自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Mm233 發表於 20-2-22 17:53
世衛不如叫廢衛 肯一早認疫情嚴峻,提議全面封鎖中國來往,全世界都唔會搞成咁。幾星期前仲批評其他 ...

終於有個比林太更令人篤眼篤鼻
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

mei_ 發表於 20-2-22 18:03
韓國同日本先慘,擴散得咁快
日本可能奧運都攪唔成,真係浪費d心機
...

搞唔成日本真係血本無歸。

珍珠宮

caryfox 發表於 20-2-22 19:11
而家咪 快速傳播開去囉⋯⋯

快唔快速國際標準我唔識。以我個人認知一個地方單日上百係快,香港係慢。所以香港上上下下都處理得較好。

男爵府

...

政府做的差,沒辦法……

別墅

...

好難用慘形容,反而覺得日韓處理不當多d。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

eleven123 發表於 20-2-22 19:57
政府做的差,沒辦法……
下,比起日本,我覺得算係咁。日本完全無去正視疫情。。完全'佛系'抗疫。。

男爵府

小職員 發表於 20-2-22 18:18
收左大陸錢,梗係要企大陸果邊做狗。而家要全世界幫大陸埋單!
利害了我的國!
...
世衞宜家仲邊有誠信?個非洲佬返大陸啦!個名都臭晒啦!仲專登改個名話唔好label一個地方,痴缐㗎!明明係嗰班生番野人亂食野味惹出來嘅禍,梗係要記住佢哋啦!我係要叫武漢肺炎、武漢肺炎!

男爵府

小肥兔 發表於 20-2-22 19:12
到今日為止, 感覺武肺雖起於中國, 但將之擴大而爆發, 將會係日本同南韓, 連美國都擔心緊呢個情況
...
不要傻啦!千祈唔好以為大陸控制到疫情,佢啲數字我就唔會信。可能佢哋求其叫啲人係屋企等死,醫院都唔🆚入,條數咪好似冇嘢咁囉!講真,大陸講乜都得!

水晶宮

ajfamily 發表於 20-2-23 01:15
世衞宜家仲邊有誠信?個非洲佬返大陸啦!個名都臭晒啦!仲專登改個名話唔好label一個地方,痴缐㗎!明明係 ...

真正源頭係邊到未知,有傳是美國傳入武漢

侯爵府

世衛不如叫廢衛 肯一早認疫情嚴峻,提議全面封鎖中國來往,全世界都唔會搞成咁。幾星期前仲批評其他 ...

條死黑鬼有屁用,剩係識刷習總鞋

水晶宮

小職員 發表於 20-2-22 18:18
收左大陸錢,梗係要企大陸果邊做狗。而家要全世界幫大陸埋單!
利害了我的國!
...

你點知佢收左左錢架

水晶宮

ajfamily 發表於 20-2-23 01:19
不要傻啦!千祈唔好以為大陸控制到疫情,佢啲數字我就唔會信。可能佢哋求其叫啲人係屋企等死,醫院都唔&#12 ...

因為你唔信就可能xxxxxx

斷估無辛苦

大宅

回覆樓主:

非洲標準+中國模式去抗疫
全世界攬炒

大宅

有人話香港防疫做得比較好
我覺得係因為香港經歷過沙士,香港人保護意識比較強,當大陸剛傳出疫情,香港仲未有個案,已有唔少人自動自覺戴口罩、勤洗手
身邊好多親戚朋友包括我自己一開始已覺得唔簡單,早早已經幫屋企補給口罩同清潔用品
如果香港唔係全民戴口罩,好大機會已經大爆發
但日本同韓國唔知係因為聽左WHO定點,完全輕視左呢個疫情,人民亦因為爆發左先開始準備預防

珍珠宮

醒目開學勳章

BONAQUA 發表於 20-2-23 03:39
我覺得係因為香港經歷過沙士,香港人保護意識比較強,當大陸剛傳出疫情,香港仲 ...

認同,香港人因為經歷過沙士,一收到風已好多人全面抗疫,保護自己,如果聽政府或世衞講,香港一定大爆發
同埋香港人比較知道大6處事作風,一開始有武漢人提出話有新型病毒仲比人扣埋已知實情係肯定出事了,跟住連大6都封城就知道事態嚴重

子爵府

無恥之極

子爵府

呢條友廢無可廢啦! 由頭到尾淨係識讚美中國 讚佢做得幾咁好 不斷自我催眠

珍珠宮

畀面勳章

ajfamily 發表於 20-2-23 01:19
不要傻啦!千祈唔好以為大陸控制到疫情,佢啲數字我就唔會信。可能佢哋求其叫啲人係屋企等死,醫院都唔&#12 ...

你嘅說話都唔得可信, 亦都你講咩都得

珍珠宮

好媽媽勳章

BONAQUA 發表於 20-2-23 03:39
我覺得係因為香港經歷過沙士,香港人保護意識比較強,當大陸剛傳出疫情,香港仲 ...

同意,香港之所以個案較日本、韓國少並唔係因為政府抗疫處理得好,而係香港市民一知道大陸爆得咁勁,即自法四出撲口罩、消毒用品,又自律地全民戴口罩,如果政府肯封關,確診數字根本可以更低

伯爵府

超級特務 發表於 20-2-22 19:25
終於有個比林太更令人篤眼篤鼻

林鄭都係害香港人,呢條友係害緊全世界,日本政府講明聽世衛建議,你都真係無得鬧佢唔緊張

首頁

尾頁

跳至