婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bu-b 發表於 20-3-2 00:56
好明白!嗰時我大住肚,又要返工,99只會關心我有無煮飯有無煲湯比個仔,又會上我地屋企check吓雪櫃有咩餸 ...

醃左豬扒都鬧 咁佢expect 要食咩呢

男爵府

反而係我媽會問呢樣嘢
嗰陣仲要返工未做ftm
返親去食飯都問有冇煮飯有冇煲湯
我話收得夜點煮呀
佢話喎做人老婆係咁架啦
放工返嚟都要煮飯比老公食
佢以前都係咁喎
我直頭話佢呢d思想唔要得

禁止訪問

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

回覆 fantabb 的帖子

好多年前, C6轉工待業在家湊B, 99在我家用福建話同C6講: 唔好做晒的家務!
因為C6聽到之後大笑, 我問番佢, 佢先同我講番.

點解C6 會大笑呢!? 因為當時就算得我返工, d 野都係等我返家做.

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

回覆 peach2020 的帖子醃左豬扒都鬧 咁佢expect 要食咩呢

想當年, 俾佢睇到我煮雪藏雞翼, 都話我應該要買新鮮雞翼, 人都巔.

伯爵府

回覆樓主:

佢唔係關心妳,係怕妳餓親佢個仔,第時到個孫出世仲煩

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我奶奶都係,一見面就問有冇煮飯煲湯,你話有,佢又話你唔識買唔識煮唔識煲。又話呢排呀仔瘦左,係咪冇煮飯冇湯飲冇買水果食,你話有,佢又係都話你唔識,你買D野唔新鮮唔靚。又問你返工揾幾多,係擔心你揾錢揾得少,但又怕你揾錢揾得比佢仔多。雖然我都係佛系,乜都唔理唔上心,但其實佢真係好煩。

子爵府

peach2020 發表於 20-2-23 16:34
同奶奶分開住,但一直以黎佢成日就問住我地有無煮飯,老實講我返office 有時都成7點幾放工,返工好攰真係唔 ...

你都可以成日問我佢有無煮飯

大宅

同奶奶分開住,但一直以黎佢成日就問住我地有無煮飯,老實講我返office 有時都成7點幾放工,返工好攰真係唔 ...

我會直接答佢無
問點解,好攰
話唔得架喎,答甘你尼煮

里個情況我屋企人都遇過
又係家人大肚叫佢煮飯
都痴線既,家人甘多年都唔煮
大肚6個月突然叫佢煮仲影相
重點係佢唔識煮飯既

我味叫佢答有
再嘈落去買個飯倒落碟影畀佢

佢99勁呀~有日叫埋另1親戚上去
問佢今日煮乜叫佢立即煮添
我教佢答今日知你地上尼唔煮啦落街食

如果佢嘈我教佢立即煮
仲要突登落重3羹鹽或炒燶d送
佢地嘈就答唔好意思唔識煮飯
平時佢仔都食里d

伯爵府

重點系怕妳餓親佢個仔/營養不良。

侯爵府

無煮囉

我奶奶都有問我有無煮乜煮物,我話放假有時有,返工就無,收工好夜好攰無餸買,隨便食少少就算

佢知我無煮,久而久之就無問,同埋有時會煲湯,不過我多數無飲,我老公飲

如果佢再追問,我會直接答,「其實煮飯都好,大家都要返工,同老公一人煮一晚,一人洗一晚飯,咁樣都唔錯

佢又有話過,佢個仔而家都做多咗好多嘢,我就答佢,乜咁啱ge我做女個陣又係乜都唔洗做,而家做多咗好多嘢

而家奶奶都怕咗我無再講呢啲話題

我老爺會話c6掛住搣蝦俾我食,叫我老公自己食,我就同老爺講,「我招呼緊你個仔食呢啲呀,你個仔搣虾俾我食都好正常啫,你都快啲搣虾俾你老婆食啦」
8-)

複式洋房

二小姐 發表於 20-5-5 17:37
無煮囉

我奶奶都有問我有無煮乜煮物,我話放假有時有,返工就無,收工好夜好攰無餸買,隨便食少少 ...

學到野
我奶奶又係成日講到個仔返工辛苦,連倒杯水都應該由我倒咁。我都費事睬佢,我兩公婆都返工,家務事當然大家share,係奶奶成日雙重標準,已經唔同住都成日多意見,自己仔女就寶,人地仔女就草,應份要服侍佢生出黎既仔女。

珍珠宮

二小姐 發表於 20-5-5 17:37
無煮囉

我奶奶都有問我有無煮乜煮物,我話放假有時有,返工就無,收工好夜好攰無餸買,隨便食少少 ...

「你個仔搣虾俾我食都好正常啫,你都快啲搣虾俾你老婆食啦」

都幾無禮貌。。。

侯爵府

Monchi1602 發表於 20-5-6 11:46
學到野
我奶奶又係成日講到個仔返工辛苦,連倒杯水都應該由我倒咁。我都費事睬佢,我兩公婆都返工 ...

男家個邊有兩公婆,因為做99的成日欺壓心抱,心抱好稔唔出聲,日積月累,攪到兩公婆差啲離婚,婆媳關係繼續惡化,99繼續唔收手,最終個仔為婚姻,無再聯系阿媽,因為個仔都覺得阿媽太過份

所以我有乜會出聲,唔會收收埋埋等有一日大爆炸

8-)

侯爵府

終極熊貓 發表於 20-5-6 12:40
「你個仔搣虾俾我食都好正常啫,你都快啲搣虾俾你老婆食啦」

都幾無禮貌。。。

我哋咁樣相處好OK,你放心
總有禮貌過有啲6299當心抱係工人

8-)

複式洋房

二小姐 發表於 20-5-6 12:44
男家個邊有兩公婆,因為做99的成日欺壓心抱,心抱好稔唔出聲,日積月累,攪到兩公婆差啲離婚,婆媳關係繼 ...

我既做法係少接觸咋,我奶奶份人比較自私,講野又唔顧人感受,同老公講,佢又偏袒奶奶。我如果出聲駁奶奶,d大伯、姑仔又覺得我唔遷就佢地阿媽,係我唔啱。

侯爵府

Monchi1602 發表於 20-5-6 13:46
我既做法係少接觸咋,我奶奶份人比較自私,講野又唔顧人感受,同老公講,佢又偏袒奶奶。我如果出聲駁奶奶 ...

相處係互相尊重啦,我老公以前出邊有女人,我99幫住個仔,我唔高興,大家無見好耐,我唔搵佢,佢搵我就應佢一兩句算,有一次佢喊住同我講對唔住,之後大家講返嘢,之後做返晒間中一齊飲茶食飯,過時過節送禮呢啲囉

如果大家都唔尊重對方,就唔好相處,人生苦短,無謂浪費時間

8-)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

正面D睇,如實答佢或者佢可能會煲埋湯送上門呢

如果全職照顧家庭,煮飯煲湯好正常,如果兩公婆都要返工,冇時間精神煮唔出奇,而家人人都想保住份工,打工仔OT係常事,最緊要妳有足夠休息,叫外賣可以食好少少既,最緊要夠營養,放假先同老公一齊煮

珍珠宮

答佢有煮就搞掂 免麻煩

首頁

尾頁

跳至