烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次整,想請教買邊只面豉醬好d, 因入到去aeon超市太多選擇,唔知買邊只,另想問買邊只湯底好味呢? 謝

子爵府

我買最平個款, 調味個陣加返d糖
另外如果做湯底, 我覺得鰹魚汁幾好味, 太咸/淡可以+-水就返

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我買白味噌,冇咁鹹,赤味噌就惹味D。
湯底我用鰹魚碎、昆布熬15至20分鐘,撈起後加豆腐,
味噌就豆腐熟之後熄火再落,攪到溶晒落湯就再試味調味。
有時用菜湯做湯底都OK。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆 花花姐 的帖子

湯底係aeon有隻好似茶包咁,佢係魚仔、昆布、冬菇打碎咗,我覺得呢隻好方便。白味噌味道溫和啲,赤味噌的確濃啲,但帶少少苦味,亦有混合的。

男爵府

little_dragon 發表於 20-2-27 20:31
回覆 花花姐 的帖子

湯底係aeon有隻好似茶包咁,佢係魚仔、昆布、冬菇打碎咗,我覺得呢隻好方便。白味噌味 ...

唔該晒

男爵府

rose-mag 發表於 20-2-27 13:59
我買白味噌,冇咁鹹,赤味噌就惹味D。
湯底我用鰹魚碎、昆布熬15至20分鐘,撈起後加豆腐,
味噌就豆腐熟之 ...

唔該晒

男爵府

celiagrace 發表於 20-2-27 12:07
我買最平個款, 調味個陣加返d糖
另外如果做湯底, 我覺得鰹魚汁幾好味, 太咸/淡可以+-水就返 ...

唔該晒

首頁

尾頁

跳至