自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

丁蟹的人生有1點優點,就是自我感覺良好,這是優點,將自己的好放大到連自己都頂唔順,但佢過份自信又係唔好

中傭之道,取平衡,過份在人地的感受可取少少丁蟹的自信來平衡

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

C.yan110 發表於 20-2-25 09:36
點樣先可以做到唔好咁介意其他人講既野? 我成日同自己講唔好樣樣野都咁上心, 但自己偏偏會諗住件事或人地講 ...

1. 練習調整心態

2. touchwood 大病之後你乜都會睇化

3. 年紀大越大, 有時越睇得開

C.yan110    發表於 20-2-25 12:09

子爵府

C.yan110 發表於 20-2-25 11:08
呢個世界太多八卦既人了... 我腳有事, 唔係正常人咁行得咁順暢... 我明白佢地有D唔係有心只係出於好奇, 但 ...

先要誠實面對自己,接受自己的缺陷,心態自然會變得豁達。人生在世,豈能事事盡如人意,路人甲乙丙丁的說話,該聽的便當聽,不該聽的就一笑置之,否則會活得很累

C.yan110    發表於 20-2-25 12:08

水晶宮

回覆樓主:

乜都靠自己,就唔會理得人講乜

C.yan110    發表於 20-2-25 12:08

大宅

我覺得係要自信一d,冇信心先會介意其他人既行為說話。

C.yan110    發表於 20-2-25 12:35

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

心態決定命運,將所有事情看輕一些,自然而然會感覺輕鬆

C.yan110    發表於 20-2-25 12:36
I 大蚊豬   

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢個世界太多八卦既人了... 我腳有事, 唔係正常人咁行得咁順暢... 我明白佢地有D唔係有心只係出於好奇, 但 ...

有冇想過有人問你咩事都係關心你?你似乎都未接受到自己,唔係叫你自大,但要學識唔好自卑,每個人都有優點,多d注意自己強項,建立自信,慢慢感覺自己唔係低人一等。外人說話啱聽就聽,唔啱聽就一笑置之,無可否認有人係把口唔收,人生苦短,好話唔好聽,冇人知聽日會點,你應該介意一個無關重要嘅人信口開河嘅說話嗎?講說話果個過後未必記得自己講過,你就上晒心,唔抵囉。試下咁諗會唔會好d

C.yan110    發表於 20-2-25 12:15
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

vivibabyvivi 發表於 20-2-25 11:51
話唔定佢係同情你呢,唔好咁悲觀啦
多數夜深人靜時先會悲觀, 所以上黎吹下水, 多謝大家既正能量~

大宅

深呼吸!
有時係街到俾人不禮貌對待,心中不停鬧,心情好差!我深呼吸,再同自己講「無謂理啲廢人!無謂因為啲廢人令自己一整天都處於嬲/唔開心既狀態」之後獎自己一啲平時少做既事,可能係...買杯雪糕食咁,就忘記個啲廢物

C.yan110    發表於 20-2-25 12:36

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁在乎, 辛苦自己, 無人會可憐, 要善待自己,放下執著

C.yan110    發表於 20-2-25 14:06

瑪瑙宮

我唔覺得自己介意有問題喎, 我唔係小氣, 又唔見我對個個都小氣?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cyyiu 發表於 20-2-25 12:06
乜都靠自己,就唔會理得人講乜

我行我素

水晶宮

1314625 發表於 20-2-25 09:52
睇多些書,文章,真係有幫助,好過鑽牛角尖

啱, 絕對有幫助, 睇左書和文章要消化, 要自己說服自己, 然後先有機會從牛角尖走出來

水晶宮

點樣先可以做到唔好咁介意其他人講既野? 我成日同自己講唔好樣樣野都咁上心, 但自己偏偏會諗住件事或人地講 ...
我自己覺得,當你有錢backup就會豁達好多。不會咁介意人地說咩。你想想,當好多野你有而人地沒的時候,(除左衰野),邊個會介意多點?

大宅

不要活在別人的嘴巴(emoji),做自己就可以

子爵府

我都學習緊....
或者盡量遠離呢啲人?但最好都係應該學識放下,平常心!

子爵府

回覆 C.yan110 的帖子

道理簡單.但人地做到你做唔到,呢D無得教或學,自己多D提自己,慢慢訓練自己的大腦思維

伯爵府

如佢係8婆語氣,我會一句車埋佢,問關佢差事呀?

子爵府

2023年兔年勳章

我都試過為閒語閒語好難過同好嬲,雖次次都仍會有感覺,但慢慢明白對於有些人只有放手同不用太認真,花時間令自己進步其實都好忙

C.yan110    發表於 20-2-25 15:11

首頁

尾頁

跳至