時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

黃絲工會「白領工會」昨日(22/2)在facebook直播,指一名員工在去年9月入職OK便利店,試用期原訂在去年12月屆滿。唯該OK員工稱抗議所謂的「警暴」及「中大被圍攻」,在去年11月13日至11月17日罷工 (共5天),其後OK便利店將其試用期延長至本年2月8日;及後,該員工聲稱「響應醫護罷工」,在1月29日至2月3日再次罷工,罷工後翌日(4/2),OK便利店通知該員工試用期延長至4月。該員工疑不滿被延長試用期,因此向黃絲工會「白領工會」求助,該工會於2月12日向OK便利店發信交涉,及後該員工在2月13日接到被OK便利店即時解僱的通知。「白領工會」聲言對OK便利店的處理手法表示遺憾及失望。

侯爵府

jimliu713 發表於 20-2-24 08:02
黃絲工會「白領工會」昨日(22/2)在facebook直播,指一名員工在去年9月入職OK便利店,試用期原訂在去年12月 ...

「白領工會」聲言對OK便利店的處理手法表示遺憾及失望,並要求OK准許該員工復工,並立即通過試用期。

侯爵府

jimliu713 發表於 20-2-24 08:03
「白領工會」聲言對OK便利店的處理手法表示遺憾及失望,並要求OK准許該員工復工,並立即通過試用期。
...

都short 嘅, 試用期時成日罷工, 即係工作表現唔達標, 自然過唔到試用期, 憑咩要人即刻俾佢復工?

伯爵府

ok 已經好仁慈,第一次罷工已經可以炒得,因佢罷工原因同佢工作無關,又未得顧主同意,係擴工

男爵府

醫護罷工ok 職員又罷工?!佢哋有幾多個角色?次次罷工都參與,好明顯無心工作啦

大宅

叫yc請返佢囉

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆 jimliu713 的帖子

覺得OK便利店無問題喎,已經俾咗機會佢改過,係佢自己唔珍惜,怨得邊個

水晶宮

muchacho 發表於 20-2-24 08:32
叫yc請返佢囉

齊上齊落,支持yc請翻佢,咁佢哋就可以任何時間齊齊罷工啦

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

試用期表現未達要求,咪extend 試用期,講真比我就一早要佢走。
試用期動不動就罷工,醫護罷工又聲援,第日司機罷工又聲援,清潔洗廁所罷工又聲援,請你返黎係做野,唔係請你罷工

伯爵府

回覆:OK 做法冇問題喎

如果我是 OK 老闆,他第一次罷工就應該立即炒,因為他不專心做工和老闆要殺―警百,他有罷工的權力,老闆也有炒人的權力,加上黄絲不是要 X 炒? 為什麼現在怕被炒?

禁止訪問

大宅

罷工又未過試用期一早應該炒,OK已經比佐次機會佢自己唔珍惜

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

jimliu713 發表於 20-2-24 08:03
...

好巴閉呀!OK唔聽咁點?工會係咪會發動全港便利店員工罷工呀?

男爵府

回覆樓主:

OK 冇問題喎,試用期未喎,公司請人返工,不是請人去罷工,公司很難安排人手。

朋友公司都炒左個罷工員工,因老闆認為罷工,佢已不需要份工,就成全佢

大宅

兩次罷工都同佢工作崗位冇直接關係,佢冇權利罷工!!!我都係公司老闆,如有員工試用期內罷工,絕對會即炒!
我估呢間ok老闆可能都係黃,都有d支持佢員工,所以兩次延長試用期。點知仲恩將仇報走去投訴,老闆先嬲到炒佢!

男爵府

試用期一再罷工,咁遲先炒?被人炒左要求覆工真是 short 㗎!

男爵府

環保接龍勳章

佢罷工又唔係反對OK啲乜嘢,完全係因為其他唔相關嘅就話罷工,呢個同罷工法有違背咩?

同埋佢咁樣話罷工,之後隨時話幫隔離屋阿A爭取乜嘢,又可以罷工,幫隔離屋阿B又爭取乜嘢又罷工,咁咪日日都唔洗返工啦。

第二次唔即時炒佢真係太仁善啦,都俾咗一次機會佢。

子爵府

白領工會 offer a job to 該員工啦 !
just like those 2 flight woman.
任何時間齊齊罷工啦!

大宅

回覆樓主:

仲有爭取「同志平權」、「禁煙」、「減碳排放」、「反全球化」……等等大是大非議題等住要去罷工喎,一年應該冇幾多日可以返工了。

珍珠宮

其實0K都有問題,點會試用期內咁樣延長又延長?冇人都唔好用呢個人啦。

首頁

尾頁

跳至