想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

第二次放胎成功
有去跑步
放胎當日早上跑左半個鐘
高蛋白飲食 食魚食蝦
放胎前浸腳
隔日艾炙

複式洋房

回覆 star8orange 的帖子

我4次都是在日本做的, 頭2次失敗後, 我同老公全部(血, 精子, 卵子, 染色體....)驗晒, 所以知道血液凝固.

大宅

pekopeko 發表於 20-2-25 18:58
嚟緊再次植入胚胎了 ,植入後應該做咩唔應該做咩呢? 應該食咩唔應該食咩呢?
成功嘅媽媽們,可以比些意思 ...

我植入前有睇中醫調理,
但植入後就沒有了。直至bingo了陀穩了先再去。
其實我覺得好睇你個中醫有無信心,
我個中醫話中西藥相隔2小時後食其實都ok。

植前我食了materna3個月以上、一星期飲2次滴雞精。植入後,即刻去街市買咗個菠蘿,切開個芯分5舊一日一舊。最重要係保持輕鬆d既心情,晚晚我睇韓國綜藝令自己開心d,又約下朋友出去晚餐。輕輕鬆鬆的心好重要呢~! 祝好孕!

大宅

Lovehopefaith 發表於 20-2-29 00:40

我植入前有睇中醫調理,

謝謝分享
係 ,今次我都同中醫夾好左 ,食中藥食到植入當日 ,之後我就在家休息 ,放假mood , 唔做任何運動 ,最多落街散吓步 盡量令自己放慢

咩食菠蘿有幫忙著床?

大宅

Sodacream 發表於 20-2-26 18:50
第二次放胎成功
有去跑步
放胎當日早上跑左半個鐘

謝分享 我都襯呢幾日假日 ,盡量係家中做吓運動啦

呢排嘅情況,出外做運動有d 難…唉…

大宅

SugarBoo 發表於 20-2-26 17:13
我就係話我由做ivf到植入到陀緊頭3個月 一路都係中西藥都有食有打針有塞藥呀
只要中醫願意配合就ok ga la ...

明白 ,中醫多數都配合到 ,反而西醫就唔建議 ,所以我都冇點提起 ,中西藥盡量分配時間間段食啦…

大宅

pekopeko 發表於 20-2-29 08:48
謝分享 我都襯呢幾日假日 ,盡量係家中做吓運動啦

呢排嘅情況,出外做運動有d 難…唉…

加油加油祝好孕

大宅

pekopeko 發表於 20-2-29 08:47
謝謝分享
係 ,今次我都同中醫夾好左 ,食中藥食到植入當日 ,之後我就在家休息 ,放假mood , 唔做任何運 ...

係呀!但要係菠蘿芯,唔係菠蘿肉呢~

禁止訪問

複式洋房

Lovehopefaith 發表於 20-2-29 00:40

我植入前有睇中醫調理,

唔好意思,請問點解植入後要食菠蘿芯嘅?

大宅

wait4luck_ 發表於 20-3-5 01:49
唔好意思,請問點解植入後要食菠蘿芯嘅?

我睇過唔同jm分享,及一d ivf英文的網上文章都話佢當中的成份Bromelain有助implantation,所以也試著吃了。不知道是否真的有幫助,反正就是吃了5天,當小食咁食就好~ ^^

大宅

回覆樓主:

放胎前晚晚艾草浸腳,浸完著襪訓,
10:30左右就訓,浸腳直到bingo.
放胎第一日空肚食菠蘿芯,一連5日都係空肚食,放胎後放假係屋企休息,
75%黑朱古力1格,滴雞精1包,蛋白2隻
鮮牛奶2杯雞肉,魚,菜心,橙
蕃茄薯仔牛肉/魚湯
簡單高蛋白飲食,不要食香蕉。
休息同休息,睇多d好笑既電影/劇,睇下d 靚bb.
基本上我放胎後,都幾日無出過街,一直放假係屋企食野,休息,訓覺,無做過運動,因為唔知點解會好累,成日都想訓。
放胎後要當自己係已懷孕,乜都唔好做,重少少既野都好攞,休息乜都唔好諗同理。
5-7日後可以keep住,用大衛排卵試紙,強紅線可轉用大衛驗孕棒,保持1-2日直接用cb棒驗。

大宅

erikaka 發表於 20-3-6 07:53
放胎前晚晚艾草浸腳,浸完著襪訓,
10:30左右就訓,浸腳直到bingo.
放胎第一日空肚食菠蘿芯,一連5日都係空 ...

你好呀…謝謝分享,其實我係3月2號已放入Day 5 嘅胚胎 ,因為而家返PT, 所以我已請左假 ,連續放幾日 ,盡量放鬆 ,食野 ,睇片 ,落街行吓 ,真係咩都唔做

你呢 ,你講開用大衛 ,其實我想知 ,呢段時間可以用? 但應該用粉紅色個盒排卵紙,定係綠D ?

我下星期五見醫生知結果了 ,開始心急想知自己幾時可以驗? 究竟個胎有冇著床…

大宅

pekopeko 發表於 20-3-6 09:16
你好呀…謝謝分享,其實我係3月2號已放入Day 5 嘅胚胎 ,因為而家返PT, 所以我已請左假 ,連續放幾日 ,盡 ...

放胎後5日開始先用紅D(排卵紙),keep住加強,深粗就可以轉綠D(驗孕)
太約放胎後7-9日

複式洋房

pekopeko 發表於 20-2-25 18:58
嚟緊再次植入胚胎了 ,植入後應該做咩唔應該做咩呢? 應該食咩唔應該食咩呢?
成功嘅媽媽們,可以比些意思 ...

我38歲高齡,第一次殖入就bingo.

做ivf 前有睇中醫,中醫話要調理好腎先易著床同陀得穩。中醫幫我調咗一兩個月就話ok, 可以殖入。

我用自然週期,殖入前淨係早晚塞藥,當時停晒中藥。殖入後無特別食咩補品,只係戒生冷嘢,木瓜同香蕉唔食得。每日keep 住早晚塞藥,去散下步,唔洗成日瞓床,中醫都無睇。

我殖入前有發燒,要食抗生素食到殖入後3日(醫生話開嘅藥唔影響ivf) ,當時都唔諗咁多,平常心,殖入後第六日偷步驗下,已見淺控,後來慢慢加深。

祝樓主ivf 成功。

大宅

Ufoso 發表於 20-3-6 11:55
我38歲高齡,第一次殖入就bingo.

做ivf 前有睇中醫,中醫話要調理好腎先易著床同陀得穩。中醫幫我調咗 ...

hihi,你好彩彩吓 ,我比你更高齡呀…所以只能睇私家,試左3次iui失敗,,轉做ivf , 之後放過2次都係失敗 ,今次已第三次了 ,真係身心都有d疲累,仲要金錢上呢…我都差不多做足晒你講嘅野啦 ,我連幾時得睇醫生聽結果都唔敢講比老公聽 ,怕又一次失望呢……

複式洋房

pekopeko 發表於 20-3-6 12:17
hihi,你好彩彩吓 ,我比你更高齡呀…所以只能睇私家,試左3次iui失敗,,轉做ivf , 之後放過2次都係失敗 ...

我都係睇私家架,我個醫生話IUI 成功率低,直接叫我做IVF, 唔好浪費時間. 我抽一次卵有8粒,但得4粒受精,最後淨係養到2粒 day5 雪胎. Ivf 醫生話我高齡難中,建議我一次放晒兩粒雪胎,好好彩一次bingo. 抽一次卵同一次殖入連埋藥,埋單10萬。

我覺得ivf 前揾中醫調理同用自然週期都有幫助。仲有day 5 胎係易著床d, 個lab見我咁少受精卵都幫我養晒day 5 胎係有原因嘅。

希望你早日成功!

複式洋房

pekopeko 發表於 20-3-6 12:17
hihi,你好彩彩吓 ,我比你更高齡呀…所以只能睇私家,試左3次iui失敗,,轉做ivf , 之後放過2次都係失敗 ...

我又係高0預備做ivf, 我睇仁安,你睇邊個私家醫生?
剛睇董醫生,我得番2個卵泡!好擔心抽卵果part! 你有幾多卵泡呀?最後抽到幾多?

大宅

我都係高齡ivf,加油呀

大宅

Ufoso 發表於 20-3-6 12:46
我都係睇私家架,我個醫生話IUI 成功率低,直接叫我做IVF, 唔好浪費時間. 我抽一次卵有8粒,但得4粒受精, ...

唉…我傻左囉 ,因為當時我接受唔到做ivf ,要打針 ,要抽卵 ,所以諗住比3次機會自己,點知最後都係要行ivf 呢條路

我當時有打針谷卵 抽左12~13粒 ,9粒結合到 ,但最後到day3~day5 ,就得4粒

醫生唔建議我放2粒 ,怕中雙胞胎

我又心急嘅 ,一抽完 ,信晒醫生話可以下個月一嚟M ,就可以開始做 ,其實當時我應該停一停 ,睇中醫調理返兩三個月先做 ,可能怕越來越大年紀,時間追唔切 ,所以就連續冇停咁做兩次 ,但最後都失敗 ,之後身心有些控制唔到,好down 喊 ,所以係12月同1月都停一停,等身心都調節好啦 ,再出發

首頁
12345...6

尾頁

跳至