自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Chowying 發表於 20-2-22 16:22
幾年班先??

小朋友 意願最緊要,同埋心態 調整下, 有時係精英班就算包尾, 根本同埋精英班中間嗰堆都唔 ...

呢句又好真。
唔好淨係睇係精英班包唔包尾,係睇就睇全級排名。
分分鐘精英班尾三嗰個係全級頭30名。
普通班考頭3名嘅,亦有機會係全級5x名。

珍珠宮

foggyao 發表於 20-2-22 16:54
你囡囡幾大?
而家怎樣?
我只怕仔去左普通班也有難嘅一日吧!到時又放棄?無路可退了

當時佢地係4年班分精英班, 3年級時就入唔到, 到5年班先入,但入左之後就好似你小朋友一樣, 上堂唔明, 又冇晒心機, 想去返普通班。 6年班如佢所願。

咁你知啦, 5年級下學期成續都影響升中, 如果你小朋友未到5年級,可以去返普通班都係一件好事

因為精英班同普通班教法可能真係有分別, 而小朋友用精英班教法唔明, 唔等於佢唔叻, 只係唔岩 channel

你真係要同小朋友傾下

珍珠宮

王國教室勳章

foggyao 發表於 20-2-22 16:49
係囉!我已盡教。但課堂/功課欠交,咪等如少練習囉!提了,佢唔肯帶回家,一句唔記得,我都捉唔到佢做/溫。
...

我反而諗佢心理壓力

珍珠宮

foggyao 發表於 20-2-22 18:02
佢話佢講乜,老師都唔會信佢。比老師話乜,老師啱又好,唔啱又好,佢就只會唔出聲,佢話反正答乜,老師都 ...

睇你咁講,呢個老師的教法唔適合你仔仔,佢教咩科?其他科會唔會成績好d?

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

foggyao 發表於 20-2-22 16:10
如果小朋友入左精英班,但入到去,當然個個勁敵,佢又覺得啲嘢深,有難度,有啲上堂時又唔明,成績一落千丈 ...

幫推, 留毛學野.

樓主你幾時要決定個仔既去向?

大宅

2024年龍年勳章

要搵目標比佢追

首頁

尾頁

跳至