自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

真是好心做壞事,或者叫做too simple too navie
再看看當地防疫人員戴口罩的方式,意大利大爆發不是沒有原因的

大宅

回覆樓主:

第一張相, 好明顯唔係防疫人員喎!

子爵府

天真的南歐人

伯爵府

外國人好天真,但個中國人明明自己國家爆發疫情累到全世界仲叫人唔好歧視

公爵府

flyinsky 發表於 20-2-26 08:40
外國人好天真,但個中國人明明自己國家爆發疫情累到全世界仲叫人唔好歧視
...

有病其實我地真係不應歧視。印度人兔唇特別多,非洲某族群特別多人患侏儒症,咁你又會唔會話不歧視他們的人天真。甘aids?同性戀?

水晶宮

bks2014 發表於 20-2-26 08:17
真是好心做壞事,或者叫做too simple too navie
再看看當地防疫人員戴口罩的方式,意大利大爆發不是沒有原因 ...

記得

伯爵府

alicego62 發表於 20-2-26 08:55
有病其實我地真係不應歧視。印度人兔唇特別多,非洲某族群特別多人患侏儒症,咁你又會唔會話不歧視他們的 ...

大陸人都歧視湖北人啦,唔係話歧視啱,而係呢d 舉動太玻璃心,係疫情面前應該諗辦法阻止傳播,唔係走去搞抱抱行動叫人唔好歧視中國人

公爵府

flyinsky 發表於 20-2-26 09:04
大陸人都歧視湖北人啦,唔係話歧視啱,而係呢d 舉動太玻璃心,係疫情面前應該諗辦法阻止傳播,唔係走去搞 ...

咁呢個係衛生防疫嘅問題,唔係歧視嘅問題

珍珠宮

畀面勳章

alicego62 發表於 20-2-26 08:55
有病其實我地真係不應歧視。印度人兔唇特別多,非洲某族群特別多人患侏儒症,咁你又會唔會話不歧視他們的 ...

果d病唔會傳染....肺炎會呀

公爵府

myaisha0435 發表於 20-2-26 09:08
果d病唔會傳染....肺炎會呀

你所講嘅係衛生防疫嘅問題,唔係歧視嘅問題。定係根據你嘅邏輯,如果一個病會傳染,就應該歧視佢哋。即係要歧視愛滋病,傷風感冒嘅人?我香港如果有家族遺傳病?佢哋係咪又唔應該結婚?生仔嘅資格都冇?

公爵府

事實上今次好多國家都輕視咗今次武漢肺炎, 香港經歷過沙士, 所以有所防範

珍珠宮

畀面勳章

alicego62 發表於 20-2-26 09:10
你所講嘅係衛生防疫嘅問題,唔係歧視嘅問題。定係根據你嘅邏輯,如果一個病會傳染,就應該歧視佢哋。即係 ...

你㩒大愛...你唔去抱下d大陸人....

講就天下無敵...

一聽到湖北黎有㩒遠閃㩒遠啦

呢個時勢自己識做行遠d啦, 仲怪人歧視佢....

珍珠宮

畀面勳章

再看看當地防疫人員戴口罩的方式,意大利大爆發不是沒有原因 ...

真係好單純的外國人.....

大宅

義大利傳開是因為一個義大利社交達人跟另一個之前到過中國的義大利人吃飯,之後跑馬拉松,參加聚會酒吧夜店等等接觸了50000人。

義大利最早封關可能導致放鬆警惕。

香港2月8日大部分封關後也很多人到處亂跑。

封關的假設是在國內最容易感染(黑醫護是這樣說的),也就是假設2月1日至今從國內歸來的幾十萬港人危險最大,但直至今日這幾十萬人多數渡過隔離期無發病(2月3日有最後兩個輸入性案例發病,應該是1月輸入)。

封關不過是黑醫護以醫學為藉口行政治之目的。在武漢的港人如果能接回來,隔離期後很可能發現感染率遠遠小於鑽石公主號和近期去日本韓國旅行人士。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

flyinsky 發表於 20-2-26 08:40
...

甘其實又真係唔應該歧視中國人喎.....

愛滋病係美國人爆發出黎, 我地應唔應該歧視美國人?
豬流感又係美國人爆發出黎, 我地又要歧視佢地?
瘋牛症係英國人爆發出黎, 我地要歧視佢地?

定係我地香港人太天真?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ginevra 發表於 20-2-26 09:20
義大利傳開是因為一個義大利社交達人跟另一個之前到過中國的義大利人吃飯,之後跑馬拉松,參加聚會酒吧夜店 ...

如果去過中國既意大利人無事, 咁同佢食過飯又點會中招?
放下自在

公爵府

myaisha0435 發表於 20-2-26 09:14

講就天下無敵...

你所講嘅擁抱,係衛生防疫嘅問題。我講緊嘅係歧視個病嘅問題

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

歧視就唔好
但擁抱就免了 減低傳染機會,邊個惹到都危及其他人。
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

myaisha0435 發表於 20-2-26 09:14

講就天下無敵...

我亦都冇講過要擁抱,你唔好轉移視線,請回覆一個比較邏輯性嘅討論

珍珠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 20-2-26 09:28
如果去過中國既意大利人無事, 咁同佢食過飯又點會中招?

反正我唔會同佢食飯.......

首頁

尾頁

跳至