時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

“# 明嘅就明”

即係佢自己明:不是照篇文的字面解.

又要威,又做龜

侯爵府

沒有分別....

花輪公:天滅XX。

黑輪公:黑XXXX。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

邪教的公式
https://blog.stheadline.com/article/detail/1029579

金像影帝黃秋生日前到日本宣傳他主演的電影《淪落人》,他在電影映後座談時呼籲:「大家暫時都不要到香港去,因為香港警察真的瘋了!」

反對派頭目的網上貼文更加駭人:

「黑警再一次強姦婦女,受害人已抵達台灣墮胎。」

「香港白色恐怖依舊,兩小時三起墮樓,失蹤少男少女更多,他們在哪裏?」

「這幾個月,警察最少殺了二千人,全部都是不明不白死去,有些連屍首都找不着。」……

難怪,警察員佐級協會主席林志偉說:香港已成為謊言之都。

當「老屈」已成習慣,警察唯有用不同方法自娛自嘲。譬如朋友問:「最近忙嗎?」他們會說:「好忙㗎,又要打暴動又要捉暴徒仲要強姦雞姦殺人放火埋屍燒屍,偶然仲要掟人落海、拋人落街O添!」

曾被譽為「亞洲最精良部隊」的香港警察金漆招牌,一夜之間,變成妖魔。有人說,是反對派的文宣做得好,這個固然是主因,但不能忽視的,是要愚民夠多,才能成事。

半年的修例風波,讓我們見識到香港原來是如此大範圍地失智,由販夫走卒,到學者精英,每個階層都有嚴重失智者。

從前我不明白為甚麼在這科技騰飛的年代仍會有人信邪教?今天我懂了,只要用恐懼進行集體催眠,邪教仍是有市場的。

看今日香港完全有齊邪教元素:犯罪、歪理、謊言、聖戰、天使、奉獻、犧牲、血腥、被逼害……我想起,一九九五年日本東京地鐵站發生的沙林毒氣事件,那是邪教奧姆真理教對社會的一次恐怖襲擊,信徒戴着口罩、拿着兩個載滿沙林毒液的膠袋來到地鐵車廂,用雨傘的傘尖刺穿袋子,釋出毒氣,結果造成十三死,六千多人受傷。

一樣是口罩人、一樣的雨傘武器,邪教的公式原來沒變過,只是不幸地,今次集體撞邪的是香港人。

屈穎妍
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

子爵府

199707100304 發表於 20-2-27 13:06
其實我對呢D 「黑警C全家」對白, 真係極度反感。
點解要咁黑心?
我唔認同某些警察言行, 但唔洗 ...

因為有班扮有良知嘅超齡港孩撐囉
Bk見呢句都見得多,其中一隻鬧嘅仲要係佢自己老爺係退休警察,黃人世界乜都可以發生

水晶宮

2024勳章

如果係明嘅,就係黑心
如果唔明,就係蠢
無論黑心定係蠢,都唔適合教書育人

子爵府

回覆 華華子 的帖子

呢條垃圾已經好可恥, 但都比唔上間學校! 雖然學校出咗聲明及將佢降職, 但就話相信佢係無心之失! 呢件事條友擺明用暗語, 但學校仍然包庇, 佢哋枉讀聖言書!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

政見唔係問題
最大鑊智商問
咁低級嘅藏頭詩都睇唔出?
唔怪得有人信太子靈堂
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

牛年勳章

要嚴懲

珍珠宮

回覆樓主:

佢真係瘀到爆囉!

子爵府

toffeechoco 發表於 20-2-27 13:11
要唔相識既人死全家, 連老連幼, 究竟要有幾陰毒心腸要幾壞先會有咁既諗法??

我非常憎暴徒/黑暴, 都只係想 ...

agree.

非常憎

要唔相識既人C全家! really crazy!

子爵府

czl115 發表於 20-2-27 14:17
如果係明嘅,就係黑心
如果唔明,就係蠢
無論黑心定係蠢,都唔適合教書育人
agree. unfit to teach.

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

「明既就明」
根本佢就有心!
出事就扮無知!
慳D啦!

學校唔炒唔擺明係撐!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

敢做唔敢認

珍珠宮

華華子 發表於 20-2-27 13:03
真係好混亂呀,一開始出 post, 懶型甘,仲 hashtag#明既就明,出左事又驚冇左份工,又話自己最初唔明當中意 ...

typical YC 曱甴所為。口口聲聲話理真氣壯。。。實際敢做不敢認。

珍珠宮

敢做唔敢認正縮頭烏龜

子爵府

回覆樓主:

佢驚死冇人唔記得佢嗰個叫X的老豆

子爵府

華華子 發表於 20-2-27 13:03
真係好混亂呀,一開始出 post, 懶型甘,仲 hashtag#明既就明,出左事又驚冇左份工,又話自己最初唔明當中意 ...

副校,差不多8 萬一個月,當然要折腰啦

琥珀宮

回覆樓主:

呢個人有傳話係前民主黨區議員何偉途個仔,記得佢,叫G議員,已去世,想屈係大陸俾公安打,後來證實係牛皮癬,佢老豆都曾經成為雜誌封面。

醜聞家族。

公爵府

2024勳章

警察就一定全家平安, 但何栢欣副校就被人知佢全家臭罌出臭草

男爵府

敢做唔敢認,小人行為

首頁

尾頁

跳至