在職全職

跳至
[在職媽媽] Solved

首頁

尾頁

男爵府

Solved

瑪瑙宮

其实重有咩理由留佢?

男爵府

Nancy20090615 發表於 20-2-23 11:37
其实重有咩理由留佢?

我作為老師細是否有責任照顧他呢?

瑪瑙宮

Rich5 發表於 20-2-23 11:44
我作為老師細是否有責任照顧他呢?

你係我老細就正

男爵府

Nancy20090615 發表於 20-2-23 11:53
你係我老細就正

他個樣好慘咁

瑪瑙宮

Rich5 發表於 20-2-22 18:44
我同hr一齊做了improvement plan 給一個手下,給一個月時間看他能否improve,他也同意,但人事部又話要提早 ...

HR 叫你早 d 通知佢地你個決定, 人地要出信, 要出支票, 要 CUT MPF, 醫療, 改 OR CHART, 如果要請人要落廣告, 人黎見, 各樣野, 佢同你講好就係唔想你最尾先通知, 留就無野做, FIRE 就人地好多野跟, 你明無? 並唔係話要縮短離職通知期. 你有無誤會左 HR 個意思?

成個月咁耐, 到廿日你都唔知自己想點? 你都知要做決定, 難道早幾日遲幾日會好影响你個決定? 根本你唔想炒, 如果係咁, 何必出個 improvement plan 比佢, 咪由得佢坐囉.

一個月內, 佢應承左改, 但無 >>>> 但在上周他又做錯野了,真的唔爭氣。之前他做錯了很大的事,我嬲到彈起。

老細可以嬲到彈起, 佢都好好野. 你嬲到彈起, 都由得佢繼續出糧/MPF/醫療/双糧/花紅, 佢其實係咪你個仔?

男爵府

Nancy20090615 發表於 20-2-23 13:27
HR 叫你早 d 通知佢地你個決定, 人地要出信, 要出支票, 要 CUT MPF, 醫療, 改 OR CHART, 如果要請人要落廣 ...

You are right

珍珠宮

我同hr一齊做了improvement plan 給一個手下,給一個月時間看他能否improve,他也同意,但人事部又話要提早 ...

未見過有上司咁好

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-25 22:44
未見過有上司咁好

我今日同我之前的舊老細講起這事,他說不要斷人飯碗。他是我的mentor. 我時時記住他怎樣包容我的

珍珠宮

Rich5 發表於 20-2-25 22:47
我今日同我之前的舊老細講起這事,他說不要斷人飯碗。他是我的mentor. 我時時記住他怎樣包容我的
...

我而加個老細話:佢唔適合呢度,唔代表唔適合下一間公司。相反,你要佢系呢度,令佢無法發光,系害佐佢。

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-25 22:51
我而加個老細話:佢唔適合呢度,唔代表唔適合下一間公司。相反,你要佢系呢度,令佢無法發光,系害佐佢。
...

其實也有道理的

珍珠宮

Rich5 發表於 20-2-25 22:47
...

如果你真系想幫佢,不如幫佢睇睇點解成日做錯,無理由次次都錯。一系智力有問題,一系就系人在心不在。但你請得,即系大機會勝任呢個位先請啦。

男爵府

Rich5 發表於 20-2-25 22:52
其實也有道理的

其實出來工作咁多年,可能容忍力大了很多,我十年前也炒過人的。又博咀又唔做嘢。今次有唔同,衰極他都有做嘢

子爵府

佢做錯左一件大事,嚴重性係點先?令公司蝕錢??

男爵府

HL7646 發表於 20-2-26 08:27
佢做錯左一件大事,嚴重性係點先?令公司蝕錢??

他不是我請的,他早入職幾個月。那件大事是他入錯code 然後我check 到,叫他晚上通知人去改,怎知他說忘記了,結果我和老細要替他執手尾

子爵府

Rich5 發表於 20-2-26 08:51
他不是我請的,他早入職幾個月。那件大事是他入錯code 然後我check 到,叫他晚上通知人去改,怎知他說忘記 ...

哦,咁除左呢樣野,佢做其他task 有無問題先? 要overall 咁睇先至得。

男爵府

HL7646 發表於 20-2-29 08:31
哦,咁除左呢樣野,佢做其他task 有無問題先? 要overall 咁睇先至得。

Overall 真的普通

子爵府

其實你心裡有答案。。你想留佢用佢, 可惜佢又錯, 你感到兩難。。咁你就要花時間同佢溝通下怎樣避免再錯, 比提示或提醒佢。希望佢多做就唔再忘記或錯。

男爵府

AWma 發表於 20-3-15 23:13
其實你心裡有答案。。你想留佢用佢, 可惜佢又錯, 你感到兩難。。咁你就要花時間同佢溝通下怎樣避免再錯, ...

我extend 了他2個月,但好失望,他又做同一樣野,沒得救,下周安排定他的工作給其他同事

子爵府

Rich5 發表於 20-3-15 23:16
我extend 了他2個月,但好失望,他又做同一樣野,沒得救,下周安排定他的工作給其他同事
...

咁佢可能唔適合做呢份工, 勉強無幸福。

首頁

尾頁

跳至