自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人知道兒童牙齒發展問題, 因我姨生今年13歲, 他的牙齒生長不太好, 看牙齒時照x-ray 話一年前照的x-ray同依家位置一樣, 虎牙未有向下生的績像, 所以乳齒自己不會脫下(他的乳齒在一年前已脫掉, 因他正在ku 牙), 現在醫生說, 此情況是上(鱷)停止發育, 這樣只有下(鱷)發育, 會道至歪咀, 所以話暑假要打2口釘去個虎牙上位置, 堆動牙齒向下, 如果再唔生下, 又要再從別處打!

請問有無人有同樣既經歷可以比我們參考下, 此情況或者有別的方法去改善, 或者有無很好很專業的牙醫可介紹一下呢? 我們都很擔心, 係咪真係要咁樣做呢!! 其實之前他 ku 牙時已很痛苦了, 再要這樣大家都好心痛! 小朋友自己聽到後都好唔開心, 亦很擔心! 希望有人可以幫到我地啦! 謝謝!

子爵府

13歲牙都未出齊唔會幫佢cool牙架?
個牙醫有冇腦架?
隻牙都未出得晒就cool牙,
米緊係迫到隻牙出唔到!

我個牙醫由細到大都同我妹講,
等生好晒d牙先好去cool牙!
但我牙醫唔做cool牙同埋唔係香港,所以幫唔到你!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

子爵府

好媽媽勳章

未出齊牙都可以箍牙的!
視乎情況遮,醫生自然有方法處理的
我最細見過8歲就需要箍牙

PS:你隻貓好得意呵
原帖由 tiffany_wong23 於 09-5-24 03:00 發表
個牙醫有冇腦架?
米緊係迫到隻牙出唔到!

但我牙醫唔做cool牙同埋唔係香港,所以幫唔到你! ...

男爵府

佢既情況係d牙太大, 前面兩隻門牙搭左一齊生, 後照x-ray恆齒未生落黎, 就將乳齒脫出後, 再箍牙, 現在箍牙箍左一年, 恆齒仲未出! 再照x-ray就有呢個提議, 如果真係要做呢d手術真係好慘呀!

夠竟有無人試過呢種case. 或有無好的專科介紹呢?

原帖由 tiffany_wong23 於 09-5-24 03:00 發表
個牙醫有冇腦架?
米緊係迫到隻牙出唔到!

但我牙醫唔做cool牙同埋唔係香港,所以幫唔到你! ...

首頁

尾頁

跳至