0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做媽媽當然想俾最好既bb,但有時真係無,用盡所有方法,可能一日只能俾bb夠一餐,其他俾奶粉,心中很大壓力內疚,但都要不斷泵,請問有無媽媽情況同我相同?

複式洋房

食人奶食奶粉都無所謂
唔好太大壓力迫自己
輕鬆d

大宅

心很累媽媽 發表於 20-2-22 16:52
做媽媽當然想俾最好既bb,但有時真係無,用盡所有方法,可能一日只能俾bb夠一餐,其他俾奶粉,心中很大壓力 ...

我只是鍡左個囡3星期人奶,當時都係有限度服務,一日只卑到餐,日日都食好多野、飲好多野,但bb唔肯埋身,所以奶量都唔夠~
個時都唔開心,又要泵,又少,又要洗好多道具,又要戒口~但唔鍡覺得好對阿囡唔住,都糾結左三星期,後來覺得諗太多了,無都無法~唔想再帶著負面情緒湊囡,把心一橫收奶~掉晒d道具。鍡奶粉~個人輕鬆晒⋯開開心心湊bb

大宅

回覆 心很累媽媽 的帖子

Yes 我BB食成8安,根本冇可能夠
我一日只係為一至兩餐
其餘嗰啲都係奶粉
餵咗四個月, 諗住六個月停

大宅

回覆 心很累媽媽 的帖子

唔需要大壓力呀我BB重得好好
身高都長得好好
奶粉都好有營養啊

複式洋房

我有甲低長期食藥,雖然醫生話可以餵但我都冇餵。我b上次兩個月健康院度高磅重,生長線都中上

禁止訪問

男爵府

做媽媽當然想俾最好既bb,但有時真係無,用盡所有方法,可能一日只能俾bb夠一餐,其他俾奶粉,心中很大壓力 ...

奶粉不是毒藥,餵奶粉個人情緒好晒,仲有助戒夜奶。但奶粉錢係好貴

大宅

我!
我坐月 有陪月煲晒湯水,炒米茶,雞酒等等俾我,但我一日泵3-4次都只有1安人奶...過咗一個月淨得十幾毫升,見每次泵半個鐘,一日四次,都2個鐘啦,慳返D時間休息下算 ^_^
連兒科醫生都話:試過咪算囉,佢食奶粉食得咁好,增磅又靚仔,對得佢住啦!

複式洋房

係呀...無人奶唔係自己問題,自己盡過力就算啦...飲奶粉BB一樣可以好健康咁成長.....

已刪除用户

禁止訪問

複式洋房

完全明白你感受。首先你要放鬆

我都係唔夠奶,一日可能得1-2餐係人奶
剛過咗6個月,有少少經驗可分享

1. 開頭都好自責,直到有日jm 分享:餵人奶係想bb 有抵抗力,你每日無論餵1餐定10餐,總之佢飲咗就係會有抵抗力,與數量無關,唔會因為有10餐奶啲抵抗力就會勁啲,所以一日有一餐已經好好
2. 真係好攰嘅話,去瞓覺!唔好理咩零晨係造奶高峰期,泵少一兩晚嗰個時段,比自己瞓耐啲,奶量反而仲會多啲
3. 每次用機泵完奶,一定要用手再泵清!呢個最重要!其實用機真係會泵剩好多奶,如果唔手清,你身體會以為夠奶,久而久之你會發現泵極都係得好少,因為身體得唔到「唔夠奶」嘅訊號

複式洋房

我。。有佐之後 決定全奶粉。。雖然身邊有好多朋友話我,但我都無理

複式洋房

bowrain 發表於 20-2-22 18:28
我只是鍡左個囡3星期人奶,當時都係有限度服務,一日只卑到餐,日日都食好多野、飲好多野,但bb唔肯埋身, ...

我諗我都會係咁喇,多謝你嘅分享!

複式洋房

Ting8 發表於 20-2-23 03:19
我。。有佐之後 決定全奶粉。。雖然身邊有好多朋友話我,但我都無理

你有無話咩原因一有左就咁決定?

複式洋房

Memami 發表於 20-2-23 02:34
完全明白你感受。首先你要放鬆

我都係唔夠奶,一日可能得1-2餐係人奶

多謝你嘅分享,睇完都輕鬆左 ^^

複式洋房

OiMorning 發表於 20-2-23 01:40
我餵左半年冇餵,轉左enfinitas,都係成份類似人奶

半年好叻啊,我一定餵唔到咁耐!

複式洋房

lolobae 發表於 20-2-22 21:16

我!

其實自己係明白,但有時會諗人地媽咪個個都有係得自己無就有小小傷心

複式洋房

tamtam691 發表於 20-2-22 20:00
我有甲低長期食藥,雖然醫生話可以餵但我都冇餵。我b上次兩個月健康院度高磅重,生長線都中上
...

咁就好啦! 做媽媽都係想佢健康

首頁

尾頁

跳至