自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

15歲仔, 四日前因家務問題, 同佢炒了一鑊, 之後就經常鎖喺房度, 除咗食晚餐 十分鐘左右時間, 問一句答一句, 跟住食完就返入房, 直到我11點入房瞓覺, 佢就出返嚟廳到活動。 今日放工放一點, 打畀佢問佢食咩午餐, 幫佢買埋返嚟, 係廳到食完即刻返入房, 剛剛問佢今晚想幾點食晚餐, 佢話唔食, 我忍唔住問佢究竟想點? 我已經同佢講上次可能我語氣重咗啲,同佢say咗sorry, 佢淨係話唔想我煩佢,唔好理佢。 我都唔知應該點做? 以前佢嬲一兩日就冇事, 今次嘅反應唔知點解會係咁。 呢一個月佢已經冇出過街冇打過波, 而家仲鎖埋喺房, 我好驚佢會有抑鬱, 你哋覺得我應該點做?

珍珠宮

回覆樓主:

咁長時間係房做乜?打機上網?如果有電子產品倍應該唔係抑鬱而係態度問題。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

fanny2014 發表於 20-2-22 18:21
15歲仔, 四日前因家務問題, 同佢炒了一鑊, 之後就經常鎖喺房度, 除咗食晚餐 十分鐘左右時間, 問一句答 ...
有無其他家人,例如外婆,姨媽姨丈。
青春期係咁樣的,同外人會願意講多d野。

男爵府

wantaima 發表於 20-2-22 18:31
咁長時間係房做乜?打機上網?如果有電子產品倍應該唔係抑鬱而係態度問題。
...

聽到佢喺房度同啲朋友喺度打機講嘢, 佢應該會得閒打下機睇下youtube睇下片, 咁我入房瞓覺的時候, 佢就會出廳坐睇電視, 摷下有冇嘢食煮下嘢食, 總之就好似避開我, 我都唔知點做

翡翠宮

牛年勳章

搵個同佢關係好既人做和事佬
尼排無得出街無得返學,個個人都鬱鬱地

珍珠宮

fanny2014 發表於 20-2-22 18:37
聽到佢喺房度同啲朋友喺度打機講嘢, 佢應該會得閒打下機睇下youtube睇下片, 咁我入房瞓覺的時候, 佢就 ...

我覺得係態度差問題,同你嘈兩句就咁 你都道歉左啦 , 叫爸爸同佢傾下得唔得?

男爵府

wantaima 發表於 20-2-22 18:52
我覺得係態度差問題,同你嘈兩句就咁 你都道歉左啦 , 叫爸爸同佢傾下得唔得?
...

單親, 好人又係, 衰人又係我

侯爵府

15歲仔, 四日前因家務問題, 同佢炒了一鑊, 之後就經常鎖喺房度, 除咗食晚餐 十分鐘左右時間, 問一句答 ...

唔好將件事發大比其他人,但叫爸爸旁敲側擊。
爸爸第一句要企係佢嗰邊,例如:做咩啊,媽媽好煩啊? 佢肯打開個話題,聽完晒,先至按情況來個men’s talk。
青春期係咁,不能硬碰⋯⋯

男爵府

moma1023 發表於 20-2-22 19:04
唔好將件事發大比其他人,但叫爸爸旁敲側擊。
爸爸第一句要企係佢嗰邊,例如:做咩啊,媽媽好煩啊? 佢肯 ...

就係單親先至最煩

侯爵府

fanny2014 發表於 20-2-22 19:02

Sorry... 咁會唔會有其他同住的人可以幫手傾?
否則試吓寫紙仔,睇下佢收唔收。
真係要試唔同方法,青春期係好鬼煩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

咁大家當唔識囉,我唔會問佢食咩亦唔會叫佢食飯,等佢覺得無左阿媽係唔惦,然後主動同你講野。
我一定唔會比佢覺得我欠左佢咁,而家D年青人淨係覺得人地欠左佢地。

liy7239    發表於 20-2-22 22:55

子爵府

虎到金來勳章

搵個中間人同佢傾。
你自己唔好再出面

男爵府

yuyueng 發表於 20-2-22 19:13
咁大家當唔識囉,我唔會問佢食咩亦唔會叫佢食飯,等佢覺得無左阿媽係唔惦,然後主動同你講野。
我一定唔會 ...

我曾經都諗過咁樣做, 但又擔心關係越嚟越差, 真係好煩

伯爵府

虎到金來勳章

你覺得你唔岩,所以say sorry?如果唔係,我覺得無必要同佢講sorry。就字面睇,係他態度問題,佢唔想講野,米唔好講,你亦唔好講咁多,係屋企預備好足夠食物已經夠。仲有,唔好無限放大青春期,青春期唔係大晒,尊重媽媽,或者講,尊重人係基本態度。

珍珠宮

fanny2014 發表於 20-2-22 19:02

好好同佢傾下,要比佢知你感受。兩母子要互相體諒,唔係永遠得你就佢,你返工辛苦返來仲要做家務單親就要更加懂事。試下做弱者,你都可以比佢知你辛苦你唔開心你難受。。。男仔要學識照顧人感受&有膊頭。

媽媽唔易做,加油

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

扮冇事發生過,講下笑話,睇下攪笑電影笑到哈哈大笑,引佢返出房。問題係你又肯唔肯當冇事發生過呢?對女人黎講,我覺得係難做到。

家庭氣氛永遠停留係吵架果日,大家心情都好blue,唔想睬大家。咁大家就同大家講野,其實佢反應好正常。
你試下睇下可唔可以放下身段,主動破冰?試試啦。

水晶宮

回覆樓主:

你抑鬱都未到佢

本身由細到大有做開就覺得做家務係家庭成員責任的1部分,大左先叫佢做。。。當然叫嗰個煩,聽嗰個都煩

子爵府

如果唔係自己錯
我會唔理佢,唔叫佢食飯

最多放食物係雪櫃

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

fanny2014 發表於 20-2-22 19:25
我曾經都諗過咁樣做, 但又擔心關係越嚟越差, 真係好煩

我以前試過,14歲阿仔覺得我煩然後避開我,跟著我同佢講清楚,我話我而家養你,供書教學比你食比你住,我要睇你面色?你唔想見到我,唔想同我講野唔緊要,大家咪當唔識囉,我又唔使靠你,我自己養自己,你讀書有壓力,我返工都有自己壓力,大家唔好睇大家臉色做人。
仔女唔好諗住慢慢教,唔好覺得欠左佢,亦唔好比佢覺得你欠左佢。跟著佢發覺原來同我反面一D好處都無咪主動同我講野,然後道歉。之後唔敢再同我反面。

liy7239    發表於 20-2-22 23:04

珍珠宮

我覺得佢應該系沈迷佐打機咋喔。好多男仔呢個年紀就會打機大過天

首頁

尾頁

跳至