網購天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說我19/2落單買左啲野。主要係意大利米和大啡菇用來做意大利飯,其他野就可有可無,邊度都買到啦。。
下單時是顯示22/2 18:00-21:00可取。去到間店佢話有件貨未到。然後我就話等齊先,因為沒意大利米其他野無咩用。。

然後半夜看一看email,佢話貨物已到,叫我可以去取貨。

23/2 我又去取,個職員話意大利米還沒到。我立即%&*$&*佢啦。 明明你們電郵叫我來取貨。
佢解釋要自己去訂單看邊啲到左邊啲未到。 哇,玩我喎。。
我話明明一早你們系統已經顯示"等待hktv到商家取貨",你們不去取貨。
店長說他們物流最近好忙。 沒辦法,我又話等到齊先啦。
然後23/2 我覺得有問題了,那個大啡菇,根本等不到那麼久,會壞的。。。
我就找申訴方法,結果佢地話物流投訴太多,將線上即時對話關閉。
又沒有電話打,意見的form從來不見有回覆過。
24/2星期一我又上佢網站即時對話,這次找到個人了,我每講一樣野,佢都好像只看到一半一樣,
要我重覆解釋。 然後左推右說。。 我又話明明一早你們系統已經顯示"等待hktv到商家取貨",
你們不去取貨。 她說叫我先取其他到了貨物先,我話我其他沒用,叫她幫我全單取消。
她說好!會幫我申請。

25/2我見到hktvmall突然在訂單中私自改了意大利米的時間為04/03。

我心諗呢間野唔係咁下話。 然後我又去網站即時對話投訴,詳情如下面截圖。

總之hktvmall買野真係一點保障都沒有。有事時不負責任。

大宅

回覆樓主:

伯爵府

點做生意㗎

洋房

佢咃點都唔解決我既問題。軟硬都試過,也沒辦法了。現在只能當大啡菇$35蝕左比王維基啦。
我本來好支持香港本土網購平台,但hktvmall做成咁樣,
我覺得有必要分享下。

唔好買hktvmall 一點保障都沒有。

大宅

你買嗰件嘢是"2日集運". 講真HKTVmall控制唔到商戶幾時送貨到HKTVmall中轉倉.
我覺得你呢個問題是Brothers Premium Food Ltd多啲.

HKTVmall的物流操作?
HKTVmall提供兩大物流選項:
(i) HKTVmall派送: 商戶只需把所有訂單送到中轉倉,然後再由我們的派送團隊送到客人手上或指定O2O店。
(ii) 商戶派送: 由商戶4-7個工作天送到客人府上,只建議大型傢俱、電器選用。
Source: https://mms.hktv.com.hk/mms/mer-recruit/index.html

洋房

回覆 etplanet 的帖子

一個用戶應該唔會咁深入研究佢個運作方式。

我既體驗係,我落單時佢係話22/2 去取,
然後也沒什麼通知我 張單其實還有一件貨沒到。
他們沒單方面更改訂單記錄之前,係好像下面截圖寫:
商品已備妥,等候HKTVmall提取
除非佢地自己個系統明明應該商戶送去佢地物流中心,

但就自己話等HKTVmall去商戶度提取。 我真係唔知佢地點做
我只知佢地應該22/2比我去O2O shop取貨。
就算遲都唔應該到26/2都未有貨啦。
另外佢地如果管唔好商戶就應該將商戶除名啦。為一個商戶做衰自己個名咩?

水晶宮

2024勳章

已經見過BK好多用戶投訴,無論如何管理真係唔掂

洋房

我試過響佢哋 fb post 留言 (送漏貨),當然佢地會叫你同返佢地個messenger 機械人講,但係好似之後快啲處理咗,唔知有冇幫助

公爵府

快D DELETE埋佢個APPS, 今次當買過教訓算啦!
這間野在BK有好多打手的幫佢唱好的.

洋房

hktvmall真的好丟香港的臉。

最後我前幾天在一田找到意大利米,不用受hktvmall 的氣。

本來就是想自己整意大利飯,結果比hktvmall搞到一肚氣。 哈哈

大宅

andrewloh 發表於 20-2-25 19:04
佢咃點都唔解決我既問題。軟硬都試過,也沒辦法了。現在只能當大啡菇$35蝕左比王維基啦。
我本來好支持香港 ...

唔好益$35比拒,分分鐘拒用呢個方法呃左好多錢。

琥珀宮

andrewloh 發表於 20-2-25 19:04
我本來好支持香港 ...

佢地嘅物流係做得差

首頁

尾頁

跳至