想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經做左IUI 2次都吾成功,但醫生從來無叫我照輸卵管!!
直到最近有人介紹我睇中醫,個中醫問我有無照過輸卵管,會吾會有機會塞左,
哎,成個人都好崩潰呀!!

其實我Keep住睇西醫已經成年,做左IUI 2次吾成功,針灸都做左2個月,中醫都睇左2個月,究竟要玩我幾耐~~~~~!!!!

我應該點做,好吾開心~~~

複式洋房

zoemak1231 發表於 20-2-26 17:56
我已經做左IUI 2次都吾成功,但醫生從來無叫我照輸卵管!!
直到最近有人介紹我睇中醫,個中醫問我有無照過 ...

之前生育科醫生同我講過,如果你無試過流產,人流係唔需要照輸卵管

大宅

回覆 miumiumomo 的帖子

多謝你,我因為咁介意左好耐,覺得可能醫生吾記得叫我照左先,之前做既所有野都白費~

複式洋房

zoemak1231 發表於 20-2-26 19:04

多謝你,我因為咁介意左好耐,覺得可能醫生吾記得叫我照左先,之前做既所有野都白 ...

放心,有需要做既佢都會叫你做,我開頭個時醫生都無叫我照,我都問佢要唔要照,佢話唔使,後來中左又流左之後,我再返去睇就叫我照了

男爵府

IUI 成功機會只比自然懷孕高少少,JM 點解對IUI 咁大期望 做過晒男女檢查冇事醫生話可以試IUI?我唔覺得西醫玩你喎,佢有好多理由相信你輸卵管冇塞咪唔叫你照。照一照又幾千蚊又冇左一個cycle 架喇,你知唔知?似你中醫噏得就噏多啲。你想快既直接IVF 啦...

複式洋房

我喺深圳做左3次iui , 果邊做iui 係一定要照輸卵管

大宅

回覆樓主:

輸卵管點都要照
你點知自己有無問題呢。。。

大宅

回覆樓主:

我都係冇人流過最後發現輸卵管問題,我嗰時醫生有叫我check ar,你係咪仲後生又新婚冇耐所以鼓勵你自然試下,因為輸卵管檢查正常無生育問題就唔會冇啦啦做。

大宅

我喺仁安做iui之前都有check輸卵管,因為唔通既話,做iui沒意思,雖然iui本身成功率不太高

大宅

Thank you very much~

大宅

回覆 tshoyi 的帖子

所以黎緊呢個Cycle 都可能去照,不過朋友話叫我去養和照,價錢吾差太多同好D~但我都仲未諗掂,因為我睇開既西醫叫我去佢地個化驗所做就可以。。。。

大宅

回覆 niccm 的帖子

吾後生啦38啦,結左婚5年了😣

複式洋房

去港安搵靳嘉仁醫生,當我做完輸卵管造影之後就有咗BB

大宅

zoemak1231 發表於 20-2-27 12:41
回覆 niccm 的帖子

吾後生啦38啦,結左婚5年了😣

快啲搵個醫生轉介你去check 下,輸卵管要去化驗所照。

複式洋房

niccm 發表於 20-2-27 18:03
快啲搵個醫生轉介你去check 下,輸卵管要去化驗所照。

比我會自己出去照左先,我有親戚試左5 6 年都無,去家計會check, 再做埋 輸卵管檢查先知塞左,通返隔個月就有左啦

大宅

個醫生要我照左先俾我做iui , 不過之前係佢度試左半年排卵藥都唔得 , 之後做過 3 次 IUI , 1 次 IVF 都唔得呀.....

Jm 唔好恢心, 養好身子 , 如果你想照咪下次叫醫生轉介你去囉, 好似 2 千幾蚊.... 照左安心d 嘅, 同埋繼續做其他療程 可能都需要照左先... 照完起碼知有冇塞, 積水

大宅

zoemak1231 發表於 20-2-27 12:39
回覆 tshoyi 的帖子

所以黎緊呢個Cycle 都可能去照,不過朋友話叫我去養和照,價錢吾差太多同好D~但我都 ...

我之前喺養和做iui,都有照架...(不過養和照d姑娘都有點惡...@@),但做了幾次都唔成功,最後轉咗去威院ivf成功了。我諗你都可以照的,起碼知道關唔關事,但照完都可以諗會唔會直接ivf,機會大好多!

複式洋房

樓主,
反而我覺得你個中醫睇生育時,問得詳細,唔錯。
我係仁安做晒檢查,最後醫生建議照輸卵管,因為要知道情況,有問題就直接做ivf。
最終一邊塞左,醫生話我有依原體感染,其實清楚知道幾好架!唔洗估估下

禁止訪問

大宅

回覆 marysiuwai 的帖子

多謝你嘅鼓勵, 但日子真係吾易過,一次又一次失望,好辛苦.....😞剛剛又黎左M,勁吾開心...

首頁

尾頁

跳至