自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

瑪瑙宮

bigbanbb 發表於 20-2-25 22:59
唔知大家用緊咩牌子? 買個陣會睇D咩?去邊度買平D?

有咩用

男爵府

bigbanbb 發表於 20-2-25 22:59
唔知大家用緊咩牌子? 買個陣會睇D咩?去邊度買平D?

無用,唔好買,浪費錢

【3. 所有掛頸型的空氣清新機】

我們要先明白一個概念,就是空氣清新機是透過過濾網去運作。運作原理跟口罩類似,把病原體(細菌或病毒)隔絕。而空氣清新機大多用的是HEPA過濾網,可把細微的塵或致敏源隔絕。大部分情況下是家居用作穩定敏感。

那你一定會說,那不就可以隔武漢肺炎?

天呀,小姐你是打算把空氣清新機掛在你臉上?還是你用頸部在呼吸?你不把過濾網放在臉前是想要怎樣隔武漢肺炎病毒?那小小的掛頸空氣清新機,你覺得你呼吸的空氣流動快還是他隔致病源的速度快?

出處:
https://www.facebook.com/174953659950705/posts/622526748526725/

男爵府

回覆樓主:

出街唔係淨係吸呢部機裏 噴出嚟嘅 空氣
感覺 呃人 多啲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇用
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

Pepero 發表於 20-2-25 23:15
無用,唔好買,浪費錢

我都覺得個成效好有疑問。
部機到鼻的距離有差唔多20-30cm,如果氣流係從上而下,或左至右等吹,部機如何過濾空氣及殺菌?空氣在室外空間係不斷流動喎!

如果係有功效,政府在每條街放十部八部家用的大型空氣淨化機咪解決囉!

侯爵府

回覆樓主:

吾明點解有人買~

珍珠宮

Pepero 發表於 20-2-25 23:15
無用,唔好買,浪費錢

我都覺
一諗到佢嘅過濾範圍同口鼻差好遠下
你有你喺上面呼吸,佢有佢喺下面過濾⋯⋯又唔係直接輸送去個鼻度,咁邊有可能呼吸到佢淨化出嚟嘅「鮮」氣?真係完全唔「啦更」
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

我覺得在室內坐係度食嘢或工作及坐車時有用。

別墅

如果係諗住防武漢肺炎嘅話絕對唔需要考慮!dr k kwong已經講過唔work!其次,口罩就算係去到vfe都唔係全部可以阻到武漢肺炎,因為呢隻菌講緊係0.125微米,就算口罩都未必阻到,唔通擺離個鼻噤遠嘅機仔可以有幫助?
我覺得呢d機仔擺bb車就應該唔錯嘅,但掛頸啦喎真係可以慳返

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

除非將舊野放入口罩到, 如果唔係, 一舊咁細既東東, 係街咁大環境可以發揮乜作用?

珍珠宮

回覆樓主:

似乎有些人完全未用過又自作聰明,其實機和面之間繩的距離是可以調教的,有些合資格的機是有證明可以淨化一定距離的空氣。

珍珠宮

Acaciacacia 發表於 20-2-25 23:34
我覺得在室內坐係度食嘢或工作及坐車時有用。

是!最有用是在室內除下口罩食嘢!

男爵府

Moonlight819 發表於 20-2-25 23:42
似乎有些人完全未用過又自作聰明,其實機和面之間繩的距離是可以調教的,有些合資格的機是有證明可以淨化一 ...

安慰劑效果,如果用咗後自我感覺良好,你都可以格硬話佢有用嘅。

大宅

Moonlight819 發表於 20-2-25 23:42
似乎有些人完全未用過又自作聰明,其實機和面之間繩的距離是可以調教的,有些合資格的機是有證明可以淨化一 ...

我仔鼻敏感好有效
少咗打乞嗤

珍珠宮

醒目開學勳章

我有買呀,個sales話會釋放大量負璃子,聽完就乖乖比錢,心理上都有d用

男爵府

我始終擔心放舊有電既嘢係小朋友心口,唔係驚漏電而係始終係電器嘢怕有電波、幅射之類,反而個啲ea mask同掛頸除菌包我冇咁有介心,雖然兩樣都有人話根本冇用

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我買左呢部俾對仔女,雖然我都覺得部機係户外既作用唔大。但係室內,乘搭交通工具又或者遲d返學係課室時我信佢係有一定程度既功效。當然口罩都會照戴,叫做多一重保護俾個安心自己。 我依家都搵緊部俾自己同老公。有冇邊部推介

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

同放濕一樣,部機唔乾淨的話,會唔會變放菌機?

首頁
12345...7

尾頁

跳至