想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

嚟緊再次植入胚胎了 ,植入後應該做咩唔應該做咩呢? 應該食咩唔應該食咩呢?
成功嘅媽媽們,可以比些意思嗎? 謝謝

有冇事前食鹿胎素(藥丸)?
有冇植入前後都同時食中藥?

謝謝各位

複式洋房

回覆 pekopeko 的帖子

我第4次才成功, 我的維他命D不足, 所以植入前, 半年補充維他命D到標準水平, 同埋驗左血液凝固, 植入後食醫生開的亞士匹靈.
祝你成功.

伯爵府

conniechowcc 發表於 20-2-25 21:43

我第4次才成功, 我的維他命D不足, 所以植入前, 半年補充維他命D到標準水平, 同埋驗 ...

你維D補幾多?

伯爵府

pekopeko 發表於 20-2-25 18:58
嚟緊再次植入胚胎了 ,植入後應該做咩唔應該做咩呢? 應該食咩唔應該食咩呢?
成功嘅媽媽們,可以比些意思 ...

植入前係應該做運動既,我果時放前一個月每日跑45分鐘,飲滴雞精,植入果朝開始計每朝空肚食200mg菠蘿酵素,再飲一包滴雞精,三隻烚蛋白,下午飲鴻福堂花膠雞湯,同埋兩格70%以上黑朱古力,訓左4日床,儘量唔活動

複式洋房

回覆 白羊花花 的帖子

我唔記得了, 醫生開的, 開左2款, 維他命D 同葉酸+B群.

大宅

conniechowcc 發表於 20-2-25 21:43

我第4次才成功, 我的維他命D不足, 所以植入前, 半年補充維他命D到標準水平, 同埋驗 ...

我今次都有食Doctor's Choice 嘅 Vitamin D3 ,仲食多左隻鹿胎素保健丸,上次同今次,醫生都有開亞士匹靈比我呀,叫我明天開始食…希望一切順利啦

大宅

白羊花花 發表於 20-2-25 21:49
植入前係應該做運動既,我果時放前一個月每日跑45分鐘,飲滴雞精,植入果朝開始計每朝空肚食200mg菠蘿酵素 ...

thx 因為最近轉左返part time , 知道了幾時植入,所以今次決定放假休息
但最近香港情況 ,確實懶左做運動…唉…

伯爵府

pekopeko 發表於 20-2-25 21:55
thx 因為最近轉左返part time , 知道了幾時植入,所以今次決定放假休息
但最近香港情況 ,確實懶左做運動 ...

係呀,但少左出街休息夠左,希望ok你幾時放?邊間醫院?

大宅

白羊花花 發表於 20-2-26 00:17
係呀,但少左出街休息夠左,希望ok你幾時放?邊間醫院?

我嚟緊3月2號放啦 ,第三次ivf , 因高齡排唔到政府醫院了 ,所以睇私家 ,好金,洗錢好似倒水咁

大宅

我當年ivf 前有食中藥,開針後到bingo 都無食。5wks 再食返安胎。

植入前我有蒸身,做運動按腳暖宮暖返個身。
植入後就放鬆,看戲食飯。

祝福你

大宅

pkh0207 發表於 20-2-26 00:24
我當年ivf 前有食中藥,開針後到bingo 都無食。5wks 再食返安胎。

植入前我有蒸身,做運動按腳暖宮暖返個 ...

謝分享 ,我都明係西醫角度 ,係唔太建議同中醫一齊夾的 ,但係中醫師嘅角度 ,係認為西醫主要落藥係子宮 ,著床問題 ,中醫落藥係整體身體狀況 所以我都幾矛盾 ,究竟好冇同事間中西調理…

複式洋房

請問是在香港驗血液凝固嗎?

複式洋房

pekopeko 發表於 20-2-26 00:19
我嚟緊3月2號放啦 ,第三次ivf , 因高齡排唔到政府醫院了 ,所以睇私家 ,好金,洗錢好似倒水咁 :sickmilk ...

請問你是抽了三次卵嗎? 今次是第幾次植入胚胎?

大宅

BB仔和B仔 發表於 20-2-26 09:01
請問你是抽了三次卵嗎? 今次是第幾次植入胚胎?

sorry, 我應該打錯左 ,IVF 抽卵只做在一次 有4粒可用,即時雪左 ,10月同11月試左2次植入都失敗 ,我都真係有係醫生面前眼濕濕 ,之後12月同1月都比自己平靜一下先 ,所以最近先開始做第3次植入咋

大宅

我嗰時都一路有中西醫合璧㗎 維他命D同Bromelain都好重要

別墅

如果你怕中藥,可以考慮吓做針灸

大宅

SugarBoo 發表於 20-2-26 10:29
我嗰時都一路有中西醫合璧㗎 維他命D同Bromelain都好重要

其實我最怕嘅係 ,當西醫係植入前比藥我食 ,比藥我塞,到我植入個十多日 ,仲應唔應該中西合璧…有d 擔心

大宅

Coraline108 發表於 20-2-26 12:50
如果你怕中藥,可以考慮吓做針灸

其實中醫睇我身體狀況 ,有時都幫我針灸埋 ,但聽講植入後就一定唔可以針的,唔記得係邊度聽過同睇過咁講

別墅

pekopeko 發表於 20-2-26 14:52
其實中醫睇我身體狀況 ,有時都幫我針灸埋 ,但聽講植入後就一定唔可以針的,唔記得係邊度聽過同睇過咁講
...

係啊,放左胎就最好唔好針炙。但放胎前兩三個月作調理係不錯的

大宅

pekopeko 發表於 20-2-26 14:50
其實我最怕嘅係 ,當西醫係植入前比藥我食 ,比藥我塞,到我植入個十多日 ,仲應唔應該中西合璧…有d 擔心 ...

我就係話我由做ivf到植入到陀緊頭3個月 一路都係中西藥都有食有打針有塞藥呀
只要中醫願意配合就ok ga la

首頁
12345...6

尾頁

跳至