自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024勳章

我曾經和你一樣
但後來發現自己並沒有那麼重要,才開始豁達
你以為人地成日諗住計住你D唔好嘅嘢?事實係一個人每日要諗好多嘢,可能落到你身上都唔夠一分鍾

C.yan110    發表於 20-2-25 11:11

珍珠宮

回覆 C.yan110 的帖子

同路人.
朋友反而可以選擇, 唔啱傾唔揾佢地就係. 但同事就有少少唔同. 日日都要見, 尤其同組點樣完全唔講嘢? 大部份人都會一堆堆, 完全孤立自己又係另一種痛苦. 工作上始終要team work, 大家關係和諧做嘢點都smooth D. 但好多時言談間聽到人地講生活如何精彩, 老公對佢點好, 仔女有咩成就, 幾時幾日又去豪華遊....等等. 人就係人, 點都會聯想到自己. 話唔同人比較嘅問下自己, 你內心最真實嘅一面真係咁諗? 定只係做緊"塘邊鶴"? 尤其我嘅廢青已到無可救藥嘅地步, 又點會唔心噏吖!

C.yan110    發表於 20-2-25 11:09
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

係你心目中唔重要既人講咩何需介意呢? 所以我唔會CARE 人地講咩
你係咪自信心唔夠, 又好介意別人點睇你?

水晶宮

記住, 你唔係為人地而活, 唔需要介懷, 仲要個D人你唔識.

C.yan110    發表於 20-2-25 11:11

大宅

C.yan110 發表於 20-2-25 09:36
點樣先可以做到唔好咁介意其他人講既野? 我成日同自己講唔好樣樣野都咁上心, 但自己偏偏會諗住件事或人地講 ...

我最大既宗旨係做個開心既自己
好多人會睇唔過眼
無論生活態度 外表衣著 或者各樣生活模式
但我自己只要諗下 我係而家咁開心的 定做一個人地口中(應該)既我
我就好易有答案 然後人地講既野 我可以一句都唔理

子爵府

回覆樓主:

做運動

伯爵府

C.yan110 發表於 20-2-25 09:36
點樣先可以做到唔好咁介意其他人講既野? 我成日同自己講唔好樣樣野都咁上心, 但自己偏偏會諗住件事或人地講 ...

你要諗每人都有一把口,佢哋講咩你管唔到,佢哋批評人好容易,正如可能你自己都會批評人,如果個個講野你都介意,咪好唔得閒。除非嗰個人你要靠佢,唔係咪當佢唱歌囉

C.yan110    發表於 20-2-25 11:10

男爵府

vivibabyvivi 發表於 20-2-25 10:27
你係咪諗多咗?3唔識7點會咁得閒對你指指點點?
呢個世界太多八卦既人了... 我腳有事, 唔係正常人咁行得咁順暢... 我明白佢地有D唔係有心只係出於好奇, 但當時人既我唔係咁好受... 我試過比個C9叫停問我腳乜事... 其實呢, 可唔可以唔好再係人地傷口上灑鹽?? 我唔係要人同情我, 我只想做個普通人罷了... 比人望我理解, 但可否唔好出言傷害?!

男爵府

worthy 發表於 20-2-25 10:42

同路人.
我地都需要正能量, 我地一齊加油啦!!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

有自信的 、就不會在意別人怎樣看妳~

豈能盡如人意、但求無愧於心~

我在bk也有不少人生攻擊、那麼多年我亦處之泰然、從不動氣~

C.yan110    發表於 20-2-25 11:40

男爵府

多啲去郊外地方行吓,去吓旅行就發覺原來好多事情好渺小,唔值得去理

水晶宮

人地冇知, 咪理佢啦!
有一句說話幾好: 不要拿別人的錯懲罰自己

E.G.

明明係老闆唔對, 佢罵你, 你別唔開心, 因為唔關你事

明明係仔女唔讀書, 也別生氣, 你只管教好佢

明明係同事的錯, 說3道4, 也不用自己生氣

明明係老公出軌, 也別生氣, 是他的錯

明明係說事非的人錯, 你也別理佢...

C.yan110    發表於 20-2-25 11:39

大宅

C.yan110 發表於 20-2-25 11:08
呢個世界太多八卦既人了... 我腳有事, 唔係正常人咁行得咁順暢... 我明白佢地有D唔係有心只係出於好奇, 但 ...

人越大見既事物越多, 相對容易控制到對外界的八卦事。
或者咁講樓主
“做人別太認真, 認真就輸了”
*近10年都學習這句話

樓主不用理會別人既眼光
從好方面咁諗, 人家只係關心你
別想太多

C.yan110    發表於 20-2-25 11:39

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

網上見到

人生,不過匆匆數十載

1,記住該記住的,忘記該忘記的;改變能改變的,接受不能接受的

2,人生短短几十年,不要給自己留下了什麼遺憾,想笑就笑,想哭就哭,該愛的時候就去愛,無謂壓抑自己。

3,你是你自己的人生編劇,為何把劇本寫的苦不堪言。

4,俗話說:人挪活,樹挪死;可俗話又說:滾石不生苔,轉業不生財。公說公有理,婆讜婆有理,究竟誰有理,還應具體問題具體分析。

5,一生隨性難自改。

原文網址:https://kknews.cc/news/j6pgoxq.html
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我同自己講,同佢又唔熟,何必浪費時間係呢啲人身上,我以前都好介意人地睇法,令自己唔開心,係要時間改變,而家已經完全唔會介懷

男爵府

呢個世界太多八卦既人了... 我腳有事, 唔係正常人咁行得咁順暢... 我明白佢地有D唔係有心只係出於好奇, 但 ...

其實人地下一秒就唔記得
所以唔好太放上心
亦都唔好太介意
最緊要係你自己過得開心
其他人真係唔重要

C.yan110    發表於 20-2-25 12:10

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

話唔定佢係同情你呢,唔好咁悲觀啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 20-2-25 11:18
有自信的 、就不會在意別人怎樣看妳~

豈能盡如人意、但求無愧於心~

人身攻擊呀,唔係人生,估唔到你都會打錯字

首頁

尾頁

跳至