自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yyh08 發表於 20-2-27 23:08
咁貴
但個男人只驗流感,係不能排除有可能同時染咗兩種病喎!
我都話疫症如果只發生在大陸,我 ...

就係囉!果3000幾美金淨係中流感, 唔代表無新冠喎!
放下自在

伯爵府

janicy 發表於 20-2-28 07:33
我有幾個美國同事,喺香港做夠7年就即申請入籍,跟住申請埋父母來港,佢哋話淨係醫療已經慳好多,Hk又可以 ...
兩家親戚都返香港養老,佢哋有養老金,响香港好好洗。

子爵府

Natalie625 發表於 20-2-27 22:00
咁貴?我見有人香港驗左,好似千幾蚊

政府醫院有得做,唔使收錢。

男爵府

pippo7389 發表於 20-2-28 18:05
5.5萬年薪已經係中產,如果咁都話唔夠生活,難為嗰啲得3,4萬年薪嗰啲

喺美國醫療保險係貴,啲人成日話買 ...

講緊係年薪,唔係月薪喎

男爵府

bbc2018 發表於 20-2-28 11:56
我自己是親身經歷
十幾年前冬天,第一次去美國西岸,因為唇瘡去到才爆,去睇醫生,只是一支藥膏,一隻幾日 ...

bk好奇特,有住美国媽媽分享就會被質疑,反而住香港的分享就5會,其實你們都係齋講之嘛。

珍珠宮

pippo7389 發表於 20-2-28 18:05
5.5萬年薪已經係中產,如果咁都話唔夠生活,難為嗰啲得3,4萬年薪嗰啲

喺美國醫療保險係貴,啲人成日話買 ...

如果係美國生活過就明白,除非住啲超細town仔,攞住US30K年薪係冇咩生活可言,如果冇insurance就更加死多兩錢重。
US55k係十幾廿年前畢業starting salary,所以真唔可以算中產。如果現在係西岸大學畢業,有技術專業6 figures唔係難。
美國嘅醫療制度唔同住屋可以將就,所以好多人只可以網上籌款去醫病,冇保險就好悲哀。講醫療福利,香港絕對係好好。

伯爵府

tp-windy 發表於 20-2-28 18:45
講緊係年薪,唔係月薪喎

美國中產收入$45000-$135600 ,依個係年薪,唔係月薪

男爵府

希望多啲人知道啦

首頁

尾頁

跳至