自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如果小朋友入左精英班,但入到去,當然個個勁敵,佢又覺得啲嘢深,有難度,有啲上堂時又唔明,成績一落千丈,同人越爭越遠。

決擇1:放棄精英班?
決擇2:繼續上

小朋友想繼續:原因只係入返普通班好瘀。
身邊大人朋友:應鼓勵(逼)佢上,將來唔難保普通班也有深嘅一日,到時又係故態,但已無路可退。而且精英班包尾出來的,也已高人一截。

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

放棄。
然後教佢點面對。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

幾年班先??

小朋友 意願最緊要,同埋心態 調整下, 有時係精英班就算包尾, 根本同埋精英班中間嗰堆都唔會爭太遠。 我以前中學讀過精英班, 平均分頭同尾都差唔多過四分, 根本包尾都冇所謂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

藍尾巴 發表於 20-2-22 16:19
唔係鬥心唔夠,係能力唔夠。。。要睇下佢有咩問題,慢慢補底追上去,有得選當然留係精英班。亦都同小朋友講 ...

因為以前係唔洗點讀書。但而家好似見到難,就已先放棄,會堂課不做,功課越期唔交。所以已同佢講,普通班也一樣會有難,咁到時點?

珍珠宮

Chowying 發表於 20-2-22 16:22
幾年班先??

小朋友 意願最緊要,同埋心態 調整下, 有時係精英班就算包尾, 根本同埋精英班中間嗰堆都唔 ...

中一。因為常欠交及堂課沒做,已被老師密集式跟進

珍珠宮

seaman1982 發表於 20-2-22 16:20
放棄。
然後教佢點面對。

有講過,佢唔制。

男爵府

精英班學習氣氛好好多。我女一、二年級冇分精英班,三年級入咗精英班,佢話全班同學好乖,大家都好留心上堂,冇人傾計。有得留梗係留精英班,家長可以慢慢幫小朋友追。

珍珠宮

Anpanmanmami 發表於 20-2-22 16:27
精英班學習氣氛好好多。我女一、二年級冇分精英班,三年級入咗精英班,佢話全班同學好乖,大家都好留心上堂 ...

學習氣氛,仔都有講,同你所講一樣!
我亦見過,真係好認真上堂。同佢以前同其他班不同。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正常地,精英班會派個星級老師,教嘅野都快d深d
但如果能力不足,會跌得更快,因唔係補底班,老師會更chur
搵到自己嘅伯樂至係好事

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

剛升中環境轉換左,好多方面仍要適應
如果個亞媽只為面子強行要個仔留低,只會害左個仔。應該同個小朋友傾下,佢自己意願係點?佢想繼續努力追,定轉去普通的班。

真人真事,我朋友個仔小學成績頭果班,升到band1中,係精英班,但壓力,又跟唔上功課,一直因為功課問題,比老師針對,然後成績一路跌,到中三每星期返得一,兩日學,因為有情緒病,經常請病假。佢亞媽認為唔可以再繼續落去,決定退學轉校轉換環境,而家去了一間冇功課帶返屋企做既學校,個仔成個人開心返哂,人亦自信多了,親子關係亦好返好多。

wcpcelia    發表於 20-2-22 17:29

珍珠宮

回覆樓主:

順其自然,兩條都係生路。
諗好對策兩手準備萬無一失。
盡左力問心無愧

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

foggyao 發表於 20-2-22 16:24
中一。因為常欠交及堂課沒做,已被老師密集式跟進

究竟係咪升中唔適應,唔想辛苦溫書定真係吃力可能要先睇睇
總有離別的時候

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-2-22 16:35
正常地,精英班會派個星級老師,教嘅野都快d深d
但如果能力不足,會跌得更快,因唔係補底班,老師會更chur ...

老師塊面常係包青天咁。同老師溝通過,佢亦講明,而家係中學,唔會再氹小學生咁。所以做得好係應該,唔會讚。讀得呢班,知係進取,跟唔上,可放棄

伯爵府

foggyao 發表於 20-2-22 16:39
老師塊面常係包青天咁。同老師溝通過,佢亦講明,而家係中學,唔會再氹小學生咁。所以做得好係應該,唔會 ...

乜中學老師咁架?咁唯有同小朋友好好溝通下,唔可以夾硬黎,始終青春期

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

foggyao 發表於 20-2-22 16:10
如果小朋友入左精英班,但入到去,當然個個勁敵,佢又覺得啲嘢深,有難度,有啲上堂時又唔明,成績一落千丈 ...

最重要睇適唔適合。

我有朋友堅持唔比佢仔入精英班,學校比佢㨂,咁多年佢都堅持唔肯入,但佢仔係級一

佢係比較「極端」的例子,佢唔喜歡精英班的那種壓力。

男爵府

牛年勳章

有冇補習? 或者家長教唔教到小朋友? 見到難就先放棄, 又唔交功課, 問題會一直累積...

珍珠宮

Chowying 發表於 20-2-22 16:37
究竟係咪升中唔適應,唔想辛苦溫書定真係吃力可能要先睇睇

老師開始發最後通諜,話已經就完學年,接受不了唔適應學習環境這原因。要仔(家長)決擇。
佢啲成績,飄忽,高中低都有。高的,老師從沒提。低的,當然係死穴。只好肯定,佢被target左。
我相信原因,都係佢堂課沒做,功課欠交係嚴重致命傷。我已不停提仔,但也控制不了他

大宅

回覆樓主:

繼續讀,有弊有利,過得到呢關,會突飛猛進,過唔到,壓力過大,隨時信心崩潰,唔想再讀書。

要睇你個小朋友造化。每個人步伐唔同,呢一刻應付唔到精英班,唔代表日後入唔到精英之列既,有d 人係臨考公開考試前先開竅,割禾青。

珍珠宮

star_skn 發表於 20-2-22 16:44
有冇補習? 或者家長教唔教到小朋友? 見到難就先放棄, 又唔交功課, 問題會一直累積... ...

係囉!我已盡教。但課堂/功課欠交,咪等如少練習囉!提了,佢唔肯帶回家,一句唔記得,我都捉唔到佢做/溫。

首頁

尾頁

跳至