自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我女下禮拜開始用zoom上堂,學校暫時未公佈詳情,有冇jm可以教下個流程? 另外,可以用notebook嗎?全日望住個電話都幾辛苦

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

zoom 好易用,我公司都係用佢。 第一次用 (電腦click link),佢會叫你装 apps, click ok 就得,1 分鐘裝好。 因為你 click 條 link 係入指定的"會議",咁佢會直接入, 然後問係咪要 audio, click ok 就見樣,聽埋聲。 基本上同係電話操作一様。

大宅

jordas320 發表於 20-2-28 01:28
我女下禮拜開始用zoom上堂,學校暫時未公佈詳情,有冇jm可以教下個流程? 另外,可以用notebook嗎?全日望住 ...

ipad都得,但我打唔到字

男爵府

陪月勳章

電話電腦都可以用,download個apps,第一次用對方會俾條link你,直接禁link就入到,下次上又係禁返個條link

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

應該你囡學校會開左ACC比佢, 有無check email收左未?

男爵府

畀面勳章

bkteapot 發表於 20-2-28 13:01
應該你囡學校會開左ACC比佢, 有無check email收左未?

冇email,不過佢地喺eclass公佈左會議id

男爵府

jordas320 發表於 20-2-29 08:45
冇email,不過佢地喺eclass公佈左會議id

好容易、到時候開live便入link 或id 便可。我小孩就download apps再經link 入。

wcpcelia    發表於 20-2-29 09:55

男爵府

我女下禮拜開始用zoom上堂,學校暫時未公佈詳情,有冇jm可以教下個流程? 另外,可以用notebook嗎?全日望住 ...

可以買條HDMI線,notebook 駁電視用

男爵府

回覆樓主:

我女會用張紙貼住個鏡頭,唔俾同學見到佢喺屋企無梳頭個樣

子爵府

magiccandy 發表於 20-2-29 10:04
我女會用張紙貼住個鏡頭,唔俾同學見到佢喺屋企無梳頭個樣

可以join without video 架

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔學校有用,但有個問題,就是好難避免同一時間有幾個同學講野,蓋過了老師的一把聲音,有點感覺七嘴八舌。 但你在學校上堂會乖好多,唔會咁易叫出來。

子爵府

用notebook or tab好d。

男爵府

jaycee_mami 發表於 20-2-29 10:59
我仔學校有用,但有個問題,就是好難避免同一時間有幾個同學講野,蓋過了老師的一把聲音,有點感覺七嘴八舌 ...

叫老師熄晒所有同學的咪,要講野就舉手(function來架)。主持人係可以控制晒所有野架。

珍珠宮

好媽媽勳章

missvivi 發表於 20-2-29 12:03
叫老師熄晒所有同學的咪,要講野就舉手(function來架)。主持人係可以控制晒所有野架。
...

thanks for your sharing,最近才開始用,好多功能都不清楚,謝謝你。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

可以看看這圖

大幸運    發表於 20-3-3 11:48

水晶宮

回覆樓主:

教你如何使用zoom
https://m.youtube.com/watch?v=EAuVX3gl-B4

大宅

公司唔同地方office 宜家都用Zoom 黎開會,節省唔小錢,宜且可以share screen

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我唔鍾意用Zoom, mute 咗又冇interactions, 唔mute 又噪,老師拍video 仲好,可以翻睇

首頁

尾頁

跳至