嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB6個半月大, 未有牙仔, 不過成日搵野咬.尋晚第一次大人揸住支菜心莖佢試下食, 本來好好地.
點知突然咬斷左2粒出黎係口入面...好驚佢會啃到...
佢又唔自己lur 出黎, 我拿拿聲用手指了出黎...

其實菜心莖會唔會梅得溶架?

回覆 klsabb 的帖子

Hi klsabb ,未有牙嘅BB仍會用牙齦和舌頭搗碎食物,6-8個月BB可以嘗試大而軟嘅手握食物,BB會咬斷菜心莖都代表佢有一定咀嚼能力,將食物切成片/條狀(水果),煮軟左菜蔬切成BB手握到長度和厚度,避免細小(栗米)/脆口(脆蘋果)/較硬身(未煮熟蘿蔔)/有彈性(魚丸、果凍)/黏口(湯圓、棉花糖), 避免BB一邊玩一邊食,導致BB將未完全咀嚼食物吞下,都會減低哽咽機會。BB食到一餐固體代到一餐奶未? 有冇牙骨硬依D吽牙徵狀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-26 16:36
回覆 klsabb 的帖子

未代到一餐, 因為佢食左幾日糊之後突然又唔想食喇..餵糊就喊.
所以等佢抖返2日
klsabb 發表於 20-2-26 18:17
未代到一餐, 因為佢食左幾日糊之後突然又唔想食喇..餵糊就喊.
所以等佢抖返2日
...

您都做得好啱呀,過幾日等BB 唔記得先再試! 食固體嗰餐試下等BB 餓D 先食睇下胃口會唔會好D? 而家食緊奶糊定純米? 純米糊加BB 食開嘅奶BB 可能會易D 接受個味架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至