自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

作為在職媽媽,每日朝7晚7都唔喺屋企,自問真係無能力可以在家學習,尋晚打開個校網,有好多好多功課未做,頭都暈
真心請教大家有咩方法可以令小朋友自動自覺在家網上學習?

男爵府

你小朋友幾大? 太細好難自己完成, 要有大人從旁協助

大宅

bbsonyy 發表於 20-2-26 10:59
你小朋友幾大? 太細好難自己完成, 要有大人從旁協助

小一

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

一年級又真係細左啲啲。平日冇養成自律習慣?有自律習慣而功課量正常的話,應該可以你放工前做曬 (質素另話)

其中一個方法係俾錢搵人幫你代勞。我都係咁樣督功課。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

del

子爵府

檸檬芝士餅 發表於 20-2-26 10:58
作為在職媽媽,每日朝7晚7都唔喺屋企,自問真係無能力可以在家學習,尋晚打開個校網,有好多好多功課未做, ...
我個F1,永遠係deadline 前交功課,做多啲都唔肯

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

作為在職媽媽,每日朝7晚7都唔喺屋企,自問真係無能力可以在家學習,尋晚打開個校網,有好多好多功課未做, ...

日日都有做,溫書、睇課外書。我跟唔到,因為我要返工。老公home office望下。

不過大部分時間,佢地自己做,做完我放工對下。佢地一個小三、一個小六,大個d,比較自律。

我妹一個K3, 一個小一,佢都話教得好辛呀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個高小都會做功課嘅, 但應該學唔到嘢囉 (啲教學片飛嚟睇)

侯爵府

我規定每日1點半到4點半做功課/溫習,每遲一分鐘開始就加10分鐘,我兩個(小六同中二)一夠鐘就自動波,小一就太細,比較難攪

珍珠宮

只能靠自律

s_ling712    發表於 20-2-27 13:13

男爵府

小一可能連部電腦都搞唔掂, 好難叫佢自己做網上學習, 家長點都要抽時間跟學校進度, 否則一脫節, 將來要進更痛苦⋯⋯

日頭你叫個小一自己睇書, 聽audiobook, 晚上考佢識唔識讀, 我仔小一時可以自己開audiobook 聽, 你訓練下佢, 應該搞得掂

停課不停學, 尤其是你小朋友甘細, 家長一定要出力, 大家都辛苦, 一齊努力(emoji)(emoji)

大宅

1998Ruby1998 發表於 20-2-26 11:34
一年級又真係細左啲啲。平日冇養成自律習慣?有自律習慣而功課量正常的話,應該可以你放工前做曬 (質素另話 ...

如果平日返學,有實體功課,佢就會喺我放工前做晒,第二日要默書嘅話佢都會溫埋,我放工返嚟只check功課同佢默一次多數都ok

但而家全部都網上學習就真係搞唔掂,一開ipad就係玩game睇youtube,湊佢嘅又唔會話佢

男爵府

檸檬芝士餅 發表於 20-2-26 12:04
如果平日返學,有實體功課,佢就會喺我放工前做晒,第二日要默書嘅話佢都會溫埋,我放工返嚟只check功課同 ...

小一平日做到咁都好自律啦,而家特殊時期,我小朋友學校無網課,佢都係日日玩

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小三以下我覺得好難

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小一, 一定係家長協助

侯爵府

檸檬芝士餅 發表於 20-2-26 12:04
如果平日返學,有實體功課,佢就會喺我放工前做晒,第二日要默書嘅話佢都會溫埋,我放工返嚟只check功課同 ...

咁佢都自律,咁不如你每晚佈置定第二日佢地做既野,功課好溫習又好,叫佢你返工時佢係屋企做,做完先準玩。

翡翠宮

牛年勳章

女小一,自己開電腦、ipad,自己login做網上功課,係要錄音錄影時要我幫手,做晒功課會自己熄機,無打機。
每朝早食完早餐自己做十版數學練習(我都未起身),每日閱讀,每個禮拜串英文字,諗緊係咪要加埋中文默書
唔停課都唔知佢哋咁自律

禁止訪問

子爵府

是呀,由細開始已教自律。

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我做法係夜晚會同佢拎佢啲書講左網上功課內容先,比啲學校既相關作業佢自己試日頭做,收工時就開電腦做返嗰啲網上功課。係會大家都忙,起碼保証佢日頭都自己識做下

首頁

尾頁

跳至