自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hanayori 發表於 20-2-22 18:59
上得飛機証明當時唔係帶菌者,之後驗出陽性亦唔係佢地錯,希望大家都平安。
...

唔正確,上得飛機應該係當時並非確診或出現病徵,但唔代表一定冇帶菌,可能有機會未病發啫,所以先須要隔離。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 20-2-22 19:25
香港呢粒小芝麻,真係已經做得好好,唔係要即時變得愛港愛國,但都可以有點感恩吧

幾日內準備駿洋,確實 ...

今次其實已經做得好好,咁短時間已經安排好晒,日用品牀單都係新,一日三餐照顧週到,講得出厕所似公厕嘅人,應該唔好接佢返香港,叫佢留响日本等發病睇下人地點善待佢

wcpcelia    發表於 20-2-23 17:01
goldpiglet    發表於 20-2-23 01:08

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

廷廷媽 發表於 20-2-23 00:27
根本隻船係疫區,所以我諗唔明每日都有新增個案下,日本用咩方法係船上隔離14日,除非冇左新增確診再加14日 ...

最奇就係日本咁堅持放行,上周日美國開始包機撤僑,到加拿大、澳洲、香港,全部都講明接回國後要強制隔離14日,唔肯嘅就14日內不淮回國

全部都將船定為疫區,係日本死唔肯聽人講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-23 00:40
今次其實已經做得好好,咁短時間已經安排好晒,日用品牀單都係新,一日三餐照顧週到,講得出厕所似公厕嘅 ...

咪又係果位楊生囉,保安專家喎,初時不停係訪問中話唔應該回港仲需要隔離,楊和生……

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個黃碧雲議員之前仲話家居隔離就夠,咁做就真係全香港攬炒啦!

珍珠宮

MM2H 發表於 20-2-23 00:43
咪又係果位楊生囉,保安專家喎,初時不停係訪問中話唔應該回港仲需要隔離,楊和生……
...

呢啲人根本唔應該接佢,免費包機接佢都唔識感恩,不知所謂 ,仲話要投訴,叫佢早唞啦

叫佢睇清楚而家仲有啲留响日本嘅香港人幾惨,入左院都冇人理,走又唔走得。佢返倒香港都唔知自己幾好彩

珍珠宮

itsvera 發表於 20-2-23 00:23
冇機肯接呀
國泰講左唔會俾機組人員冒險。
美國加拿大接走密切接觸者係用軍機,但日本唔俾中國軍 ...

日本高層個腦真的有問題,非常時期就要用非常手法啦!

為何只準美國加拿大軍機入境接人走? 而中國軍機又不可? 下下視中國為敵,今次真係自己攞嚟衰。

比我就覺得能減少一個人在日就最大的得著,因為成只船的人都係高危人士,就算送去醫院都有好大機會感染到本地日本醫護人員啦!

真係好鬼嬲,搞到只船上各國民又帶病毒回返自己的國家傳播比其他親人。

珍珠宮

llmom 發表於 20-2-22 20:34
【鑽石公主號】消息:返港男初步確診 昨高燒吃退燒藥無通知醫生 https://www.hk01.com/article/438378
...

香港這位大叔同韓國阿朱媽真係無得比,係明知自己有事都要咁做真係不能接受。

唔知就話姐。

珍珠宮

MM2H 發表於 20-2-22 18:39
3人發燒送院,中午入院68歲初步驗測陽性

日本真係太大安旨意了,千多人自行離開,自行坐一般航班各自回國 ...

日本果D檢驗真係形同虛設!

大宅

MM2H 發表於 20-2-23 00:43
...
條友搏出位者

珍珠宮

醒目開學勳章

世衞低估疫情,信佢既國家就慘

象牙宮

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 20-2-23 00:41
最奇就係日本咁堅持放行,上周日美國開始包機撤僑,到加拿大、澳洲、香港,全部都講明接回國後要強制隔離1 ...

今早新聞,一位落船回家日本人,剛確診。

珍珠宮

日本處理不當令多人受感染
但依個時勢仲去旅行嘅人,自己都好大責任
一邊叫封關,一邊衝去旅行
以為香港封關唔俾內地人嚟港就可以防疫
自己就自由去旅行,跟住返嚟散播病毒,仲狂言返嚟唔需要再隔離

珍珠宮

畀面勳章

MM2H 發表於 20-2-22 19:25
香港呢粒小芝麻,真係已經做得好好,唔係要即時變得愛港愛國,但都可以有點感恩吧

幾日內準備駿洋,確實 ...

個條友以為自己新屋入伙要驗樓咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bobosweet 發表於 20-2-23 01:16
日本果D檢驗真係形同虛設!

驗得太慢喇! day 1無事果批兩星期後已經變成有事喇
放下自在

珍珠宮

LL1999 發表於 20-2-22 19:01
今次真係日本處理不當, 累全球
不過我唸無人會相信, 無人想話日本有做錯 (其實果 D Fans 係接受唔到)

已經喺FB見到人幫日本辯解啦
人哋屙篤屎都係香架,香港就做乜都係錯架!
算~反正香港人低智盲撐都唔係day 1嘅事,習以為常
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

男爵府

世事無常 發表於 20-2-22 22:39
我贊成駿洋邨做隔離,香港其實冇乜幾個咁大型地方適合做隔離囉,統一隔離容易控制啲!真係好憎果啲為反而 ...

家居隔離,住隔離屋或同層都驚啦

而家獨立有條村做隔離其實安心好多

大宅

baby7 發表於 20-2-22 22:05

香港偏偏最多呢類人

所以搵到旅遊車,特首都要出聲讚,全世界都知
要在旅遊車上貼上「走,咱們回家」

珍珠宮

虎到金來勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-23 00:40
今次其實已經做得好好,咁短時間已經安排好晒,日用品牀單都係新,一日三餐照顧週到,講得出厕所似公厕嘅 ...

咪係,話晒係全新嘅一間屋

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

我估陸續有黎添,班人仲話唔想隔離

首頁

尾頁

跳至