細啲office, 我買嗰隻仲要係香港二三線寫字樓 Reit

侯爵府

回覆樓主:

鍾意邊日返公司,邊日留喺屋企工作,對大部份人來說絕對係夢寐以求~

男爵府

回覆樓主:

我反而覺得有小朋友唔適合 work from home,因為小朋友會不停嚟揾你,令你集中唔到精神做野。香港啲屋又細,唔係個個有獨立房間可以專心工作。

大宅

白毛毛 發表於 20-2-22 18:02

如果你咁講,global性的MNC就唔可以expand了,事實如此?

我唔係做MNC
不過好多人同人接觸既項目都冇得發展
Conference, exchange, exhibition, performance等大型項目都停左

珍珠宮

babyangie 發表於 20-2-23 01:27
我唔係做MNC
不過好多人同人接觸既項目都冇得發展
Conference, exchange, exhibition, performance等大型 ...

這個,我想不是work from home 的問題,而是在疫症下中大型活動停止的問題。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-2-22 14:38
係,套一句潮話「水退就知邊個無著褲」,公司開始有裁員計劃,邊個呃飯食第一批say goodbye
出黎撈咁多年 ...

你認同你講法呀

珍珠宮

因為 home office 變成日日有會開,好難mon 個 fresh grad 下屬
我接近日日返 office, 最後都係唔想搵命搏抬晒 d mon headset 私伙 keyboard mouse 返家做做做,要返 office 個時就朝九晚十 朝六晚七 朝七晚十一咁做做做返屋企都仲要做
Home office 真係廿四七,而家仲要話要我頂埋隔離 service line 個 manager 直到佢 replacement 上手為止, home office handover 俾我都只係辛苦 d, 但我點幫個半轉行既新人 settle in 同 pick up 真係考起我

珍珠宮

Jnam 發表於 20-2-22 14:24
call center, IT講咗n 年,今次係俾老細更清楚有乜職位可以再搬,有乜職位可有可無
...

係丫,人手地方可以再縮了

珍珠宮

nsychristy 發表於 20-2-23 01:45
因為 home office 變成日日有會開,好難mon 個 fresh grad 下屬
我接近日日返 office, 最後都係唔想搵命搏 ...

難管下屬呢個point我buy。實在係WFH運作上的考驗。
我好彩,下屬算自律。又或者講唔合要求的一早已無得留低。我無呢個問題確實有助我WFH。

首頁

尾頁

跳至