時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

我年青時(60年代),100個中學生只有3個能進入港大或中大。
2019年,100個中學生有38個可以入大學。
所以這些大學生絕大部份嘅中英文水平都不如我中五的同學。
但係佢地依然以為自己好識嘢,係知識份子,真係笑到碌地!
自大又無知,所以容易俾人利用。

男爵府

普京大帝 發表於 20-2-25 04:18
我年青時(60年代),100個中學生只有3個能進入港大或中大。
所以這 ...

重質不重量的年代
教育要普及
但不是講求量而不重質

Home return card 出自法律系的學生
可笑定可悲

子爵府

所以這 ...
無知已經可以令好多悲劇發生,再加上自大真係無得救

男爵府

最搞笑佢地讀完大學搵唔到錢覺得係政府造成

大宅

而家d大學生...........不要提吧

伯爵府

所以這 ...

Agree

侯爵府

方同學的英文水準.....
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

所以我唔多鍾意 DSE,我鍾意中五會考,夠分就上中六,然後再入大學,家下 d 人以為自己讀完中六、或讀副學士就好勁,其實佢地 d 水平真係超唔掂
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

回覆樓主:

以前大學生係真係好勁呀!而家啲大學嚟整汽油彈呀咁咋嘛

禁止訪問

男爵府

而家d大學生...........個咩大的x會長有版睇

伯爵府

牛年勳章

我支持精英制
宜家太濫了

珍珠宮

畀面勳章

所以這 ...

如果你講60年代,讀完中五可以升預科都唔夠30%,大學生定係少中又少。

香港升大學比例已經唔算高,台灣講緊90%以上。

大宅

60年代的中五生,任何一方面,特別在學術範疇上,肯定可以KO現今的大學生,現今的大學生.....唉.....

大宅

回覆樓主:

聽過話90年代突然由3間大學變成8間,係啲港英餘孽高官,受主子所托,製造自私自大的新一代大學生,好使反中亂港得以承繼。呆灣22k族有辦你睇

首頁

尾頁

跳至