自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yvonne818 發表於 20-2-26 22:56
我覺得呢隻麻麻,反而健力氏好用過佢

X 2,我一用佢嘅嘢隻手就敏感

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-2-26 21:59
佢冇酒精,憑乜嘢寫消毒濕紙巾?會唔會犯咗商品說明條例

消毒成份都有好多種,唔一定無酒精就無消毒功能

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實含酒精既消毒濕巾勁小,唔計打針用果D丁丁咁大塊果種,我抹手既只係用過2個牌子有酒精成份

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我留心睇過報導,有d都誤導的
例如
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2563489/【武漢肺炎】研究:新型冠狀病毒可於扶手門把上存活9日%20漂白水清潔30秒有效殺滅
佢引用德國研究,話酒精、漂白水可有效殺死病菌
但如果你入條研究link,你會發現研究係用「人類冠狀病毒」,而非COVID-19

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

另一報導一樣
https://www.msn.com/zh-hk/health/topic/【武漢肺炎】18款清潔用品有效殺滅新型冠狀病毒-新加坡國家環境局認證|抗疫特集/ar-BBZJbih
原文其實好清楚講明,COVID-19太新了,無咩研究做過,所以佢地係根據現有對人類冠狀病毒嘅研究後出報告
https://www.nea.gov.sg/our-services/public-cleanliness/environmental-cleaning-guidelines/guidelines/interim-list-of-household-products-and-active-ingredients-for-disinfection-of-covid-19

我地現知嘅野,有幾多俾人誤導左,我唔知,不過,傳媒講嘅野,唔好信足100%,小心求證原來都有盲點

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

至愛朱古力 發表於 20-2-26 23:02
有第4點, 0.1%

這項對冠狀有效?

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-2-27 09:56
另一報導一樣
https://www.msn.com/zh-hk/health/topic/【武漢肺炎】18款清潔用品有效殺滅新型冠狀病毒-新 ...

我一直起bk講,口罩, 消毒對武漢肺炎效用成疑

呢個世界講實驗室實驗結果,武漢肺炎咁新咁強,全香港除咗HA有呢種病毒之外, 口罩/所有消毒都冇呢種病毒做test

所以全部都只係取巧

大宅

尋晚學是學非有講濕紙巾,除酒精外,含以下成份benzalkonium chloride 都可以,昨天出去買,研究緊,夜晚見有播,所以影低

王國長老

miffyumiffy 發表於 20-2-27 11:04
我一直起bk講,口罩, 消毒對武漢肺炎效用成疑

呢個世界講實驗室實驗結果,武漢肺炎咁新咁強,全香港除咗 ...

我今朝都特登去衛生署網頁睇,其實亦無兜口兜面講漂白水、酒精係可以絕對對武漢肺炎病毒有效
都係好輕輕帶過話「消毒」

我覺得無須過份執著,亦無須過份恐慌,做好本份就好了 (屋企去個廁所都有機會中,驚咁多黎做咩)

王國長老

coeeyin 發表於 20-2-27 11:21
尋晚學是學非有講濕紙巾,除酒精外,含以下成份benzalkonium chloride 都可以,昨天出去買,研究緊,夜晚見 ...

我跟呢個list

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-2-27 11:40
我今朝都特登去衛生署網頁睇,其實亦無兜口兜面講漂白水、酒精係可以絕對對武漢肺炎病毒有效
都係好輕輕帶 ...

唓,我都唔驚

我想叫搶口罩,搶消毒用品啲人, 唔好再搶,比你搶到又點,搶到未必唔會中招

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 20-2-27 11:40
都係好輕輕帶 ...

幾時都唔會兜口兜面講絕對有用,全部寫有效消毒

大宅

我屋企有技韓國製搓手液,我用完聞到個味想嘔同頭暈,牌子dr. Cxx,有冇人會咁

禁止訪問

MommyPanel勳章

首頁

尾頁

跳至