自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

rex13 發表於 20-2-24 23:10
啊⋯⋯自己班主任都冇打嚟?
你小朋友幾大?

仔中四,女中三⋯兩間唔同學校
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

侯爵府

kcpak 發表於 20-2-24 23:15

我仔學校WhatsApp 已加所有老師,所以如有問題可直接向老師發問!

wcpcelia    發表於 20-2-25 10:01

珍珠宮

kcpak 發表於 20-2-24 23:15

哦~原來中學,咁都ok~

水晶宮

rex13 發表於 20-2-24 23:24
哦~原來中學,咁都ok~

雖然話中學,不過打黎感覺人性化啲

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔班主任每星期都打黎,感恩有個好老師

公爵府

回覆樓主:

我小朋友嘅小學都有,停課期間班主任打過兩次嚟,會問小朋友嘅心情同感受,再問網上學習功課情況,之後仲會同小朋友傾下要睇下小朋友有冇野需要問

伯爵府

露比EE 發表於 20-2-24 16:08
學校對每個學生都非常重要,今日收到阿仔學校社工來電,關心阿仔停課情況,並跟進學生學習進度及生活上狀況 ...

我女班主任都好好,哩段時間一直關心班裡每個同學情況。好細心,啊女唔明功課老師都係電話到好有耐心一一解答。

大宅

J.ELLE 發表於 20-2-24 19:25
我仔小學班主任同丫女幼稚園班主任兩個星期左右打黎問候,同問功課做成點,都好盡責。仔有Google classroom ...

我仔係小學,班主任都打了幾次電話來問係唔係香港,有冇上google classroom 做功課,請問家長知唔知點樣係google form交功課,令個status轉做已繳交,我們現在要upload功課的相先可以係已繳交,係form度填完提交後好似係未做未交咁。

男爵府

9girls 發表於 20-2-25 08:45
我仔係小學,班主任都打了幾次電話來問係唔係香港,有冇上google classroom 做功課,請問家長知唔知點樣係 ...

但係google form 做完,按提交,仲點樣upload 相?upload 邊張相?

伯爵府

海之風 發表於 20-2-24 16:46
我仔學校上两星期班主任都打咗俾所有同學,我以為是教育局指引學校的做法。 ...

停學期間我仔班主任每個星期都會打一次電話同佢傾下計,問下佢做d乜?有冇出去玩?叫佢睇多d書。

珍珠宮

我地每逢長假期老師都會打陽光電話同家長傾幾句,今次呢個特殊停課更加有打,仲打咗2、3次。
1月尾時老師已經問夠唔夠口罩,買唔到口罩可以返學校拎

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

盡責的老師,要讚

大宅

回覆 J.ELLE 的帖子

用白紙做, 影張相upload上google classroom 的附件先可以係繳交, 但問過老師又話只需要填google form就已經繳交了, 轉頭另一位老師就係google classroom 度PM我仔追功課, 搞到我頭都痛了

男爵府

9girls 發表於 20-2-25 13:40
回覆 J.ELLE 的帖子

用白紙做, 影張相upload上google classroom 的附件先可以係繳交, 但問過老師又話只需 ...

咁你煩好多喎⋯⋯我地做左google form 之後,提交完,就入唔返個網,然後喺留言mark 完成,咁就為之完成功課。不過今日新聞講又延遲開學,呢個疫情真係搞死我。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

侯爵府

露比EE 發表於 20-2-24 16:08
學校對每個學生都非常重要,今日收到阿仔學校社工來電,關心阿仔停課情況,並跟進學生學習進度及生活上狀況 ...

我個仔學校老師都打電話黎,睇吓佢停課情況,同埋網上學習搞唔搞得掂。 傾嘅過程我都覺得老師好有心。 所以同學校老師互相幫忙互相支持,先係對大家最好的合作模式。
大家努力呀,停課中的媽媽

首頁

尾頁

跳至