自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

kcpak 發表於 20-2-27 14:29
我之前都存有懷疑,有日我仔介紹佢睇開既教英文嘅YouTube ,先明白佢哋依家係要咁樣學習
...

請問個YouTube channel 叫咩名?

大宅

占妹 發表於 20-3-3 12:30
有沒有online class推介?成效大嗎?

我報了vipkid ,暫時每堂有reading,phonics ,grammars 同埋傾幾句閒偈,我覺得ok

最緊要小朋友鐘意上

平時佢只會回答單字,但老師有辦法叫到佢講完整句子;仲有讀書平時又lur又細聲,現在好好多了,老師又會要求佢諗d問題問下

水晶宮

aaaiqc 發表於 20-3-3 12:30
請問個YouTube channel 叫咩名?

阿滴英文
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

2024年龍年勳章

多啲同佢用英語對話。

複式洋房

wonglouise 發表於 20-2-26 16:21
我見出面好多英文班都唔平,呢排都停哂,上門1對1果d更加貴,你地會點幫佢學?
...

我會叫我姪女同佢一星期補英文一次,佢英國名牌大學返黎,個日全日我姪女淨係同佢講英文,除此之外,我係咁開d英文卡通片去睇,依家講講下野佢都會講英文

男爵府

vivibabyvivi 發表於 20-2-27 14:16
點解呢?真心覺得有用

因為長遠嚟講,睇YouTube 、pad 、電話嘅壞處多過好處。

0-6歲幼兒不宜網上教學

0至6歲(或以上)最需要的是吸收具體、立體、真實、複雜多變的自然環境,太早進入人為的科技秩序,習慣了以簡單而平面的方法去感受和思考世界,長大了面對複雜多變的真實社會就難以適應。

• 幼兒最需要發展的:語言、感覺、動作、認知、社交全都受阻,只剩視覺聽覺官能刺激,缺乏經驗,大腦神經連線比減慢,處理語言和認知等能力的大腦皮層會變薄!世衛指觀看電子屏幕可致兒童癡肥、腦部及身體發展遲緩,以及影響精神健康。

https://www.thinkhk.com/article/2020-02/25/39586.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

野原美冴 發表於 20-2-26 16:48
YouTube. 但呢度好多人會反對。

我囡都係,佢宜家英文同外國人溝通完全無問題! 當然,我唔係充完全用YouTube, 平時我盡量用英語溝通,睡前BEDTIME STORY BOOK 晚晚讀,真係要好有恆心!

大宅

sasa0516 發表於 20-2-27 19:00
呢個miss我補左2年幾
d音都執得好好

我都想知丫,請問可以有miss資料pm我嗎?麻煩晒你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

dodotin0505 發表於 20-3-3 14:19
我報了vipkid ,暫時每堂有reading,phonics ,grammars 同埋傾幾句閒偈,我覺得ok

最緊要小朋友鐘意上

謝謝!收費方面如何?

子爵府

聽英文歌、睇YouTube 英文教學短片、英文圖書

大宅

占妹 發表於 20-3-3 21:34
謝謝!收費方面如何?

Around 140一堂,一堂25分鐘,另加課前預習和課後鞏固exercise

大宅

回覆樓主:

睇幾歲啦,如果5,6歲,我覺得Bob books, Dr Seuss 好有用

男爵府

dodotin0505 發表於 20-3-4 00:35
Around 140一堂,一堂25分鐘,另加課前預習和課後鞏固exercise

謝謝分享,我在fb找到,請問你申請時是填你的資料還是直接填小朋友呢?thx

大宅

yee123480 發表於 20-3-4 06:40

謝謝分享,我在fb找到,請問你申請時是填你的資料還是直接 ...

Fb果個應該是for teacher的

你可以scan下面個QR code了解下,或者pm我介紹個學習規劃師給你,或者你可以在wechat官方網站搵下

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

dodotin0505 發表於 20-3-4 00:35

$140包括課前預習及鞏固練習?

大宅

占妹 發表於 20-3-4 11:11
$140包括課前預習及鞏固練習?

係呀,仲有好多小遊戲,online同人鬥快答問題,鬥讀得好聽,仲有好多書(但我小朋友不感興趣)

每堂老師都會比評語,六堂一個assessment ,可免費試堂

大宅

wonglouise 發表於 20-3-3 12:08
係,而且自己英文都唔係好好,而家教科書d英文比以前深左好多,唔太識教
...

不過淨係睇書睇片就未必執到佢發音

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

dodotin0505 發表於 20-3-3 14:19

最緊要小朋友鐘意上

我上網問過,一堂免費試堂之後要一次過比5千幾蚊?佢話冇得每月比

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我朋友個仔細細細個睇youtube英文動畫多,宜家listening和oral都好掂

大宅

aaaiqc 發表於 20-3-4 15:01
我上網問過,一堂免費試堂之後要一次過比5千幾蚊?佢話冇得每月比

係呀,一次比幾千,我同c6講咗好耐先制

首頁

尾頁

跳至