跳至

首頁

尾頁

大宅

睇來睇去,可以申請到既只有呢個地方

1. 但法文區,我暑假去過,除左遊客區真係買野都講法文,我即使現在開始學,都未必可以好似講英文咁,好難融入

2. 先生要做太空人,我一個女人帶住小朋友,又唔識揸車(可以學),小朋友咁細個就要同爸爸分開

3. 天氣唔係一般的凍

4. 舉目無親(去到再識朋友)

想申請其他地方,但門檻太高...

大宅

tha 發表於 20-2-27 23:04

1. 但法文區,我暑假去過,除左遊客區真係買野都講法文,我即使現在 ...

我都想了解這地方,有朋友去了,話學法文很難,如果要申請,我們同樓主一樣,與丈夫分隔異地

男爵府

1. 但法文區,我暑假去過,除左遊客區真係買野都講法文,我即使現在 ...

樓主係咪唸住行4個月法文課程+18個月職業訓練那種?我查詢過,我覺得18個月職訓仲要用法文讀真係好難

男爵府

回覆 tha 的帖子

加拿大其他地方不用學法文,你可以試下多倫多或Calgary, 我見agent 都有不少plan, 另外最好不要和先生分開,太空人家庭容易令家庭破碎, 其實在加拿大只要肯做,生活應該不成問題。

大宅

uns 發表於 20-2-28 11:55
樓主係咪唸住行4個月法文課程+18個月職業訓練那種?我查詢過,我覺得18個月職訓仲要用法文讀真係好難
...

唔係呢隻,投資移民

大宅

kk1186 發表於 20-2-28 15:06
回覆 tha 的帖子

加拿大其他地方不用學法文,你可以試下多倫多或Calgary, 我見agent 都有不少plan, 另外最 ...

咁如果唔同先生分開=唔駛移
佢唔想所有野從頭來過

大宅

HK1002 發表於 20-2-28 00:52
我都想了解這地方,有朋友去了,話學法文很難,如果要申請,我們同樓主一樣,與丈夫分隔異地
...

暑假去個陣都覺得ok, 但一離開旅遊區,當地人知你唔識法文,都唔係太友善,又唔肯講英文

移左個d香港人多數係一早過左去既

大宅

你個2+3+4 = 一個苦字⋯諗清楚
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

大宅

tha 發表於 20-2-28 16:03
唔係呢隻,投資移民

Quebec 投資移民可以一步到位攞PR嗎?
如果唔得,你一個人仲要帶住小朋友係Quebec 唔識法文點生活? 如果唔係一步到位,去PEI-PNP 好過,營運一間公司滿一年就可以申請PR。 起碼果度講英文。 PEI天氣同 Quebec 一樣咁凍,不過馬路無乜車,新牌仔都唔難揸。

不過,一個女人同丈夫分開,日常生活全部嘢要自己搞掂,無工人,你又無揸車經驗,生活壓力會好大! 點樣可以維持段婚姻反而比應付移民問題更難! 自己想清楚!

大宅

wrymoep 發表於 20-2-28 21:47
Quebec 投資移民可以一步到位攞PR嗎?
如果唔得,你一個人仲要帶住小朋友係Quebec 唔識法文點生活? 如果 ...

請問PEI-PNP係乜?

大宅

happeecc 發表於 20-2-28 19:14
你個2+3+4 = 一個苦字⋯諗清楚

唔去好過去

大宅

tha 發表於 20-2-29 11:35
請問PEI-PNP係乜?

PEI 係另一個係東岸既省 Prince Edward Island,人口好少只有十多萬人。 PNP 係省提名投資計畫,不過已經唔可以一步到位攞PR,要開公司,要投資C$ 150k。 詳情你要搵 agent 再問。

Quebec 投資移民我只識得 QIIP 係一步到位PR,E家好似係俾C$ 1.2mil 當地政府,會5年後全數歸還;或者搵當地政府認可 finance 借錢,一次過付 C$350k利息,但一蚊都無得歸還。 agent fee 另計。錢都係其次,最大問題係申請時間超長,起碼4、5年先可以land。 有無其他Quebec 投資移民計劃又可以一步到位攞PR呢? 我就唔知喇!

應該仲有其他省有投資移民計劃,例如BC省偏遠地區投資,但我唔太清楚詳情。 你要做下功課搵唔同agent 問下,因為agent 應該會就你家庭特性、期望建議最合適移民方法。

你最好同老公一齊去見多幾個agent 問多D、了解多D先! 世間上無一個單一agent 可以適合所有客戶既需要。 如果有的話,全世界應該只會淘汰剩一間agent!

但係如論如何,如果只你一個女人帶住一個細路移民,失敗既機會好高! 錢唔能夠解決既問題 肯定 比錢可以解決既問題多好多! 除非你本身意志力特別強、獨自解決問題能力特別高! 最好唔好等運到希望到當地後自然會遇到貴人可以幫到你一大把,始終呢個係一個對你一家同個細路影響好大既重要決定!

祝好運!

男爵府

有的地方雪一層樓咁高。
法文地區,
工作機會小,
法文比較難。
我在溫哥華

洋房

回覆樓主:

去Montreal得唔得?多啲人講英文

大宅

I've been to Quebec several times and I really like this place. The thing is, you have to learn French. : not just elementary level french, but you have to learn french jargons in your profession as well.
Hello

洋房

我2月份剛剛開始申請,而家做緊旅轉學簽。其實好多人都係用PEQ開始,唔一定要走到尾都有辦法拎到PR架。

洋房

uns 發表於 20-2-28 11:55
...

最好分開,英文讀果種職業訓練,法文另外考~ 因為政府好重視法文,讀法文職業課都有機會interview抽查。

男爵府

spongechuen 發表於 20-3-13 17:54
我2月份剛剛開始申請,而家做緊旅轉學簽。其實好多人都係用PEQ開始,唔一定要走到尾都有辦法拎到PR架。
...

你是以旅遊身份過去先,然後報讀法文課程,再在當地申請學生簽證?會否不批,因為香港的agent話而家好多人用呢個方法,有機會不批

洋房

uns 發表於 20-3-13 20:57
你是以旅遊身份過去先,然後報讀法文課程,再在當地申請學生簽證?會否不批,因為香港的agent話而家好多人 ...

我用eta去讀英文,1個月,境內申請caq同study permit, 我用當地agent. 好多香港agent都係夾住當地agent做, 但貴好多。我喺facebook開左個page, 紀錄低我既過程 有興趣睇下

facebook.com/2people2cats

大宅

好媽媽勳章

spongechuen 發表於 20-3-14 00:53
我用eta去讀英文,1個月,境內申請caq同study permit, 我用當地agent. 好多香港agent都係夾住當地agent做, ...

你好!請問如何找當地agent?同埋agent收大概幾多錢?

首頁

尾頁

跳至