婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Ashleycorina 發表於 20-3-10 03:51
原來真係好多人經歷過我之前睇完立即睇童年傷人,呢啲痛真係千絲萬縷
...

不過睇完,明白咗,消化咗,做唔做到又係另一件事, 要令自己有番信心真係唔易㗎

大宅

mami42 發表於 20-3-10 03:49
係呀! 我今日已經買咗兩本
我第一次睇大眾心理書可以係差唔多百分之百中
我差唔多做左半世人,而家先知呢 ...

搞到我想即刻買返本!

男爵府

yuenyuen9 發表於 20-3-10 19:43
搞到我想即刻買返本!

你可以先去網上search 下情緒勒索,你會發覺係一種心理行為問題,好似明多咗,但當然可否改善,我自己不太樂觀,因為我媽基本上由我出世我已經知道佢份人係咁,到我老豆到我,未變過

大宅

我都有一個惡頂、討厭既(學佬人)亞媽

複式洋房

有呀! 我媽都係極其難頂,唔知點解佢咁有自信成日覺得人地對佢好係巴結佢,因為佢叻,其實成日都係吹水,身邊都無個知心朋友係長久,因為佢把口太衰。對住家人把口更衰,呼呼喝喝,想要咩唔鍾意咩都用來罵,潑婦罵街,仲要超傷人自尊超傷人心,最討厭咩都講錢講面。
細個果D唔講,呢幾年佢做既野都好誇張。

我結婚佢唔幫唔到手都算,開頭都話尊重佢,會問左佢意見先。點知佢下下講佢D朋友點點點(都唔知有無呢D朋友),話人地係五星級酒店擺六十圍,禮金起碼廿萬。我地真係睬佢都傻,完全無考慮過我地經濟條件。最搞笑佢鍾意屋企附近果間五星級酒店擺酒,話就話慳錢等D內地親戚住屋企(不過佢最後無問過D親戚來唔來,會唔會住一晚),同埋佢話佢可以行過去就飲到我果餐(哈哈哈....主人家擺酒講到好似落街飲茶咁)。之後我地唔揀佢果間, 禮金都唔會比廿萬,佢同我反面,仲鬧我老公無本事,害左佢個女,又叫我唔好返屋企,唔飲我地果餐,仲話禮金唔要喎,又話知道我結婚一D都唔開心,真係好痴線。咁之後搞婚禮一直都唔問佢,其實都幾好,所有野佢無參與,一切都好順利,自己辛苦D返大陸派帖派餅比佢果邊親戚。我爸爸見到我媽咁都覺得好心痛,好怕男家睇我唔起,所以好努力為我安排佢可以做既野,仲有爸爸果邊親戚都好幫得手,我都算好幸福。不過係到臨結婚前果日,我媽又發癲話做乜唔BOOK酒店比佢D親戚住,但我問左人地話唔要,佢又好話我大細超,我話你要BOOK又唔早講,問左佢佢又叫我自己問人(因為佢D脾氣太差,同親戚反埋面,D親戚差D都話唔來飲)。幸好大婚當日一切都順利,佢無發癲。

結婚之後返娘家食飯又係精彩,一係佢自己唔出現,一出現就話自己食飽。嘩,我都唔知佢咩事。仲會找返結婚果陣D野來鬧,有D懷疑佢無中生有,有心破壞我地係D親戚既牙象,好似話我結婚禮金只係比左幾萬、新年派利是派十蚊、D姊妹婚宴後整唔見佢條裙......真係好恐怖。搞到我每次返娘家都覺得好大壓力。

而家我有左BB,但結婚到而家咁耐以來都無問候我,更加唔好話會探下我,最多我返娘家食飯佢有煲湯我飲。咁見唔到面都唔緊要,因為之前社會事件,而家又肺炎。佢唔問候下我都唔緊要呀,因為佢把口都唔係好識關心人。但最變態係佢明知大家對而家D政治睇法好唔一樣,佢會SEND MSG同你拗,但係超無邏輯,仲有好多時都係一D係人都知既假新聞,都唔知咩心態。

我兩公婆都決定算啦,少見少接觸為妙。

大宅

LOVEIVAN 發表於 20-3-27 09:15
我都有一個惡頂、討厭既(學佬人)亞媽

願聞其詳。。。

大宅

honeybaby_419 發表於 20-4-2 14:47
有呀! 我媽都係極其難頂,唔知點解佢咁有自信成日覺得人地對佢好係巴結佢,因為佢叻,其實成日都係吹水,身 ...

你有左bb ,要以佢為先~你媽媽嗰邊就唔好理住喇(emoji)

首頁

尾頁

跳至