自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cheng100818 發表於 20-2-27 00:07
上年我也找資料了解過綜援
感謝你的理解和支持

大宅

ar_mak 發表於 20-2-27 00:17
樓主既講法,大致上係同意,只有部份既描述係模糊,或者拉遠左D。 稅收本身就唔係集體儲蓄計劃,而係財富 ...
感謝你,你是少數願意認真參與討論的人

大宅

satu 發表於 20-2-26 23:40
入大學係計dse成績入架,人人機會均等,只要努力讀書就有機會讀大學、你講到入到政治資助大學好似攞盡政府 ...
你好似係認為個D無讀到大學既人係佢地無能力讀大學咁,但事實只係香港既大學學位有限,佢地爭唔贏成績比較好既人,所以讀唔到大學,而唔係佢地本身無能力讀大學.舉個例子,係隔離台灣,大學既錄取率係接返100%,係台灣幾乎任何人讀完中學就可以搵到大學讀,係個個時候你呢個睇法,覺得唔讀大學既人係自己唔要政府資助先至係合理

大宅

Ilovefuufu 發表於 20-2-26 23:05
你都真係低低地
照你既邏輯
讀過大學的人=受了政府資助

其實我都我覺得你都幾搞笑,淨係識不斷發我脾氣重複呢D政府偏幫基層基層發窮惡既講法,先唔講我已經反駁過好多次而你根本無心去理解,就當你講既野真係岩,你向我發脾氣又有咩用者?我又唔係決策者,對政策完全無影響力,你罵多我十次一百次都無用架喎!

而家我睇見你同某D BK人士唔願講道理討論只想搵人來發洩既做法,我反而要話俾你地知,我非常慶幸好似你地咁樣反對政府派錢同支援基層既人只佔全香港人少數,你地完全唔會影響到香港各個政黨同政府既立場,香港以後註定就係會一直咁做落去架啦

大宅

baby7 發表於 20-2-26 22:48
X3
樓主嘅言論令自己露底了
露底?露乜野底呢?係咪我一幫派錢辯護就肯定係一眾BK人士口中既公屋綜援大食懶?咁出面咁多政黨議員市民支持派錢,又係咪全部都係公屋綜援大食懶?

既然你地一班人根本完全無興趣去講道理同探求真相,而只係想搵個鏢靶來發洩自己對基層公屋綜援既妒忌同不滿的話,咁我都唔需要再繼續回應你地了,你地就係呢個帖一直發洩落去吧,再見

侯爵府

回覆樓主:

記得以前學的是,有能力的幫助弱勢的,現在是你弱是抵死,未旨意人幫,政府幫都唔啱,因為佢地係納稅人。人心不古,可以能真係老了,不合時宜。

伯爵府

joyce121 發表於 20-2-26 16:13
出去買野食碟飯俾商家賺,其實都係間接交稅
咁bb 奶粉尿片都有交稅,係咪應該都有份?

大宅

yeunghung 發表於 20-2-27 03:09
記得以前學的是,有能力的幫助弱勢的,現在是你弱是抵死,未旨意人幫,政府幫都唔啱,因為佢地係納稅人。人 ...

唉,你真係講出我心聲,而家既香港人,可能係全世界最自私的人

琥珀宮

回覆樓主:

買個膠袋都有膠袋稅,其實人人都可以交稅,但某部分交稅的人硬係要標籤自己好勁咁,交一蚊都係交既

男爵府

回覆樓主:

我覺得應該每人派一萬個口罩就最公平

男爵府

香港人係咁,鬧左先算

大宅

yeunghung 發表於 20-2-27 03:09
記得以前學的是,有能力的幫助弱勢的,現在是你弱是抵死,未旨意人幫,政府幫都唔啱,因為佢地係納稅人。人 ...

幫助弱勢,老弱社群係無錯,但我諗現今納稅人條氣咁唔順嘅原因係果所謂基層入面好多係新移民,落嚟香港無付出但攞盡福利,所以先會咁嬲

大宅

bdrom 發表於 20-2-26 23:27
請你睇返#43

我已經解釋左好多次,我完全唔係講緊有交稅就一定有讀過大學,或者無交稅就一定無讀過大學,我只 ...

照你logic,納薪俸稅人士其實唔應該覺得政府欠左自己,但如果無讀過U但最近有買過樓嘅就可以?

咁基層人士又可唔可以埋怨?

伯爵府

afterall 發表於 20-2-27 07:34
幫助弱勢,老弱社群係無錯,但我諗現今納稅人條氣咁唔順嘅原因係果所謂基層入面好多係新移民,落嚟香港無付 ...

係,絶對係!
綜援應該要經過重重難關加上資產審查才可批准。

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

janetlam74 發表於 20-2-27 07:45
係,絶對係!
綜援應該要經過重重難關加上資產審查才可批准。
有幾難,我見人哋兩公婆(大陸女人)唔做嘢,生兩件,又申請公屋、綜援,仲要化行妝、食好、買好,幾開心⋯⋯有錢派,哈哈大笑

對辛辛苦苦做嘢果班人公平咩,又要供樓/交租,無雙糧,仔女要搵人揍⋯⋯

男爵府

bdrom 發表於 20-2-26 16:06
最近係BK上面睇到太多呢類言論,大意是認為只有有交過稅既人先至係對社會有貢獻,先至係政府真正既老闆,先至 ...

支持

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ansons 發表於 20-2-27 00:01
我諗佢梗係未去過日本 唔知道乜嘢叫消費稅
生活係香港其實應該好感恩 因為香港比起其他地方市民要交嘅稅係 ...

咪係,出去食飯就當自己有份交咗税,真係好無知
反正咁口響,咁我都讚成政府開徵銷售税,個個都有份交

珍珠宮

回覆樓主:

我只係睇左一樓嘅留言, 心諗, 如果你係死慳死抵要留定錢交幾萬蚊税嗰班, 就唔係咁講.

我唔係嗰班, 我都係自私, 開心有得分, 但絕對唔會講你嗰堆說話

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

bdrom 發表於 20-2-26 16:06
最近係BK上面睇到太多呢類言論,大意是認為只有有交過稅既人先至係對社會有貢獻,先至係政府真正既老闆,先至 ...

大宅

bdrom 發表於 20-2-27 02:51
你好似係認為個D無讀到大學既人係佢地無能力讀大學咁,但事實只係香港既大學學位有限,佢地爭唔贏成績比較好 ...
既然咁有能力,讀唔讀到大學都搵到食啦。唔夠人爭咪即係屎過人,點解覺得自己要同其他人有一樣質素既生活?

首頁

尾頁

跳至