0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

反覆變差,搽左類固醇好左幾日又反覆,都一直做保濕。點算好

複式洋房

渴望的小魚 發表於 20-2-27 15:04
反覆變差,搽左類固醇好左幾日又反覆,都一直做保濕。點算好

湿疹,如果只系嘴周围有,就系口水疹,用日本mama&kids婴幼儿防口水疹膏,如果全身有注意要保湿,保湿,保湿。减少穿着衣服,冲凉水温37-39℃。如果反复好左又复发,就可能系蛋白过敏。换水解蛋白奶粉

大宅

猪BB 發表於 20-2-27 15:49
湿疹,如果只系嘴周围有,就系口水疹,用日本mama&kids婴幼儿防口水疹膏,如果全身有注意要保湿,保湿,保 ...

全人奶,距唔肯飲奶粉

大宅

猪BB 發表於 20-2-27 15:49
湿疹,如果只系嘴周围有,就系口水疹,用日本mama&kids婴幼儿防口水疹膏,如果全身有注意要保湿,保湿,保 ...

之前係全身都有,現在身反而好了,面搽邊款保濕好呢?

大宅

渴望的小魚 發表於 20-2-27 16:00

我仔之前額頭,兩邊面都出晒呢d 疹,我同佢搽加州寶寶萬用霜,可以舒緩架,2,3星期就退。bb 係好易出呢d 疹,之前去健康院醫生都話唔使理佢,會自己退,乾就同佢搽番保濕就得

複式洋房

渴望的小魚 發表於 20-2-27 16:00

加州宝宝面霜,我B一有少少我就一日擦两三次就消左。

大宅

回覆樓主:

有無邊款cream 可以止痕,試過多款都係無用,晚晚都係無咁發猛,睡不好

大宅

回覆樓主:

你本身系咪自己都有濕疹?我有個朋友仔仔又系咁成日發濕疹,朋友本身都有濕疹又謂人奶,唔知關唔關事

大宅

Try physiogel

大宅

bonbon926 發表於 20-2-28 15:34
Try physiogel

用過,AV,金盞花也用過

珍珠宮

奶癬中醫治療
1)黃柏面,寒水石面,青黛面。將藥物用香油調塗患處,每日搽2次。
2)黃連,枯礬。將藥物共研細末加凡士林適量,配成軟膏外塗患處。
3)地骨皮,鮮女貞葉,川黃柏,青黛,生大,松花粉,枯礬。將前鮮女貞葉及地骨皮煎湯,放至溫熱後洗患處,洗後用毛巾吸乾水分,將後面5味藥共研成的極細粉搽患處。每日早、晚各1次,連續使用3-5天可治癒。
4)生大黃,川連,黃柏,苦參,蒼耳子。將藥物加水煎湯,外洗患處。每日3次,每次15分鐘。若滲出液量多,可加枯礬15克。
5)茶葉末。將藥物加水煎湯,趁熱外洗患處。之後用藥物敷患處。每日2-3次。適用於皮膚褶皺出現紅腫潰爛的濕疹。

珍珠宮

奶癬算係先天性敏感 濕疹。同蛋白質有關。 搽cream幫助唔大。 有d bb會愈黎愈嚴重,頸都有,又痕又出水。 有d bb 只係一忽仔好快散。 當年我大女算中等,都係人奶。 到4個月開始加固先慢慢好。

大宅

口水包包 發表於 20-2-28 17:50
奶癬算係先天性敏感 濕疹。同蛋白質有關。 搽cream幫助唔大。 有d bb會愈黎愈嚴重,頸都有,又痕又出水。 ...

謝謝,會試下中醫,就快6個月,希望會好轉

別墅

cherry.bdh 發表於 20-2-27 16:05
我仔之前額頭,兩邊面都出晒呢d 疹,我同佢搽加州寶寶萬用霜,可以舒緩架,2,3星期就退。bb 係好易出呢d ...

咁佢痕唔痕架? 我b就係太痕會r 我都不得不同佢擦類固醇

大宅

arsi_1002 發表於 20-3-30 03:46
咁佢痕唔痕架? 我b就係太痕會r 我都不得不同佢擦類固醇

佢又無r 面喎,係成日r 頭,明明頭泥已經清晒,唔知點解係咁r 頭,有頭泥果陣反而無r

別墅

cherry.bdh 發表於 20-3-30 10:16

佢又無r 面喎,係成日r 頭,明明頭泥已經清晒,唔知點解 ...

咁你係咪就咁擦cream等佢慢慢退? 佢個時嚴唔嚴重

大宅

arsi_1002 發表於 20-3-30 10:21
咁你係咪就咁擦cream等佢慢慢退? 佢個時嚴唔嚴重

嚴重架,勁過你bb. 我日日沖完涼同佢搽加州寶寶,會舒緩到,起碼2,3星期先退到,但退左幾日又黎過,只係無第一次咁勁

別墅

cherry.bdh 發表於 20-3-30 10:28
嚴重架,勁過你bb. 我日日沖完涼同佢搽加州寶寶,會舒緩到,起碼2,3星期先退到,但退左幾日又黎過,只係無 ...

你好忍得呀 我已經幫bb擦佐2星期類固醇 唉 一停加天氣差又發 仲要發得好快 起身前得1撻仔 起身后就2面邊都有 我媽勸我唔好再擦西藥 叫我試下椰子油 之後佢都好快幫bb擦佐 佢話由佢發哂出黎喎 之前擦藥膏只係禁住 我都唔知岩定錯 唉 唯有試住先 希望佢唔會惡化到出水啦

別墅

cherry.bdh 發表於 20-3-30 10:28
嚴重架,勁過你bb. 我日日沖完涼同佢搽加州寶寶,會舒緩到,起碼2,3星期先退到,但退左幾日又黎過,只係無 ...

可唔可以share下相睇下 其實我仔之前都有擦加州寶寶 后尾發濕疹擦到好紅我老公就唔俾佢再擦 之后就一路擦physiogel ai 不過都唔見得有改善

大宅

arsi_1002 發表於 20-3-30 10:39
可唔可以share下相睇下 其實我仔之前都有擦加州寶寶 后尾發濕疹擦到好紅我老公就唔俾佢再擦 之后就一路擦p ...

我唔係忍得啊,但我唔敢亂搽野,尤其類固醇。然後健康院醫生話係咩脂溢性皮膚炎,好似係呢個名,佢話唔使理,注意番保濕就得,咁我就用呢隻

首頁

尾頁

跳至