婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

無可奈何要同住,做到百忍成金,表面相敬如賓已經好好,

別墅

我好融洽,老爺奶奶番工,我係屋企湊小朋友,奶奶收工番黎煮飯(本身分工,後尾我有病入院住左一個月,前後半年先好番)奶奶就每日煮晒,唔想我粗勞搞到又病發。

已刪除用户

別墅

ac9111 發表於 20-3-9 12:52
能夠想像到你既為難,我諗如果我生左都情況應該同你差不多. 我以前一直都好就我99,咁以前自己一個就下佢 ...

加油呀!
呢個係一段「長久戰」
一定要堅持到底

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

hebesiu 發表於 20-2-27 21:24
我身邊大部份人都一齊生活得唔開心 , 但又局住要住埋一齊

其實上一代人比較多同99住,感覺比較新抱比較包容,呢一代就比較少,但我都有d同事同99住,相處都唔錯

複式洋房

同住又和諧唔係無,但真係少。要睇雙方性格、家庭環境。我有個朋友,待人處事正常既,佢親生阿媽唔顧家;而奶奶係明事理老人家,又一直恨有個女,咪一拍即合。

別墅

華妹妹 發表於 20-2-29 09:13
認同。
而做新抱既都要懂反抗,我同奶奶住過多年,有唔妥係即刻提出。
睇新抱餵人奶咁痴線,應lock門,佢 ...

我99仲變態,睇住我泵奶,哄埋個泵度仔細睇,跟住問我「點解一滴一滴咁慢嘅?得咁少咋?」

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我相信會有,但會比較少囉

別墅

honeybid2 發表於 20-2-27 23:19
因為中國人老一輩唔識咩叫「尊重私隱」,西方人就算一齊住都會識俾空間同私隱大家。中國人冇。大部分奶奶 ...

頂,我真係試過呀~ 我同99唔係一齊住,但佢次次上黎都當自己屋企咁!有次我同bb喺房瞓緊,佢門都唔敲就衝入黎,仲問我係唔係好攰~ 又有次餵完奶佢又衝入黎,好彩咁啱我背住門口著緊衫,如果唔係咩都睇晒~ 叫老公同佢講,但佢唔會改囉~邊個會expect喺自己屋企都要lock門先?

侯爵府

華妹妹 發表於 20-2-29 09:13
認同。
而做新抱既都要懂反抗,我同奶奶住過多年,有唔妥係即刻提出。
睇新抱餵人奶咁痴線,應lock門,佢 ...

我平時唔著內衣訓覺,以前奶奶係會係我訓緊時入來,睇佢個孫,我唔鐘意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

總有爭吵時,要學識點解決

別墅

我同99 住左一年幾,暫時係開心嘅。佢會幫手湊小朋友 買嘢俾小朋友

首頁

尾頁

跳至