自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 20-2-27 14:12
一齊住呀 我有講過搬出去,但老公放唔低父母,咁我都只好讓步

咁冇辦法啦,惟有自我調適,你有冇細路?我覺得咁樣嘅環境大人都仲可以忍下,對細路成長就唔係咁好

男爵府

kitlinggloria 發表於 20-2-27 13:04
我純粹想呻下, 大家不用比鬧我, 高抬貴手, 謝謝。
請問大家家中有無好長氣的老人家。我老爺是非常負面的人, ...

我明白,我不用和老爺同住,但每次見佢,佢一定彈我啲仔女,又話肥,又話太矮,又唔識大體,佢大體嘅意思係話我仔女唔多睬佢

男爵府

redhot 發表於 20-2-27 14:24
咁冇辦法啦,惟有自我調適,你有冇細路?我覺得咁樣嘅環境大人都仲可以忍下,對細路成長就唔係咁好
...

暫時未有呀
唯有之後再打算啦,如果太影響小朋友,我就堅決搬出去

男爵府

Samforgetme 發表於 20-2-27 14:24
我明白,我不用和老爺同住,但每次見佢,佢一定彈我啲仔女,又話肥,又話太矮,又唔識大體,佢大體嘅意思 ...

自己個孫都彈
十隻手指有長短,點解唔可以講啲好說話

大宅

kitlinggloria 發表於 20-2-27 13:04
請問大家家中有無好長氣的老人家。我老爺是非常負面的人, ...

一句,認真便輸了。我奶奶都係咁百彈齋主,我初時上心都會覺得好煩,之後同自己講聽唔到,又唔係話我就算。老人家好少讚美人,讚就覺得話緊佢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

4ponymum 發表於 20-2-27 13:58
你嗰個係老爺還好,我嗰個係老公,特別係呢一年,慢慢變得好負面,開頭知佢經濟壓力,都會開解佢,跟住社會 ...

我C6 都係咁
有一半係99 家教問題, 因為佢地成家人都係咁, 個個都好自我唯是, 自我中心.. 同負面
學你話呢 年半開始, 佢皮氣好明顯差左,

變得好負面.., 放工等佢食飯返屋企有時 7點有時8點, 又唔打電話返黎話返緊..,D 野準備好晒.. 我要預返時間煮, 有一排8點返.. 我7:15 去買面包.. 點知佢打電話同我講返到屋企問我去左邊? 我又9秒9趕返去.., 有時有一排8點返.., 整定晒野 8:15問佢係邊, 佢話 仲有3,4個站先落車, 前日頂唔順爆佢, 佢先死死地氣上車打個電話, 落車一個電話

佢公司 有雙糧花紅 仲有加人工, 經濟又唔見有乜壓力

唯有學你話 唔理佢.. 但佢宜家 同佢講多1句都發皮氣, 可能係更年期

子爵府

回覆樓主:

佢鬧既時候你唔好回應佢一句, 跟著入房自己睇電視, 千萬別好比人影響到自己心情呀, 加油呀

子爵府

selinako^^ 發表於 20-2-27 14:31
我C6 都係咁
有一半係99 家教問題, 因為佢地成家人都係咁, 個個都好自我唯是, 自我中心.. 同負面
學你話呢 ...

你 C6係咪更年期呀, 講多一句都發脾四。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

其實唔只你62, 呢個社會風氣如此, 周邊好多人都係咁。
因為批評指責別人出錯, 好容易 ; 到自己實幹時, 就會明白苦處。
好多人唔識設身處地去諗人感受, 沒有同理心。
無論係80歲, 定係18歲, 一樣有這些人。
自我到不得了!

Winter1222    發表於 20-2-27 15:06
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 20-2-27 14:25
暫時未有呀
唯有之後再打算啦,如果太影響小朋友,我就堅決搬出去

我覺得你有小朋友反而容易啲說服你老公,惟有暫時自己避開啦

男爵府

回覆樓主:

一個每事彈又點會多朋友,無朋友咪無人同佢傾計咪唯有對住個電視講野囉,好似你話齋你地講咩佢都反對又點會有人想同佢講野,咪只有愈來愈無言

男爵府

回覆樓主:

性格嘅野好難改,就算後生都唔係易改,只有佢有佢生活,你有你忙碌,對佢認真你就輸了,有咩事你同c6相量左就算唔洗公開講費事攞黎煩,佢又無野比意見你

侯爵府

牛年勳章

唔識安慰你,辛苦晒,對住不停發放負能量嘅人真係好難受,你已經做得好好,唯有當佢笑話吧

侯爵府

冇辦法,你為有忍!

子爵府

我奶奶同你老爺一樣 負面超人隊長

瑪瑙宮

回覆 kitlinggloria 的帖子

哇, 成日要對住佢你真係慘.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

正如你所講,人生中有咩未嘗過呀,可能千萬富翁未做過同鬼未做過之外,甜酸苦辣一定有,有D人天生樂觀架,咩事都會一啖吞哂佢,咁做人就不枉過,但都有人咩都屈係心道,加上有D老人家唔係會主動同新抱,女婿傾傾講講架.
你老爺可能都唔會主動同你傾計,但佢又好想同人講野,就會不自覺對住個電視來講野low,如果你一向都會同老爺有講有笑,主動答佢,我諗佢唔會悶到不停鬧個電視low,所以你由而家開始用另一面來接受老爺果種長氣,咁你會開心D,同老人家住又係人地父母,當然心理上都會有不滿,但你先接受佢地都係一種孝道,你已經做得好好架啦.

嘗試諗返轉頭呀,第日你想兒女同你住,點知佢另一半係都唔比,仔女一離你身邊,就如同陌路,你老來都會對住個電視傾計架,因為我而家都係咁,以前我亞娘一見我就鬧,鬧就會連累我老子又比佢鬧埋一份,所以我就有5年冇再去睇我亞娘,免得佢一見我火滾,原來咁就做成而家的我,因為對亞娘冷淡唔探佢就係不孝,我仔女都一年搵唔到我一次,電話都冇,個仔初一,生日過來攞完利是就走,住附近都唔會過下來架,雖然我幫細女湊仔,有地方佢訓,佢都寧願一個人住一間屋,夜晚都唔會湊個仔返過去.

我老野走左9年啦,未湊孫時,一訓唔到咪同電視傾計low,就算湊孫,佢訓左我未訓到咪又係同電視答嗲,而家請左姐姐,就成日有個人陪我傾下講下咋.
<br><br>

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

退一步諗: 你老爺鬧政府好過鬧你呀 又或佢仲有氣鬧人, 即係佢無病啦, 不用你照顧, 几好呀

Winter1222    發表於 20-2-27 15:07
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

Yee_ng 發表於 20-2-27 14:37
一個每事彈又點會多朋友,無朋友咪無人同佢傾計咪唯有對住個電視講野囉,好似你話齋你地講咩佢都反對又點會 ...

你咁講又有道理
我自己都怕左同佢傾計加上又無乜話題

男爵府

chinatea 發表於 20-2-27 14:56

正如你所講,人生中有咩未嘗過呀,可能千萬富翁未做過同鬼未做過之外,甜酸苦辣一 ...

明白,多謝你既見解 可能我又唔知同老爺講咩話題啦,以前奶奶係到都好啲,可以三個一齊傾,有奶奶帶下話題。不過我會嘗試下同老爺傾計,都無改善既就唯有自己忍下
都祝願jm你生活愉快,同兒女們多相聚

首頁

尾頁

跳至