跳至

首頁

尾頁

大宅

Guarantor 係唔使有加拿大護照.香港醫生可以.我上次都係家庭醫生簽. 以下有相關資料.
http://geo.international.gc.ca/asia/hongkong/consulate/guarantor_requirements-en.aspx

Form先填好check清楚, 影好相.
我上次的問題出在相片, 不在Guarantor. 因為以前passport都係用我們提供的相貼上去. 但911之後保安原因相片會用Scan 方法做直接印上passport.
上次相片reject因為影得太白, 油光滿面. 所以要我再影, 又要再簽. 所以後來去了"快X美" 佢地影得好D.

複式洋房

回覆 1# monchhi-mama 的文章

THANK YOU...

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家係加拿大PASSPORT續期係唔使guarantor架喎, 好耐下啦, 只需reference, 有兩種表格, 第一次申請及只限續期用, 如果本身有PASSPORT, 係用續期既, 簡單好多, 填少好多野架.

但我唔知如果係香港搞, 係唔係有分別.

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

考慮下回加拿大續期啦

大宅

我係搵我個同學仔, 佢做警察o家, 好似都無打電話問過佢喎.....

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Calgary 於 09-6-30 13:08 發表
而家係加拿大PASSPORT續期係唔使guarantor架喎, 好耐下啦, 只需reference, 有兩種表格, 第一次申請及只限續期用, 如果本身有PASSPORT, 係用續期既, 簡單好多, 填少好多野架.

但我唔知如果係香港搞, 係唔係有分別. ...

係香港搞是不同的.
係香港搞無論係新申請or renew, 都要揾guarantor的. guarantor 仲一定耍係專業人仕, eg.醫生,律師,會計師.
我有朋友今年三月係HK申請過,都係咁既耍求.

係加拿大申請,如係新申請都耍guarantor,不過guarantor 只須耍係年滿18歲既加拿大passport持有人就己经ok. 我另一朋友最近係加拿大申請過,係咁既耍求.

伯爵府

係加拿大新申請時的guarantor, 不需專業人仕, 只要係認識申請人兩年, 冇咁麻煩.

續期只需兩位reference, 完全冇需guarantor.

所以有得揀, 係加拿大本土申請會簡單D.

原帖由 rosaline01 於 09-7-8 06:12 發表

係香港搞是不同的.
係香港搞無論係新申請or renew, 都要揾guarantor的. guarantor 仲一定耍係專業人仕, eg.醫生,律師,會計師.
我有朋友今年三月係HK申請過,都係咁既耍求.

係加拿大申請,如係新申請都耍guarantor, ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Calgary 於 09-7-8 21:52 發表
係加拿大新申請時的guarantor, 不需專業人仕, 只要係認識申請人兩年, 冇咁麻煩.

續期只需兩位reference, 完全冇需guarantor.

所以有得揀, 係加拿大本土申請會簡單D.

...

係加拿大新申請時的guarantor, 唔止要認識申請人兩年,仲要係十八歲以上及持有加拿大護照先得.

如果申請人係加拿自然會係加拿大申請架la,問得係hk申請既手續梗係人係HK la....如果人係hk,梗係係HK申請方便得多la...唔通特登萬幾蚊買張机票返離申請咩!
其实係hk申請一d都唔麻煩.只耍你揾你睇開既醫生,牙醫,或會計師/banker/police 都得.

再唔係你可比錢揾個律師,香港加拿大領事館都好似有得提供e個service,比錢就ok. 點都唔復雜得過勞私動眾晒萬幾蚊飛返離搞la.

我d朋友好多都係hk申請,好方便,完全冇問題.

首頁

尾頁

跳至