自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

timoneyu 發表於 20-2-23 08:41
只係香港人買?可怕係大陸人去日本用數陪炒價掃,不是更恐怖?

只係大陸人識炒? 我响群組見過有人好心幫忙搵口罩, 原價賣出俾朋友, 點知有人轉個頭就出去FB炒高3倍

男爵府

Tobbyy 發表於 20-2-23 12:32
你無做唔等於人地無做,我唔止講口罩,亦有講其他,只係你選擇唔相信有人咁做,真係無人囤貨?好簡單,你 ...

同理,我無做唔代表無人做。我從來無否認有人盲搶。但你話香港人點點點係一竹篙打一船人。咁之前Jm post有大陸人發炒賣口罩,你又係咪認為大陸人衰?

我就唔會以片面報道去話人哋成個地方啲人差定好,每一個地方都有好人亦發疫症財嘅人,但唔該你鬧香港人時有無理智諗下係咪全部人都係咁。

我自從新年前後幾日買夠自己所需就無再買過口罩,亦都好理正氣壯咁講自己無盲搶,買口本口罩亦唔係你所講嘅搶。所以你話香港人即係話埋我,我有權利出聲。

公爵府

prswinki 發表於 20-2-23 13:21
同理,我無做唔代表無人做。我從來無否認有人盲搶。但你話香港人點點點係一竹篙打一船人。咁之前Jm post有 ...

我係想講好多香港人係咁。總之所有國籍嘅人囤貨就唔啱。你無掃貨又咁大反應? 我無掃所以唔知Amazon JP限購,仲要3盒變1盒,你講我先知。

仲有,我一開始係話“掃貨”, 一家十口買廿盒都叫掃貨,所以唔好再“掃”人地d貨啦,而家日韓更加有需要。

子爵府

InkCartridge 發表於 20-2-23 11:40
其實而家咁彼此奚落有咩意思呢?不如諗下點樣支持日韓,為日韓打氣。我們一定要互相幫助。地球村的事,沒有 ...

Agree, 呢個時期仲有心情嗌交

男爵府

Tobbyy 發表於 20-2-23 13:43
我係想講好多香港人係咁。總之所有國籍嘅人囤貨就唔啱。你無掃貨又咁大反應? 我無掃所以唔知Amazon JP限 ...

咁大反應係身為香港人已經要受疫症天災,所有國家都唔好過。睇電視見長者寒風下去排隊買口罩,我相信有少少同理心嘅人都會唔開心。喺你眼中可能好多人盲搶,喺我眼中香港人好有愛,見老人家唔夠口罩都會在自己能力範圍內幫到幾多得幾多。

但係bk永遠就有人鬧香港人幾衰幾自私,鬧人不如發放正能量。起碼我自己區內區議員雖然無口罩供應,但會開攤檔叫大家有多餘口罩就捐出嚟再俾有需要人士登記。佢哋會挨家挨戶上門派。

公爵府

prswinki 發表於 20-2-23 14:03
咁大反應係身為香港人已經要受疫症天災,所有國家都唔好過。睇電視見長者寒風下去排隊買口罩,我相信有少 ...

點解BK咁多人鬧?就係香港而家歪理連篇,前日我先見黑衣又攞垃圾桶攔路,呢個時勢仲玩垃圾呀! 新聞見自己搭飛機返香港都要claim香港政府機票錢,乜野思想?我自己買米都揾左兩星期,d人唔係自私囤貨係乜?但居然有人話無問題。只能說装睡的人,點罵都唔會醒。

我都由一開始已叫人唔好再掃日本口罩,只係你睇唔到,淨係見到我鬧香港人。其實對罵真係無意思㗎,不如大家諗下點過呢一關好過。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

flyinsky 發表於 20-2-23 11:56
香港好多有心人,派口罩俾老人家,清潔工人同基層市民,大陸當然都有好多人捐口罩,但唔知落唔落到有需要既 ...
顯得自己深明大義,眾人皆醉我獨醒,站道德高地囉。我都好憎人地開口埋口香港人點衰點衰,依家個個係咁咩?我作為香港人無同人搶,點解要俾人話埋一份?!我d親友非常時期,無盲搶,互相關心互相幫助,佢地都係香港人,做左乜要俾人鬧埋一份?其中有個朋友尊登訂口罩派俾老人,咁佢又做錯左乜?香港人做左咁多好事,又代唔代表全部香港人係好人呀?

鬧緊香港人果d,唔知佢地係乜野人!

男爵府

Tobbyy 發表於 20-2-23 14:14
點解BK咁多人鬧?就係香港而家歪理連篇,前日我先見黑衣又攞垃圾桶攔路,呢個時勢仲玩垃圾呀! 新聞見自己 ...

你口中黑衣人同埋claim政府錢係少數,香港有7百幾萬人,為咗少數人鬧晒所有人?

我無話無人囤貨,唔係市面唔會初期無米,但係過一兩個星期而家咪返貨。利申我新年後連米都無買過,反而中午煮麵食,慳米飯。大家同心協力抗疫症好過放負。我同意你嗰句裝睡嘅人唔會醒,只不過唔知邊類人裝睡啫。

公爵府

prswinki 發表於 20-2-23 14:29
你口中黑衣人同埋claim政府錢係少數,香港有7百幾萬人,為咗少數人鬧晒所有人?

我無話無人囤貨,唔係市 ...

投票蠃左就係主流,而家就變左少數。真的,装睡的人永遠唔會醒。
都係講返口罩啦,希望自用又好,囤貨又好,大家唔好再掃日本口罩啦。大家分有餘,囤就唔夠。

男爵府

Tobbyy 發表於 20-2-23 14:37
投票蠃左就係主流,而家就變左少數。真的,装睡的人永遠唔會醒。
都係講返口罩啦,希望自用又好,囤貨又好 ...

裝睡的人真係唔會醒。原來只要投票俾建製派以外嘅人就係黑衣人

我相信只要大家同心分享自己多餘口罩俾有需要嘅人,口罩就會夠用。日本月頭已經講會加大生產量,天佑地球村。

公爵府

prswinki 發表於 20-2-23 14:52
裝睡的人真係唔會醒。原來只要投票俾建製派以外嘅人就係黑衣人

我相信只要大家同心分享自己多餘口 ...

只要d人唔好成日捕住Amazon JP, 唔好去到大手掃人d貨,日本國民貨量應該會多返。

男爵府

kayikayi293 發表於 20-2-22 20:29
香港人日排夜排既口罩,咪就係向世界各地掃返黎...日本係其中之一,唔好講到大陸人自私,我地一樣... ...

口罩出口大國係日本,韓國,中國, 香港無大型生產, 唔同其他國家買, 唔通我地要自製? 咁唔算自私。 你睇下jm post個單中國人去日本掃口罩回國高貨賣先叫自私

男爵府

Tobbyy 發表於 20-2-23 15:06
只要d人唔好成日捕住Amazon JP, 唔好去到大手掃人d貨,日本國民貨量應該會多返。
...

日本而家無論網上定舖面都限購一份,無可能大手掃貨。日本國民夠唔夠用好睇供應。日本口罩7成made in China, 大陸仲停緊工,就算復工會唔會出口都成問題。所以日本先自己加大生產量。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔係阿嘛?

別墅

厚多士 發表於 20-2-22 22:35
你覺得大陸人冇去日本搶口罩?佢地係全球咁搶呀!講搶野勁,邊個民族夠佢地來
...

hk人連米, 廁紙都搶, 係咪 hk人勁d先?

子爵府

siulili 發表於 20-2-22 23:50
香港人唔想搶? 我眼見係乜都搶喎,米,厠紙,消毒用品,M巾, condoms,....

我朋友話識人家中已有40盒都繼 ...

有啲嘢,冤枉來,瘟疫去。
賺呢D炒賣防疫物資暴利,遲早都要還返出嚟

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至