懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一胎時食開果隻依加無得賣. 剛剛發現有第二胎, 都唔知食邊隻好.

各位JM又係食緊邊隻? 覺得點? 請分享. THANKS

回覆 mamabb.iris 的帖子

Hi mamabb.iris ,恭喜媽媽! 懷孕初期孕婦對葉酸、碘、鈣和維他命A需求會增加,根據香港衛生署資料,懷孕前至懷孕頭三個月每日至少服用 400 微克葉酸補充劑, 可以減低BB患上脊柱裂既機會, 不過所需supplement份量都要視乎媽媽身體狀況同飲食習慣, 深綠色蔬菜、豆類、橙、添加了葉酸嘅早餐穀物、花生、果仁都含豐富葉酸, 建議產檢時問問醫生意見。媽媽胃口好唔好呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

我生2胎都食maxxxna,前幾日路過屈記見到有貨

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-24 17:39
回覆 mamabb.iris 的帖子

Hi mamabb.iris ,恭喜媽媽! 懷孕初期孕婦對葉酸、碘、鈣和維他命A需求會增加 ...

我想請教一下,
我食緊果隻嘅葉酸含量有800微克,
我見有媽媽話,孕婦每日唔應該食多過1000微克嘅葉酸,但我發現我平日食嘅蔬果好多都含有葉酸,怕唔怕過多?應唔應該買第二隻葉酸含量較低,如400微克的呢?

回覆 Baby.GaGa 的帖子

Hi Baby.GaGa ,天然食物的營養素通常唔會對人體有壞影響,但由補充劑中攝取過量葉酸有可能對身體造成副作用,每日唔超過1000微克葉酸補充劑會比較理想。 唔同蔬果葉酸含量都有差異,媽媽胃口好唔好呀? 有冇食豆類/果仁?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-5 10:02
回覆 Baby.GaGa 的帖子

Hi Baby.GaGa ,天然食物的營養素通常唔會對人體有壞影響,但由補充劑中攝取過量 ...

So far我胃口幾好的,成日肚餓。可能我而家先差唔多6週,未開始孕吐。

咁你建議我停止食呢樽含有800微克嘅葉酸,改為400 至600嗎?
因為我平時d蔬果其實都已經含有一定微克嘅葉酸,我怕吸取太多反而對bb有害。

[quote]Baby.GaGa 發表於 20-3-5 10:12
So far我胃口幾好的,成日肚餓。可能我而家先差唔多6週,未開始孕吐。

媽媽沒有懷孕期的不適好好呀 明白媽媽對葉酸攝取量的擔心,唔同蔬果葉酸含量都有差異,例如: 半碗煮熟菠菜約有130微克葉酸、半碗煮熟青豆約有50微克葉酸,如果天然葉酸攝取量足夠果日,可以唔需要再進食補充劑, 媽媽再購買葉酸補充劑時選擇400-600微克嘅葉酸,或者產檢時問下醫生意見, 約左幾時做產檢?

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-5 11:22
[quote]Baby.GaGa 發表於 20-3-5 10:12
So far我胃口幾好的,成日肚餓。可能我而家先差唔多6週,未開始孕 ...

So far我淨係約左政府醫院私家部今個月30號照超聲波,我打算搵個私家醫生定期check住個b, 因為我今年已經37歲,屬於高齡產婦,所以我特別擔心。但我仲未搵到醫生。
Baby.GaGa 發表於 20-3-5 11:36
So far我淨係約左政府醫院私家部今個月30號照超聲波,我打算搵個私家醫生定期check住個b, 因為我今年已經3 ...

明白媽媽對於懷孕年紀,比較多疑慮 ,雖然女性理想生育時間係年紀20-35歲,但唔代表35以上女性唔適合懷孕, 或者會影響產後身體恢復,唔好太擔心呀政府醫院一般會按照準媽媽情況,例如家族病史、年齡等安排所需要嘅產前檢查,都聽過部份媽媽搵埋私家醫生跟進呀。

複式洋房

blackmore, 澳洲牌子,網上買好平

大宅

GNC 咋

首頁

尾頁

跳至