親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

各位萬能JM, 我們買了4月9日的機票去韓國, 宜家咁情形, 我們決定取消。
我想請問, 但我買了保險是不是自己取消就咩都無得賠, 連保費都係白交,
係買中銀旅遊保, 中午打了電話去熱線, 等了 45分鐘才有人聽,都係講無野做到。
咁早知唔咁早買保險了。

所以上來問一問, 希望有人可以教下。謝謝!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

就算你未出發,保險已生效,只係你好彩所以無賠 (例如touchwood自己及家人生病要取消行程)
所以唔係白交的

子爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 20-2-24 14:45
就算你未出發,保險已生效,只係你好彩所以無賠 (例如touchwood自己及家人生病要取消行程)
所以唔係白交 ...

明白,謝謝你的回覆

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我12/4-18/4, 1月尾果陣已買保險, FWD, 頭先問左.一般而言,由於因以上情況旅程取消原因暫時未包括在旅程取消保障範圍內, 除非旅遊目的地已被世衛宣布為新型冠狀病毒疫情確診受感染國家或地區之前投保, 而出發前航班因疫症而取消 (非自行決定取消性質) , 可就不能退回的機票及酒店款項提出索償申請。

所以, 都係等運到.

酒店全部都可以free cancel, 係煩機票. 其他包車/oneday tour全部未book.

大宅

GreenLam 發表於 20-2-24 14:19
各位萬能JM, 我們買了4月9日的機票去韓國, 宜家咁情形, 我們決定取消。
我想請問, 但我買了保險是不是自己 ...

係囉,我都買左中銀保險,申請緊取消,希望退返保費

象牙宮

wendyau 發表於 20-2-24 16:26
係囉,我都買左中銀保險,申請緊取消,希望退返保費

我都買中銀,係咪要打電話去?我上網講低左情況,未有人覆

象牙宮

GreenLam 發表於 20-2-24 14:19
我想請問, 但我買了保險是不是自己 ...

請問中銀職員有無講過d咩呀?

大宅

無話可說 發表於 20-2-24 16:45

我都係email 左咋,未覆

子爵府

好媽媽勳章

goo_littlebb 發表於 20-2-24 16:21
我12/4-18/4, 1月尾果陣已買保險, FWD, 頭先問左.一般而言,由於因以上情況旅程取消原因暫時未包括在旅程取 ...

我仲早11月份買機票時已買了保險,同你一樣,等航空公司通知。

子爵府

好媽媽勳章

無話可說 發表於 20-2-24 16:46
請問中銀職員有無講過d咩呀?

話自己取消咩都做唔到 ,一分鐘都無就KO咗我。

子爵府

好媽媽勳章

無話可說 發表於 20-2-24 16:45

電話好難打

象牙宮

GreenLam 發表於 20-2-24 17:16
話自己取消咩都做唔到 ,一分鐘都無就KO咗我。

唔該,即係要自己蝕

子爵府

好媽媽勳章

無話可說 發表於 20-2-24 17:21
唔該,即係要自己蝕

係,我都係咁話,不過樓上JM都講得啱,無事已經當賺左。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

GreenLam 發表於 20-2-24 17:14
我仲早11月份買機票時已買了保險,同你一樣,等航空公司通知。

我又想問埋有無高人知道, 如果航空公司取消我班機, 咁正常可以全refund? 咁都唔駛claim保險啦?

我係去程HKEXPRESS, 回程韓亞.

已睇左韓亞網, 自行取消每張機票罰幾百蚊, 但自行取消, 又不在保障範圍唔可以claim保險
HKEXPRESS仲衰, 佢唔取消我就渣都無, 除非NO SHOW之後追返稅款, 但NO SHOW又係咪不在保障範圍唔可以claim保險?

咁即係點呢? 我都塞塞地唔太明白. 我諗總結就係, 因為疫症而唔想去, 買保險都無用, 除非自己中左/當地中左, 咁先有得賠.

子爵府

好媽媽勳章

goo_littlebb 發表於 20-2-24 17:26
我又想問埋有無高人知道, 如果航空公司取消我班機, 咁正常可以全refund? 咁都唔駛claim保險啦? ...

唔好意思,由於閣下的航班並未受到影響,每位旅客每更改一次航段需支付HKD 580。 如改期後嘅機票價格比原票價高,旅客或需支付整個訂單嘅票價差額;如改期後價格比原票價低,相關差額將不予退還。旅客需要喺航班起飛前48小時前進行更改。如閣下的航班將來被受影響,我哋將會通知閣下其他安排。

子爵府

好媽媽勳章

goo_littlebb 發表於 20-2-24 17:26
我又想問埋有無高人知道, 如果航空公司取消我班機, 咁正常可以全refund? 咁都唔駛claim保險啦? ...

可以改期

翡翠宮

GreenLam 發表於 20-2-24 17:30
可以改期

可以改期, 咁呢$580或者多除少補果份錢, 都係要自負?
其實最煩係細路既假期唔知點, 都唔知可以改到幾時

子爵府

好媽媽勳章

goo_littlebb 發表於 20-2-24 17:36
可以改期, 咁呢$580或者多除少補果份錢, 都係要自負?
其實最煩係細路既假期唔知點, 都唔知可以改到幾時:si ...

應該係自負,我同你一樣頭痛緊,暑假都唔知咩形狀,比580元到時去唔到仲心痛,所以最好係航空公司取消咗
航班。

珍珠宮

你自己取消,當然不賠啦,不能說一個感覺就賠,要有客觀證明

子爵府

好媽媽勳章

babytt2 發表於 20-2-24 18:00
你自己取消,當然不賠啦,不能說一個感覺就賠,要有客觀證明

無話感覺要賠,無得夾硬來,只係覺得原來買咗保險唔一定有用。

首頁

尾頁

跳至