自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

白羊花花 發表於 20-2-27 09:59
原來有宿舍都可以有私樓架?

我睇完呢個post先知

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 20-2-27 10:15
好高級嘅公務員,director grade 咁上下,唔係「高級公務員」,有旅行準貼,係福利一部分,有限制每年最多 ...

原來要director grade?! 咁真係冇幾多個喎,幾隻手指數得晒。

我識兩個都好低級,臨退休排到配額,去「一次咁大吧」,實報實銷,有一個上限。

水晶宮

回覆樓主:

不過以我所知,如果配偶以前攞過政府房屋津貼,就算嗰陣未結婚,就算而家已經停咗,都唔可以申請宿舍。
有人知道真的嗎?有錯請更正。

用戶要求終止服務

牛年勳章

tester5 發表於 20-2-27 10:24
原來要director grade?! 咁真係冇幾多個喎,幾隻手指數得晒。

我識兩個都好低級,臨退休排到配額 ...

排到配額好幸運,聽講排到嘅起碼做咗 30年以上,仲要咁多年工作一直表現良好,抵獎勵嘅!

未經許可,請勿轉載

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

amyamy123 發表於 20-2-27 10:22
我睇完呢個post先知

me 2, 咁呢d唔單止係福利,變相係加人工啦

珍珠宮

tester5 發表於 20-2-27 10:10
可以。

只要不是雙重福利就可以。

唔係買居屋就得
宿舍要還架嘛
無買定樓退休先買都老啦

子爵府

所以舊制果班福利好好 , 浪費好多納稅人既錢

goldpiglet    發表於 20-2-28 02:45

子爵府

可以。

子爵府

hebesiu 發表於 20-2-27 10:47

憎人富貴厭人窮,人哋都有返工唔係白出糧

子爵府

amazing 發表於 20-2-27 09:46
由港英政府留落嚟,每年都有配額比公務員同佢家屬去旅行。但配額唔多重要表現好好!
...

只会有一次,長期服務獎,好似最少要滿30 年政府工作

大宅

有,屬於份工既福利之一,可以簡排公務員公屋或者宿舍二選一,咁冇私樓就只可排宿舍,但前提係冇享受過政府房屋福利之類...聽落好吸引,其實一排都要排10幾年

伯爵府

tester5 發表於 20-2-27 10:06
每次去旅行都claim真係唔知。

一生人可以claim「一次」就聽過,不過通常都好似話差不多退休才 ...

係咪減税咋?我以前做果間公司都可幫我地報減稅。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ilovebb2019 發表於 20-2-27 12:30
係咪減税咋?我以前做果間公司都可幫我地報減稅。

唔係減稅,係實報實銷架。
不過好似好難才排到「配額」,通常就退休,服務政府30年以上才排到一次。有JM話仲要記錄好良好。

男爵府

BGCOME08 發表於 20-2-27 09:15
咁有冇聽過消防員去旅行都可以claim旅費?

事源有次我跟團去歐洲,識到對 ...

聽過話要好高級的人員先致有呢啲福利!

聴人講,一係話,唔高級果啲,要臨退休加過往記錄良好至有!

男爵府

circleda 發表於 20-2-27 10:02
公屋 -> 政府福利
買大陸樓 -> 私樓
所以係佔納稅人便宜

你呢D叫做乜人講乜話,只會講對自己有利的事情,如果公務員又可以攞宿舍又可以買樓,D人就唔會用親人名買啦,講到以員工身份得來就可以鐘意買私樓就私樓,擺明拿一樣攞政府著數啦。你試下公務員話自己買咗私樓仲有冇宿舍?講到鐘意怎就怎其實公屋D人都可以講呢D係政府比市民的照顧,只要過審查都係應份的啦。雖然我就無乜興趣要公屋,但只是想講乜人都是自私,個個為自己謀利益,就唔好針對某部分人

水晶宮

BGCOME08 發表於 20-2-27 09:15
咁有冇聽過消防員去旅行都可以claim旅費?

事源有次我跟團去歐洲,識到對 ...

佢應該都年過50又有返咁上下階級

男爵府

amyamy123 發表於 20-2-27 10:22
我睇完呢個post先知

係可以擁有私樓,而可以住宿舍。
可以買已補假居屋,可以住宿舍。
可以抽/買綠表居屋, 但唔可以住宿舍。

男爵府

kayikayi293 發表於 20-2-27 12:26
有,屬於份工既福利之一,可以簡排公務員公屋或者宿舍二選一,咁冇私樓就只可排宿舍,但前提係冇享受過政府 ...

普遍年資達十五年,才可分配紀律部隊宿舍。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sunnymama2 發表於 20-2-27 08:57
如題。

係咪佢間私樓係宿舍乍?海怡有某幾幀某幾樓係政府宿舍喎

大宅

hebesiu 發表於 20-2-27 10:47
消防工作性質係好危險,咁都叫浪費納稅人錢~

首頁
12345...6

尾頁

跳至